10 plans per redescobrir Girona aquest estiu

La Catedral i els Banys Àrabs, les cases de l'Onyar, els espais de "Jocs de Trons", visites guiades gratuïtes i la vall de Sant Daniel, entre altres

Les emblemàtiques cases de l'Onyar
Les emblemàtiques cases de l'Onyar | Adrià Costa
22 de juliol del 2020

Girona és un destí turístic per als 365 dies de l'any. Per passar-hi un cap de setmana, com a punt base per una estada més llarga, per gaudir d'un festival o congrés o, simplement, per una escapada d'un dia o de poques hores. Aquest estiu, on les vacances són de quilòmetres zero, passa a ser pràcticament obligatori incloure la ciutat a la llista de visites imprescindibles.

La Catedral i el seu Museu-Tresor, la basílica de Sant Feliu, els Banys Àrabs, el monestir de Sant Pere de Galligants, les cases de l'Onyar, el Call jueu o la Casa Masó són alguns dels exemples del vast patrimoni gironí. Aquest estiu, a més, l'Ajuntament ofereix una àmplia oferta de visites guiades gratuïtes en català per descobrir-lo.



No només això, els sis museus de la ciutat es poden visitar a un preu molt especial gràcies a la iniciativa GironaMuseus. També s'han programat cinc festivals i cicles d'estiu per deixar clar que la cultura batega tot l'any en una població amb una de les majors ofertes comercials i gastronòmiques del país.

Si encara no estàs convençut, et proposem 10 plans per visitar Girona aquest estiu. Comencem?

 

Els Banys Àrabs de Girona. Foto: Ajuntament de Girona


1. Girona monumental: la Catedral, els Banys Àrabs i Galligants


Girona és sinònim d'història. La ciutat va ser fundada pels romans el segle I aC, que van aixecar una poderosa fortalesa que resseguia un perímetre gairebé triangular, una mena d'acròpolis -la Força Vella- molt ben protegida per murs de grans carreus de pedra. És el primer recinte de la ciutat, invariable fins al segle X dC i perceptible encara avui en alguns paraments de les muralles (plaça de Sant Feliu, Torre Gironella, portal de Sobreportes…). També es manté part de les muralles carolíngies (segle IX) i la muralla medieval dels segles XIV i XV. Es poden recórrer de manera gratuïta: uns 2 quilòmetres repartits en tres trams que són miradors privilegiats sobre el Barri Vell, la ciutat moderna i l’entorn natural de la ciutat.

A la Força Vella destaca la Catedral (segles XII-XVIII), resultat d’una superposició d’estils i amb la nau gòtica que amb 23 m d’amplada és l’espai amb volta única de creueria més ample de l’arquitectura mundial i també té un fabulós claustre romànic i el Museu-Tresor amb importants peces com el Tapís de la Creació (segle XII). 

Fora muralla, per la banda nord-est hi ha la basílica de Sant Feliu (segles XII-XVII) que, juntament amb la catedral, configura l’skyline de la ciutat, amb la torre-campanar del segle XVI. Per altra banda, els Banys Àrabs, banys públics d’estil romànic (segle XII), inspirats en els banys nord-africans de l’època i un dels monuments més apreciats de Girona. Finalment, cal destacar l’antic monestir benedictí de Sant Pere de Galligants (segle XII) actual seu del MAC-Girona i la capella de Sant Nicolau, mostres notables de l’art romànic català.

La plaça de l'Oli, amb les emblemàtiques escales de Sant Martí Sacosta i pujada de Sant Domènec també són una visita obligada pel seu encant, la sensació de restar aturada en el temps i, per a alguns, per la recent gravació de la sisena temporada de Joc de Trons en aquest espai.

 

Un racó del Call jueu. Foto: Ajuntament de Girona


2. El Call: la Girona jueva


El Call és un dels espais més emblemàtics del Barri Vell i que singularitzen Girona. És el barri jueu medieval de la ciutat i està format per un laberint de carrerons i patis que mantenen l’aura d’aquella època. Es va començar a formar al segle XII al voltant del carrer de la Força, quan s’hi van traslladar les famílies jueves que des de feia 300 anys havien viscut als voltants de la catedral, on hi havia la primera sinagoga de la ciutat.

