«Allò que recordo més dels Premis Literaris del Pacte de Sant Sebastià és l'extraordinària imaginació dels nens»

Txevi Rovira, alcalde de Santa Eulàlia de Riuprimer, impulsor i jurat dels premis fa un repàs de la situació dels guardons que arriben a la 16a edició

Txevi Rovira, en una imatge d'arxiu
Txevi Rovira, en una imatge d'arxiu | ERC Osona
Carles Fiter
20 d'agost del 2020
Actualitzat a les 12:12h
El dilluns 24 d'agost és el darrer dia per presentar-se als Premis Literaris del Pacte de Sant Sebastià. Els guardons, que han arribat a la 16a edició, tornen a convocar premis de prosa i poesia en categoria infantil, juvenil i per adults. També hi ha el Premi Especial Llorenç Tomàs, el premi de recerca centrat en el període de la Guerra de Successió, que es pot basar en els fets històrics o ser ficció històrica.

Els premis estan organitzats pels Ajuntaments de Santa Eulàlia de Riuprimer i Vic, i també per Òmnium Cultural d'Osona, i compten amb la col·laboració del Consell Comarcal d'Osona.

Osona.com fa una breu entrevista Txevi Rovira, alcalde de Santa Eulàlia, impulsor dels guardons i membre del jurat. Rovira explica que la prosa ha estat el tipus de text més presentat en les darreres edicions i que la participació juvenil -a diferència de l'infantil- és la que costa més atraure.

- Per quin motiu es va decidir impulsar aquests guardons?

- El 2005 va fer 300 anys del Pacte dels Vigatans, per la qual cosa es va crear una comissió a Osona per fer un seguit d'actes i accions per recordar-ho. Des del Consell de Joves de Riuprimer vam decidir posar-nos a la comissió -en què hi havia la UVic, Ajuntament de Vic o Òmnium- com a entitat cultural del poble. Si bé, l'ermita de Sant Sebastià és en terme municipal de Vic, és de la parròquia de Santa Eulàlia. I, de fet, són els voluntaris del nostre poble que hi organitza més actes i vetlla pel seu manteniment amb la col·laboració dels dos ajuntaments.

Com a president del consell, vaig proposar que la nostra aportació podria ser cultural. El poble no tenia cap certamen literari i seria la manera de relligar l'aspecte cultural, literari i l'històric amb el Premi Especial Llorenç Tomàs (rector de Santa Eulàlia de Riuprimer el 1705 que va convocar els Vigatans a la reunió secreta a Sant Sebastià). També seria una manera de donar continuïtat a la commemoració històrica. En definitiva, els guardons eren un complement per a contribuir amb una commemoració que ja es pretenia anual des del 2005 per un fet tan important de la nostra història encara desconegut per a molta gent.

- Quins tipus de textos acostumeu a rebre més? Poesia, prosa, assaig, teatre...?

- En la categoria infantil i juvenil predomina molt més la prosa que la poesia; en la d'adults lleugerament més la prosa que poesia; i en el premi especial hi ha una mica de tot.

- I quins han predominat més al llarg dels diversos concursos?

- La prosa sense cap dubte. En el Premi Especial Llorenç Tomàs al llarg dels anys, potser també la prosa més que l'assaig o altres disciplines.

- En el premi especial predominen els textos basats en fets històrics o s'opta per la ficció històrica?

- Potser hi ha hagut una mica més de tendència cap a la ficció històrica.

- Com a membre del jurat, recorda alguns textos en especial de les darreres edicions?

- És molt complicat recordar tantes obres al llarg de ja 15 edicions celebrades i tants treballs llegits. El què recordo més són algunes curiositats com ara l'extraordinària imaginació dels nens i nenes en la categoria infantil. A vegades, tenen tendència a parlar en els seus contes de l'ermita de Sant Sebastià pel nom dels premis. Altres cops, des del jurat, hem animat a nois i noies de la categoria de joves a escriure més i participar en altres concursos, ja que els treballs els hem trobat boníssims.

Els textos que també recordo més solen ser els del Premi Especial Llorenç Tomàs, ja que tinc debilitat per aquesta temàtica, i hi ha hagut anys que els han guanyat poetes, i d'altres escriptors o historiadors... No sabria destacar una sola cosa. Per exemple, l'any passat va guanyar un miniaturista que va fer un assaig sobre el Pacte dels Vigatans i a més una maqueta de l'ermita amb els personatges inclosos. Es tracta d'una persona que col·labora amb el Memorial 1714 de Barcelona, Jaume Serra, i d'aquí n'han nascut nous projectes.

- Quantes persones acostumen a participar-hi?

- En la categoria infantil és on tenim més participació. L'escola de Santa Eulàlia de Riuprimer no falla mai i sovint altres escoles de la comarca o de fora envien treballs. La categoria juvenil és la que costa més, hi ha poca participació però creiem que l'hem de mantenir per incentivar els i les joves a escriure. I la d'adults compta amb una bona participació, entorn de les 30 obres per any aproximadament en prosa i una mica menys en poesia.

- Com ha afectat la pandèmia del coronavirus a l'organització del concurs?

- El fet de no poder-se fer els actes de commemoració històrica pel maig, vam decidir esperar una mica i finalment creiem que podrem fer una mica d'acte al setembre amb el lliurament de premis i la commemoració històrica, sempre en funció de com evolucioni la pandèmia i seguint la normativa sanitària. Si no podem fer presencial el lliurament dels premis, el plantegem de manera virtual. El jurat rep les obres per correu electrònic i no en paper per primera vegada en tots aquests anys com a mesura de seguretat extra a causa de la Covid-19.
 

Consulta les bases del concurs