UVic-UCC

El centre BETA de la UVic impulsa un sistema de detecció precoç de la Covid-19 en aigües residuals a Osona

El projecte es posarà en marxa quan s'aconsegueixi el finançament necessari

per Osona.com, 3 d'agost de 2020 a les 09:55 |
Una tapa de la xarxa de clavegueram, a la plaça Major de Vic | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 d'agost de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Centre Tecnològic BETA, juntament amb altres grups de recerca i facultats de la UVic-UCC, promou la posada en funcionament d'un sistema pilot de vigilància i detecció de rebrots de la Covid-19 basat en el seguiment de les aigües residuals a la comarca d'Osona.

"La crisi mundial creada per la pandèmia del coronavirus ha posat de manifest la necessitat de millorar la capacitat de detecció precoç dels possibles contagis i rebrots de la malaltia, sobretot en casos asimptomàtics, i especialment durant la tardor i l'hivern, que és quan s'esperen més rebrots", expliquen els investigadors del CT BETA Joan Colón i Lorenzo Proia.


Tal com recull la UVic, en aquests moments s'està treballant en la posada a punt dels mètodes analítics per detectar el virus en les aigües residuals. "Ens estem centrant, sobretot, en l'optimització dels protocols de tractaments de la mostra que ens permet assegurar la recuperació de tot el material genètic del virus present a les aigües brutes", expliquen els investigadors.

El grup de treball multidisciplinari i transversal està format per investigadors de diversos grups de recerca vinculats a les facultats de Ciència i Tecnologia i de Medicina. Durant el confinament ja han treballat preparant diverses propostes del projecte, per poder obtenir el finançament necessari que en permeti la posada en marxa.


L'epidemiologia basada en aigües residuals és un enfocament nou basat en l'anàlisi de contaminants i biomarcadors que permeten obtenir dades quantitatives i qualitatives sobre l'activitat dels habitants que estan connectats al sistema de sanejament, i que es calcula que són el 97% de la població a Catalunya. Per tant, permet fer un seguiment de la propagació de l'epidèmia i sobretot identificar nous possibles rebrots.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació