L'Església ha inscrit 44 finques al seu nom a Osona sense cap títol de propietat

D'entre les immatriculacions, que han estat possibles arreu per una llei franquista, destaquen les esglésies de Sant Pere de Roda o de la Pietat de Vic

El temple de Sant Pere de Roda, a Roda de Ter
El temple de Sant Pere de Roda, a Roda de Ter | Josep M. Montaner
Osona.com
25 de juliol del 2020
Actualitzat el 26 de juliol a les 21:26h
L'Església catòlica ha inscrit 3.722 immobles al seu nom, sense cap títol que n'acredités la propietat, segons el Govern. Les inscripcions, fetes entre el 1946 i el 2015, són majoritàriament construccions de culte (50 %), com ara ermites o cementiris, però també terrenys rústics, i edificis com rectories o palaus.

La demarcació més afectada és Lleida, sobretot els Pallars i l'Alt Urgell, amb el Pont de Suert encapçalant el rànquing. L'executiu crearà una oficina de mediació perquè les parts seguin a negociar, però els afectats diuen que no hi ha res a parlar perquè és "una il·legalitat i un robatori". L'Església va dur a terme les immatriculacions emparada per una llei franquista en vigor fins al 2015 que li permetia actuar com a notari.

A Osona, s'han inscrit un total de 44 finques -28 temples, 5 cementiris, 4 santuaris, 3 conjunts eclesiàstics, 3 capelles i una ermita-. Els municipis que registren més immatriculacions són Vic (5), Rupit i Pruit (5), L'Esquirol (4), o Sant Vicenç de Torelló (3). Entre aquestes destaquen, els conjunts parroquial de Sant Andreu de Tona o Sant Martí de Riudeperes (Calldetenes); les esglésies de Sant Pere de Savassona (Tavèrnoles), de Sant Pere de Roda, i de la Pietat i de Sant Domènech a Vic; o els cementiris de Sant Pere de Torelló, santa Maria de Besora, Pruit, la Gleva o Sentfores. En total, afecten a 22 municipis que es poden consultar en línia.

La immatriculació és el registre d'un bé immoble per primera vegada. La polèmica sobre els béns a nom de l'Església té origen en la Llei Hipotecària que el franquisme va aprovar el 1946. Aquesta norma, vigent fins al 2015, establia que l'Església, igual que l'administració, podia immatricular una finca malgrat no tenir cap títol que acredités la propietat.
 

L'afectació d'immatriculacions a Osona Foto: Govern


Una oficina per arribar a acords

Davant d'una immatriculació, si el legítim propietari vol recuperar la finca, s'ha d'adreçar als jutjats per demostrar documentalment que l'immoble li pertany. Aquesta acció no prescriu i, per tant, no hi ha límit de temps per presentar la demanda.

Amb l'objectiu de "cridar" a la mediació entre les parts que reclamen la propietat, el Departament de Justícia ha creat l'Oficina de Mediació sobre Immatriculacions, un servei que pretén servir per arribar a acords extrajudicials, per la via del diàleg.

Actualment la major part de les disputes són per la inscripció de llocs de culte ubicats en propietats privades i solars rústics, així com d'equipaments esportius i places públiques a l'entorn d'esglésies i rectories. Entre els llocs de culte, hi destaquen conjunts monumentals que són patrimoni històric i cultural, però també hi ha, fins i tot, equipaments esportius.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, assegura que no es tracta d'assenyalar ningú amb el dit, sinó de buscar solucions. "Que en cap cas hi hagi privilegis per a ningú, és una mesura a favor de resoldre els problemes", ha afegit.

Per la seva banda, des del Bisbat de Vic insisteixen que, si es demostra algun error en una immatriculació, seran els primers a resoldre-ho. En aquest sentit defensa la legalitat de les immatriculacions.

La Generalitat és la primera administració que fa públiques les immatriculacions de l'església. Ha optat per fer-ho després que l'executiu espanyol fes cas omís de la Resolució 419/X del Parlament, de 13 de novembre de 2013; i incomplís la Proposició no de llei del Grup Parlamentari Socialista al Congrés, de 4 d'abril de 2017, que exigien transparència a l'Estat en relació amb els béns que l'Església ha inscrit al registre sense cap títol de propietat. També n'ha instat la divulgació el Consell de Transparència i Bon Govern (CTBG), amb la Resolució 498/2016, de 9 d'octubre de 2019. Cal recordar que el Govern espanyol disposa de la llista de tots els béns immatriculats per l'Església des del 6 de febrer de 2018, però mai l'ha difós.