Osona, la comarca barcelonina que menys llocs de treball ha perdut respecte fa un any

Segons l'informe territorial de la Cambra de Comerç i la Diputació de Barcelona, la població ocupada ha baixat un 3,2%

Un treballador protegit amb mascareta descarregant un camió
Un treballador protegit amb mascareta descarregant un camió | Adrià Costa
Osona.com
24 de juliol del 2020
Osona és la comarca de la demarcació de Barcelona que menys llocs de treball ha perdut respecte al juny de l'any passat. De fet, la caiguda interanual del -0,9% és molt inferior a la mitjana provincial que és d'un -4,8. Entre el març i el juny del 2020, Osona ha perdut un miler de llocs de treball i ha augmentat en 1.724 les persones aturades. Així ho determina l'informe territorial de la Cambra de Comerç i la Diputació de Barcelona que publiquen cada any.

La població ocupada resident baixa un 3,2% entre el juny de 2020 i el de 2019; 1,2 punts menys que la mitjana de la demarcació (-4,4%). Per contra augmenta un 33,7% el nombre d'aturats registrats en el mateix període. Per municipis, la població aturada augmenta a tota la comarca, però destaquen els increments de Les Masies de Roda, Torelló, Sant Pere de Torelló i Sant Quirze de Besora. Pel que fa als ERTOs, entre el 22 de març i el 30 de juny, s'han registrat 13.575 treballadors afectats, un 25,1% dels quals són assalariats.

Cal destacar que el 2019, Osona registrava la segona taxa d'ocupació més alta de tota la demarcació (68,3%), només per superada pel Moianès (69,7%). El creixement dels llocs de treball han augmentat en un 0,8% per sota la mitjana de la demarcació. Aquesta xifra és el menor augment des del 2013.

A l'estudi es ressalta que continua la conversió de falsos autònoms a assalariats en el sector carni osonenc, cosa que fa reduir el treball d'autònoms en un 11,8%. Els llocs de treball assalariats han augmentat en un 4,5%.


Dades a destacar de l'informe del 2019

- Osona també és la comarca que més creix de la demarcació durant el 2019. Se situa en 159.399 habitants. Destaca la crescuda dels tres grans municipis: Vic, Manlleu i Torelló.

- La població estrangera representa el 15,4% del total comarcal, la segona més alta de la demarcació darrere del Barcelonès.

- És de les menys envellides de la província, però per a les projeccions per al 2030, els municipis més petits en surten malparats i se situa l'índex d'envelliment al 149,6.

- El 2019, Osona va assolir per primera vegada els 70.000 ocupats residents, però amb el menor creixement anual de totes les comarques de Barcelona.

- La principal activitat econòmica d'Osona és la indústria alimentària que concentra el 26% (2.664 milions d'euros) del total de la xifra de negoci. Deu de les primeres empreses en facturació pertanyen a aquesta activitat.

- Osona és la que té una major xifra de negoci en el sector agrícola i ramader, amb 382 milions d'euros.

- El 90% dels municipis d'Osona tenen taxes d'atur inferiors a la mitjana de la demarcació.

Consulta tot l'informe:
Informe territorial de la demarcació de Barcelona 2020 / Cambra de Comerç - Diputació de Barcelona