Vic té més demandants d'ocupació amb la Covid-19 que durant la crisi del 2008

L'Observatori Socioeconòmic d'Osona ha fet un estudi sobre les repercussions de la pandèmia

Una llibreria de Vic, la diada de Sant Jordi d'estiu
Una llibreria de Vic, la diada de Sant Jordi d'estiu | Adrià Costa
NacióDigital
06 d'agost del 2020
Vic té, en aquests moments, més demandants d'ocupació que durant la crisi del 2008. Així es desprèn de l'estudi que ha fet l'Observatori Socioeconòmic d'Osona sobre les repercussions que la pandèmia ha tingut en la salut, el mercat de treball, l'activitat econòmica i la mobilitat. Segons l'anàlisi, el 30 de juny hi havia registrades 6.278 persones demandants d'ocupació. Entre afectats per ERTO, persones que busquen una millora d'ocupació i les que busquen la primera feina, hi havia 3.177 persones, quasi sis vegades les que hi havia el juny de 2019.

Consulteu l'informe íntegre, aquí

L'estudi analitza les conseqüències de la Covid-19 des de diferents àmbits. Tot i l'auge dels demandants de feina i pel que fa al mercat laboral, destaca que tot i l'augment de la taxa d'atur -s'ha incrementat un 33,1% respecte al mateix període de l'any passat-, no ha arribat al nivell que es va assolir durant la crisi del 2008. El topall va ser el 2013, quan es va registrar una taxa superior al 20%. Actualment és del 13,2%, similar a la que hi havia el novembre del 2016.

Pel que fa a les contractacions a Vic, en el segon trimestre de l'any les temporals s'han reduït un 45,4% i la indefinida un 48,8%.

Comerç, Indústria i hostaleria, els més afectats

Pel que fa als ERTO, l'informe de l'Observatori Socioeconòmic d'Osona constata que a Vic, a data 1 de juliol, s'havien sol·licitat 773 expedients de regulació temporal d'ocupació, el 97,3% entre el març i l'abril. Les empreses afectades tenen un total de 19.861 llocs de treball assalariats. Al 29,6% se'ls ha aplicat l'ERTO.

Per sectors, el nombre més alt d'assalariats afectats per un ERTO pertany al sector comerç, amb 1.556 treballadors afectats; seguit de la indústria, amb 1.422; i l'hostaleria, amb 957.

Segons l'estudi, a Vic el 98% dels assalariats del sector de l'hostaleria han estat afectats per un ERTO. També s'han vist molt afectats els treballadors d'activitats artístiques i d'entreteniment, el 64,8%; i els del comerç, pràcticament el 51,5%. Per contra, en el sector agrari i ramader, l'afectació ha estat molt per sota que a la resta de Catalunya.

De l'estudi també destaca que, per primera vegada en sis anys, va caure el nombre d'assalariats del segon trimestre de l'any. Al mes de juny del 2020 hi havia a Vic 22.806 llocs de treball, però va ser a finals del mes de juny quan el nombre d'autònoms i assalariats es va reduir amb més impacte. Hi havia 331 autònoms i 497 assalariats menys que al mateix període de 2019.

Lleuger auge dels positius per Covid-19

L'estudi també analitza l'evolució que ha tingut la pandèmia en l'àmbit de la salut. A Vic, l'evolució ha estat molt semblant a la del conjunt d'Osona i fins al 20 de juliol s'han registrat 4.048 casos, dels quals 627 han estat confirmats per prova diagnòstica i 3.421 són casos sospitosos.

El màxim de casos sospitosos es va registrar el 25 d'abril, amb 121. A partir d'aquell moment la tendència va anar a la baixa. Pel que fa als diagnosticats, el topall es va produir el 16 d'abril, amb 34 casos. A partir de llavors es va reduir fins que, el 13 de juliol, es va tornar a percebre un lleuger augment, però sense arribar als valors anteriors.

Caiguda de les entrades i sortides a Vic

Un altre dels punts que analitza l'estudi és l'afectació en la mobilitat. Segons posa de manifest, entre el 28 de març al 13 d'abril, coincidint amb el moment més crític de la pandèmia i el confinament total, les entrades de vehicles a Vic van reduir-se entre un 80% i un 90%, i les sortides van caure entre un 70% i un 80%.

Arxivat a