1 de 10
Patrimoni

El Bisbat de Vic defensa la legalitat de les immatriculacions

L'Església s'obre a revisar els casos en què s'hagués comès algun "error"

per Redacció, 25 de juliol de 2020 a les 09:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Bisbat de Vic defensa que les immatriculacions que s'han realitzat durant el període 1998-2015 "no són arbitràries". "Cada vegada que s'ha registrat una església, s'ha presentat la documentació que provés que allò era de titularitat eclesial i que coincidís amb el cadastre", han explicat en un comunicat després que aquest dijous s'hagi conegut que l'Església s'havia apropiat en 70 anys 3.722 finques a Catalunya, 44 de les quals a Osona.

En aquest sentit, defensen que les immatriculacions han estat un procés "completament legal" i mai no hi ha hagut "apropiació, expropiació, ni molt menys un espoli". "L'Església ha registrat el que documentalment li constava com a propi", afegeixen. Amb tot, també s'obren a revisar els casos en què s'hagués comès algun "error".


Pel que fa als temples, el comunicat explica que -a partir d'una disposició de l'any 1988- per immatricular una finca al Registre s'havia d'acompanyar del certificat descriptiu i gràfic del cadastre, coincident amb el certificat d'immatriculació, en cas de no disposar d'un títol de la propietat, com passa amb la majoria d'esglésies i ermites centenàries. En aquesta línia, neguen que n'hi hagués prou amb el certificat del bisbe.

Durant els darrers anys, el Bisbat de Vic ha atès dues peticions de revisió d'immatriculacions perquè es considerava que hi hagués errors. Segons expliquen, una de les peticions ha acabat en acord total, i l'altra en acord parcial.


El Bisbat també destaca que les propietats no pertanyen a cap bisbe o rector a títol personal, sinó que es consideren de les comunitats cristianes on s'inscriuen.


A la demarcació del Bisbat de Vic hi ha unes 1.370 esglésies i ermites. D'aquestes, el 60% són de propietat particular, mentre que l'altre 40% es reparteix entre titularitat del Bisbat i titularitat de les parròquies (Església).

En el comunicat, el Bisbat de Vic també es mostra molest perquè diu que no tenien cap coneixement de la roda de premsa del Govern d'aquest dimarts al voltant de la qüestió de les immatriculacions. Per contra, sí que reconeixen que hi ha prevista una reunió per dilluns vinent amb altres representants de l'Església i l'Administració per parlar d'aquest tema.
Participació