Medi Ambient

Acte reivindicatiu del GDT a Patel per denunciar la contaminació a la riera de Sant Martí de l'Esquirol

Algunes de les analítiques que han realitzat quintupliquen els valors d'amoníac permesos

per Osona.com , 23 de juliol de 2020 a les 10:25 |
L'acte reivindicatiu a l'Esquirol | GDT
El Grup de Defensa del Ter (GDT) va celebrar aquest dimecres un acte lúdico-festiu a prop de l'escorxador Patel per denunciar la contaminació de la riera de Sant Martí de l'Esquirol. Segons han denunciat davant la fiscalia, l'aigua conté un volum d'amoníac superior a l'autoritzat. Un dels membres del col·lectiu, Sergi Solà, critica la "inacció" dels Mossos i l'ACA i per això volen que la fiscalia investigui. Les analítiques dels ecologistes, realitzades en laboratoris independents, recullen mostres que quintupliquen la xifra permesa. "A més, el volum d'aigües residuals que s'aboca és superior al de la pròpia riera", lamenta Solà. L'acte ha comptat amb actuacions musicals de Guillem Ramisa o Ernest Crusats, entre d'altres. L'acte reivindicatiu i festiu del Grup de Defensa del Ter es va celebrar aquest dimecres a l'entorn de l'escorxador Patel, propietat del grup Vall Companys, amb l'objectiu de donar a conèixer públicament la denúncia que han interposat davant la fiscalia per la contaminació de la riera de Sant Martí de l'Esquirol. Solà assenyala que és important que la societat "prengui consciència" de l'impacte que això suposa per al medi natural. De fet, posa més èmfasi en aquest aspecte i no s'ha mostrat massa optimista amb el recorregut que pugui tenir la denúncia. "Malauradament els antecedents no ajuden gaire", diu.

La proposta també ha comptat amb la participació de la plataforma Càrnies en Lluita, Amics i amigues de la natura de Roda de Ter i les Masies, i el Moviment veïnal de l'Esquirol. La música i la poesia hi han posat el punt més festiu.Segons el GDT, Patel té un permís que li permet abocar aigua a la riera de Sant Martí amb un volum de 10 mg/l d'amoníac. En el text presentat a fiscalia, argumenten que aquest topall ja té un "fort impacte en la biodiversitat i la qualitat ambiental de la riera", però també han extret una sèrie de mostres de l'aigua i han comprovat com els nivells d'amoníac són superiors al límit autoritzat. El cas més evident va ser una mostra del 6 de març de 2019 que contenia 49,5 mg/l d'amoníac.


Segons el text entregat a fiscalia, resulta "incomprensible i greument irregular" l'autorització d'abocament concedida per l'ACA, uns 1,069 milions de litres cada dia, en una riera on el curs d'aigua té un cabal mitjà d'entre 10 i 20 litres per segon. "Encara que es respectessin els paràmetres autoritzats, amb un cabal d'abocament que triplica el de la riera, inevitablement la transformen en una claveguera a l'aire lliure", afegeix la denúncia. "Sembla que tinguin llicència per contaminar", apunta Solà.

Des del Grup de Defensa del Ter, destaquen el valor natural de la zona. De fet, la riera és un afluent directe del riu Ter, que després va a parar al pantà de Sau i que, més avall, aquesta aigua serveix com a aigua de boca per a diferents poblacions de l'àrea metropolitana, han alertat.

Solà també denuncia l'ampliació que, segons ha explicat, es vol fer a l'escorxador i ha qüestionat el model que representa pel territori, i per un municipi com l'Esquirol, una indústria com Patel que mata 6.000 porcs al dia. "Cal ser contestataris i aixecar la veu", reivindica. Des del GDT aposten per model totalment oposat: "una pagesia totalment arrelada, que sigui sostenible i que no representi una pèrdua de recursos i acabi empobrint el territori".

 

Participació