Deu alcaldes d'Osona demanen al president Montilla que aturi les obres de la MAT

ACN
21 de febrer del 2008
 
L'alcalde de Folgueroles, Carles Baronet, ha comentat els punts del document d'una extinció de tres folis. Per als 10 alcaldes, hi ha fets objectius que queden fora de controvèrsies i posicionaments particulars i polítics. Aquests són que "s'està foradant el nostre territori" o que administrativament se'ls diu des de les autoritats franco-espanyola que "no tenen decidit el traçat".
 
Els alcaldes osonencs també destaquen aspectes de l'informe Monti. Entre aquests hi ha la viabilitat que es puguin soterrar trams de la línia on hi hagi impacte ambiental i paisatgístic. Aquesta darrera consideració, segons Baronet, és un "tema subjectiu" que pot acabar depenent del "grau de protestat de la gent" en cada una de les zones per on passa la línia, tal i com també admet l'informe del comissionat.
 
Els alcaldes consideren que el president de la Generalitat ha de parar les obres fins que "se sàpiga el traçat definitiu de la línia i si hi haurà un soterrament total i parcial". Els alcaldes també demanen que en cas de que calgui fer la MAT existeixen tècniques molt més modernes i respectuoses amb el medi que les que s'estan utilitzant. Entre d'altres assenyalen com a model de tecnologia avançada la instal•lació de subministrament de 400 Kv a l'aeroport de Madrid amb una línia soterrada de més de 14 quilometres. Per a l'alcalde de Seva, Josep Palmerola, el projecte que ara s'executa "és va fer fa uns anys" i actualment "hi ha tècniques noves".
 
Els responsables municipals deixen clar que el manifest presentat aquest dimecres "no significa cap renúncia a les accions administratives i judicials que estan portant a terme alguns ajuntaments".
 
Els alcaldes han descartat per ara fer accions conjuntes amb altres entitats opositores com l'Associació de propietaris o la plataforma No a la MAT. Per a l'alcalde de Centelles, Miquel Arisa, s'ha iniciat un procés "d'institució i institució" i segons la resposta "ens reunirem i decidirem però actuem institucionalment".
 
El document ha estat signat pels alcaldes del Sant Martí de Centelles (Josep Antoni Grau), Centelles (Miquel Arisa), Balenyà (Tomàs Girvent), el Brull (Ferran Teixidó), Seva (Josep Palmerola), Taradell (Lluís Verdaguer), Folgueroles (Carles Baronet), Tavèrnoles (Joan Roura), Viladrau (Manel Basties) i Vilanova de Sau (Joan Riera).