És un dels barris jueus més ben conservats d’Europa i una mostra evident de la importància que va tenir aquesta cultura a la ciutat.  De fet, des d’un punt de vista cultural, la comunitat jueva medieval de Girona va ser una de les més importants de l’època, ja que hi van viure figures rellevants com el metge, poeta, filòsof i exegeta Mossé ben Nahman, més conegut com a Bonastruc ça Porta o Nahmànides. A més, de l'escola de la càbala de Girona en va sortir el primer grup de cabalistes de la península Ibèrica.

Els límits del Call van anar canviant al llarg del temps. Entre els segles XIII i XIV als seus carrers s’hi van aixecar sinagogues, banys rituals, escoles i hospitals destinats a l’ús de la comunitat que va arribar a tenir més de 800 habitants.  
 
A l'actual barri de Call s'hi emplaça el Museu d’Història dels Jueus, al Centre Bonastruc Ça Porta, al mateix carrer de la Força. En aquest lloc hi havia hagut l’última sinagoga –n’hi va haver tres en total-, i fa pocs anys s’hi va localitzar el micvé o banys de purificació, que actualment es poden veure quan es visita el museu. S’hi explica la història de les comunitats jueves medievals de Catalunya, amb una atenció especial a la de Girona.
 

 

La pujada de Sant Domènec, un del espais de Joc de Trons. Foto: Ajuntament de Girona


3. Visites guiades: de Joc de Trons a les llegendes de Girona


La millor manera de descobrir tots els racons i curiositats d'un indret és a través de persones que hi viuen, el coneixen en profunditat, tenen la formació adient i són capaces de transmetre l'estimació que senten pel seu territori i la seva cultura. A Girona hi ha l'Associació de Guies Oficials i també diverses empreses privades que compten amb guies professionals i que ofereixen un gran ventall de visites.

L'oferta de visites guiades és àmplia i permet descobrir no només el magnífic patrimoni monumental de la ciutat i la seva història, el Call i la influència jueva medieval, les llegendes de la ciutat així com els detalls del rodatge de la sisena temporada de Joc de Trons. També s'ofereixen visites de natura i rutes gastronòmiques, entre altres, així com visites adaptades a persones amb mobilitat reduïda.

Aquest estiu, del 4 de juliol al 12 de setembre, l'Ajuntament de Girona ofereix una quinzena de visites guiades gratuïtes en català per atraure el visitant de proximitat.

 

Les emblemàtiques façanes de les cases de l'Onyar. Foto: Roger Colom / Ajuntament de Girona


4. L'encant de les cases del riu Onyar


Girona és patrimoni medieval però també de molt més recent. I, sens dubte, una postal de la ciutat són les icòniques façanes de lescases de l’Onyar. Les millors vistes de les cases del Riu o cases penjades són els ponts. Destaca el de les Peixateries Velles, projectat per la casa Eiffel (1877), constructors de la famosa torra parisenca. Tampoc cal oblidar el cèntric pont de Pedra (1856) i el pont d'en Gómez (1916).

A cavall entre el Barri Vell i la ciutat moderna, l'arquitectura del Modernisme i del Noucentisme també és present al paisatge urbà de Girona, fruit del creixement i la transformació de principis del segle XX, sobretot a través de l’obra de l’arquitecte gironí Rafael Masó

Una passejada pel centre i els barris de la ciutat permet admirar blocs d'apartaments, cases unifamiliars i edificis industrials d'arquitectes com el mateix Rafael Masó (Casa Masó -casa familiar de l’arquitecte, l'única de les de l'Onyar que es pot visitar-, Bloc Batlle, Farinera Teixidor, "la Punxa" i Casa Gispert Saüch), Eugeni Campllonch (Casa Franquesa), Isidre Bosch i Bataller (Casa Furest i Casa Noguera), Joan Roca Pinet (Casa Norat, a la Rambla de la Llibertat,  i Casa Rigau), Josep Martí Burch (Bloc Auguet), i Enric Catà Catà (Destil·leries Regàs i Destil·leries Gerunda), entre d'altres.

