Folgueroles posa condicions al futur polígon intercomarcal

L'Ajuntament encarrila el nou planejament urbanístic que preveu menys població

L'actual polígon industrial de Folgueroles
L'actual polígon industrial de Folgueroles | Josep M. Montaner
31 de juliol del 2020
Aquest estiu, el ple de l'Ajuntament de Folgueroles ha aprovat per unanimitat el POUM, Planejament d'Ordenació Urbanística Municipal, és a dir, el document que marca les línies estratègiques de desenvolupament del territori i del municipi per als propers 15 anys. En aquest document, destaca la previsió del futur polígon intercomarcal que ocupa terme municipal de Folgueroles i Vic, un projecte impulsat des de fa temps per l'Institut Català del Sòl (Incasòl) i els ajuntaments de llavors.

Des de Folgueroles, però, posen condicions. En declaracions a Osona.com, l'alcalde Xevi Roviró explica que tenint en compte que és un projecte supramunicipal heretat del govern anterior, i amb un "pla director lligat", poc poden fer-hi. Tot i això, sí que tenen a dir-hi "què volem o podem fer" a través del POUM.

En aquest sentit, el batlle de Folgueroles posa un seguit de condicions com són que no s'hi portin a terme activitats contaminants -sobretot les de la indústria càrnia-, és a dir, que "siguin sostenibles" i que tinguin "un segell de qualitat social i ambiental".

Cal destacar que de la seixantena d'hectàrees d'aquest projecte, 58 pertanyen a Folgueroles. Està dibuixat al pla de Sant Francesc, una zona delimitada pel polígon Malloles de Vic i amb l'Eix Transversal (C-25) a tocar.

Un POUM més "realista"

D'altra banda, el nou planejament de Folgueroles preveu "un creixement, natural, sostenible i lògic". El que regeix actualment el municipi -aprovat el 2007- preveia un creixement de la població fins a 6.500 habitants, fet que el batlle qualifica d'"exagerat". "Llavors hi havia una època de bonança", diu Roviró, destacant que aquest canvi ja el preveia l'anterior equip de govern. El POUM encarrilat preveu un creixement màxim en els propers vint anys de fins a 2.800 habitants: "més realista i sostenible".

En aquest sentit, explica que en el planejament hi ha "una disminució del sòl urbanitzable" o que actualitza les normatives com el fet de poder fer servir "el dalt més alt", és a dir, les golfes, com a espai habitable. "És un document més humà i no tan restrictiu", conclou. Roviró preveu que en un any el document ja estigui enllestit.