Detectada una mostela a l'Espai Natural Guilleries-Savassona

La campanya de detecció no n'havia localitzat cap des de feia nou anys

La mostela, caçada a l'Espai Natural Guilleries-Savassona
La mostela, caçada a l'Espai Natural Guilleries-Savassona | Ignasi Torre / Museu de Ciències Naturals de Granollers
Osona.com
07 d'agost del 2020
Actualitzat a les 9:26h
A principis d'aquest estiu i durant la campanya de seguiment de petits mamífers (SEMICE) a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, es va detectar un exemplar de mostela (Mustela nivalis). Tal com explica l'espai, des de l’inici del projecte, el 2008, la troballa d’aquest petit carnívor ha estat anecdòtica: se'n va trobar una el 2011. Per això qualifiquen la segona captura d'"excepcional". 

"És possible que l’augment de les poblacions de petits mamífers els darrers anys a causa de les abundants pluges hagi permès que també es recuperin les poblacions dels seus depredadors, com és el cas de la mostela", apunten.

Aquest carnívor -un adult pesa entre 100 i 200 grams- s'alimenta d'altres mamífers més petits. No se'n troben gaires a la Xarxa de Parcs Naturals, "probablement per la pèrdua d’hàbitats a causa del procés natural d’aforestació, encara que altres factors com el canvi climàtic també poden haver influït", expliquen.

En els darrers anys 2018 i 2019 que han estat molt humits, aquestes poblacions han augmentat considerablement.

Capturada a Sant Julià de Vilatorta

L’estació de seguiment on es va capturar la mostela es troba a prop de Sant Julià de Vilatorta. Tal com explica l'Espai Natural Guilleries-Savassona, es tracta d’un bosc mixt format principalment per alzina i roure martinenc, amb algun pi dispers. El sotabosc és abundant i està dominat per plançons d’alzina i roure, tortellatge i, sobretot, boix afectat greument per l'eruga defoliadora.

En aquesta mateixa estació de seguiment on es va capturar la mostela, també es van censar vuit ratolins de bosc i tres musaranyes comunes. A l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona es mostreja una segona parcel·la, situada a les fagedes de Vilanova de Sau.

Aquest seguiment de petits mamífers està emmarcat dins el conveni de col·laboració per a l’execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural de la Xarxa de Parcs Naturals entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la XPN de la Diputació de Barcelona. Podeu consultar-ne els resultats detallats i l’evolució.