Patrimoni

Cases d'Oliba, el projecte per dinamitzar el llegat mil·lenari de l'abat

El Bisbat de Vic ofereix entrades conjuntes per visitar una dotzena de monuments d'Osona i de comarques properes

per Pere Fontanals , Manresa, 27 de juliol de 2020 a les 13:14 |
Representants del Bisbat, les institucions i tècnics de les Cases d'Oliba | Pere Fontanals
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Seu de Manresa, Santa Maria de l'Estany, Sant Joan de les Abadesses, Santa Maria de Ripoll, la Catedral de Sant Pere i el Museu Episcopal de Vic, amb Sant Pere de Casserres -que és titularitat del Consell Comarcal d'Osona- ofereixen ja a partir d'aquest divendres entrades conjuntes amb importants descomptes per gaudir del projecte de les Cases d'Oliba, i que completa, des d'un punt de vista patrimonial, el Camí Oliba.

Altres esglésies que es vehiculen al projecte fora de l'entrada conjunta són Sant Pere de Camprodon, Santa Maria de Camprodon, Santa Maria de Lluça, Sant Boi de Lluçanès, Sant Andreu d'Oristà i Santa Maria d'Igualada. Gradualment es pretén anar incorporant monuments i activitats en coordinació amb el territori.


Més enllà de les seves funcions com a espais de culte, les esglésies que formen part de Cases d'Oliba són autèntics tresors patrimonials: "guarden els millors exemples d'art de cada època, són testimoni de la vivència espiritual de persones i comunitats al llarg dels segles, i són llocs plaents de repòs i silenci".

Cases d'Oliba coordina les activitats que s'ofereixen des dels diferents monuments i ofereix entrades conjuntes per gaudir de totes les visites durant 1 any, amb descomptes sobre el preu individual que gairebé arriben al 50%, o amb visites a les Cases de muntanya o de la plana durant 1 mes, amb descomptes d'un 30%, aproximadament. Per gestionar-ho tot, Cases d'Oliba ja compta amb portal propi des d'on es poden fer consultes sobre les propostes i també fer la compra de les visites conjuntes.


Cases d'Oliba és la iniciativa que ha engegat el Bisbat de Vic per dinamitzar una dotzena d'equipaments culturals de primer nivell del Bages, el Moianès, el Ripollès, Osona i l'Anoia. És una nova proposta cultural de llarg recorregut, que s'ha presentat aquest dilluns a la Basílica de la Seu de Manresa.

Cases d'Oliba vol donar a conèixer al gran públic un patrimoni amb arrels mil·lenàries que guarda l'empremta del bisbe i abat Oliba, just a l'entorn dels seus 1.000 anys. La iniciativa ofereix, inicialment, entrades conjuntes per visitar sis espais, però anirà incorporant progressivament nous temples a visitar i una agenda conjunta d'activitats culturals i turístiques.

Aglutinar projectes

En la presentació, el delegat de Cultura de la Generalitat, Lluís Serarols, ha destacat la importància de les Cases d'Oliba. "El patrimoni a la Catalunya Central està dispers i cal que el territori es reconegui a ell mateix", ha afirmat. "El projecte aglutina patrimoni que moltes vegades és desconegut fins i tot, o sobretot, per nosaltres mateixos" i per això considera que la proposta "vertebra, uneix i promociona", ja que també ofereix un paquet per al turisme, "un turisme interior que amb la pandèmia és de molta actualitat", ha conclòs.

Dani Font ha afegit que les Cases d'Oliba permeten consolidar dues voluntats que es tenen des de fa temps al Bisbat de Vic: "que els temples estiguin oberts i que fem un tractament garantista del patrimoni". En aquest sentit, el projecte afavoreix les visites, promou la coordinació d'una agenda cultural i, "a nivell més intern" ajuda a una millor gestió en xarxa.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació