Alerta a la plana de Vic per contaminació d'ozó

Això pot comportar un risc per a la salut per a persones asmàtiques o amb problemes de cor.

El sol sortint pel campanar de Manlleu
El sol sortint pel campanar de Manlleu | Carme Molist
Osona.com
07 d'agost del 2020
Actualitzat el 10 d'agost a les 12:35h
El Departament de Medi Ambient ha alertat que la plana de Vic pot superar en breu el llindar d'informació d'ozó, situat a partir de 180 µg/m3. Això pot comportar un risc per a la salut dels grups de població especialment vulnerables a la contaminació atmosfèrica, com persones asmàtiques o amb problemes de cor. D'altra banda, quan se supera el llindar d'alerta, a partir dels 240 µg/m3, afecta tot el conjunt de la població. Els efectes que l'ozó pot provocar sobre la salut de les persones són tos, irritacions a la faringe, el coll i els ulls, i dificultats respiratòries com la gola seca. 

L'Agència de Salut Pública de Catalunya recomana com a precaució que la població més vulnerable (infants, embarassades, gent gran) redueixi l'exercici físic i intens a l'exterior, en cas que se superi el llindar d'informació. I si se supera el d'alerta recomana que tota la població segueixi aquestes precaucions.
 
L'ozó, un gas format per tres àtoms d'oxigen

L'ozó és un gas incolor format per tres àtoms d'oxigen (O3). Per formar-se, és necessari que la radiació solar sigui molt intensa i, per aquest motiu, les concentracions més elevades es produeixen a finals de primavera i a l'estiu.

La llum del sol ajuda a trencar els òxids de nitrogen (NOx) i afavoreix que en reaccionar amb l'oxigen convencional (O2) es formin molècules amb tres àtoms d'oxigen (O3). Aquest component, que a una major altitud és clau per protegir-nos de la radiació ultraviolada –la famosa capa d'ozó-, a la troposfera és un contaminant perillós.