​Ecologistes de Catalunya denuncia «passivitat» del Govern davant els nivells d'alerta per ozó a la plana de Vic

Aquest divendres passat a Osona es va superar el llindar d'alerta per primera vegada a tot l'Estat espanyol

El sol reflectit al riu Ter, a les Masies de Voltregà
El sol reflectit al riu Ter, a les Masies de Voltregà | Emili Vilamala
Osona.com
10 d'agost del 2020
Actualitzat a les 12:48h
Ecologistes de Catalunya denuncia "passivitat" del Govern davant els "nivells d'alerta" per ozó a la plana de Vic. Fan aquesta denúncia "després de la superació del nivell d'alerta establert per a l'ozó a la plana de Vic, seguida de tres superacions del llindar d'informació establerts per la normativa respectivament en 240 i 180 micrograms per metre cúbic". De fet, el divendres va superar-se el llindar d'alerta per primera vegada a tot l'Estat espanyol, entre les 12 i la 1 del migdia. Es va enregistrar un nivell de 244 µg/m³.

Critiquen que el Govern "s'ha limitat a difondre un avís rutinari recomanant a la població que eviti l'exercici físic intens a l'aire lliure", el que consideren "insuficient". Per això han demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya "que obligui a la Generalitat a l'elaboració del preceptiu pla d'emergència per a evitar danys a la població".

L'entitat alerta que amb l'onada de calor de la primera setmana d'agost, les emissions contaminants de l'intens trànsit motoritzat de l'àrea metropolitana de Barcelona, així com les del transport marítim i aeri, la producció d'electricitat en les centrals tèrmiques de gas pel major ús de l'aire condicionat i la ramaderia intensiva porcina, s'han tornat a disparar els nivells d'ozó a l'interior de Catalunya.

Enfront d'episodis d'ozó com el que actualment es viu a Catalunya, l'entitat exposa que les autoritats franceses han decretat en els últims anys restriccions al trànsit en les principals àrees metropolitanes del país, amb prohibició de la circulació dels vehicles més vells, reducció de la velocitat, encariment dels estacionaments centrals o rebaixa del preu del transport públic. "Res d'això es fa a Barcelona", reblen en un comunicat.
 
L'ozó, un gas format per tres àtoms d'oxigen

L'ozó és un gas incolor format per tres àtoms d'oxigen (O3). Per formar-se, és necessari que la radiació solar sigui molt intensa i, per aquest motiu, les concentracions més elevades es produeixen a finals de primavera i a l'estiu.

La llum del sol ajuda a trencar els òxids de nitrogen (NOx) i afavoreix que en reaccionar amb l'oxigen convencional (O2) es formin molècules amb tres àtoms d'oxigen (O3). Aquest component, que a una major altitud és clau per protegir-nos de la radiació ultraviolada –la famosa capa d'ozó-, a la troposfera és un contaminant perillós.
 
Arxivat a