 

El Museu del Cinema, un dels sis museus de la ciutat. Foto: Ajuntament de Girona


5. GironaMuseus: sis museus, a un preu molt especial 


Gironamuseus és una iniciativa que et permet visitar els sis museus de la ciutat a un preu molt especial. Només cal pagar l'entrada del primer museu i el 50% als restants, amb una validesa de 6 mesos. Per fer-ho, cal recollir un fulletó que es pot trobar a tots els museus així com a les oficines de turisme.

 Museu d’Història dels Jueus: situat al mateix espai que l'última sinagoga de Girona (1492), recull la història de les comunitats jueves de la Catalunya medieval, amb una atenció especial a la de Girona. Hi destaca la col·lecció única de làpides hebrees medievals procedents de l’antic cementiri jueu de Montjuïc.

 Museu d’Història: ocupa un antic convent de frares caputxins (segle XVIII), del qual se'n conserven el dessecador, el claustre i la cisterna, i dona a conèixer el procés de formació de Girona, des de la fundació pels romans fins a la recuperació de la democràcia. Es completa amb diversos àmbits temàtics, com la Sala de la Sardana.

 Museu del Cinema: ocupa l'antiga Casa de les Aigües, en un indret cèntric del Mercadal, i s'hi exhibeix la valuosa col·lecció Tomàs Mallol de precinema, des de les primeres imatges en moviment del teatre d'ombres fins al cinema actual, passant per tècniques com la llanterna màgica o les caixes òptiques. Una exposició interactiva, lúdica i educativa, atractiva per a tots els públics. 

 Casa Masó: casa natal de Rafael Masó (1880-1935), una de les obres més importants de la seva arquitectura i l'única que està oberta al públic de les famoses cases del riu de Girona. La casa s'ha conservat amb el mobiliari i la decoració de l'època noucentista, i també ofereix unes vistes inèdites de la ciutat. L’edifici és el resultat de la successiva unió de quatre cases adquirides per la família entre mitjans del segle XIX i principis del XX. Des de 2006 és propietat de l'Ajuntament de Girona i està gestionada per la Fundació Rafael Masó. Es pot visitar únicament amb visita guiada, que cal reservar prèviament.

 Museu d’Arqueologia: fundat el 1846, és un dels més antics de Catalunya. Aplega els materials arqueològics trobats a les excavacions de la demarcació, des de la prehistòria fins a l'edat mitjana, en particular d'Empúries i de la mateixa ciutat. Està ubicat a l'antic monestir de Sant Pere Galligants, un exemple notable del romànic català i que afegeix valor al notable fons arqueològic de l'equipament.

 Museu d’Art: instal·lat a l'antic palau episcopal, un dels edificis nobles més espectaculars de Girona, que havia estat la seu de la diòcesi i la residència del bisbe, a més d’exercir durant un temps de presó eclesiàstica. Aquest notable edifici, modificat i ampliat entre els segles X i XVIII, conté una valuosa col·lecció d'art romànic i gòtic de la regió que el situen en el tercer lloc en importància de Catalunya.

 

La Vall de Sant Daniel, patrimoni natural a tocar de Girona. Foto: Ajuntament de Girona


6. La Vall de Sant Daniel i set itineraris de natura més


Girona també és una ciutat privilegiada pel seu patrimoni natural. Té rius que penetren dins la trama urbana, boscos mediterranis i de ribera, massissos muntanyosos com les Gavarres, la Vall de Sant Daniel, camps, hortes i conreus, i, en general, un paisatge que ha sabut entrelligar el creixement amb la preservació de l'entorn. A més, cal no oblidar el parc de la Devesa (40 hectàeres) i el de les Ribes del Ter, a banda i banda del riu al sector nord de la ciutat.

Des de l’antic monestir de Sant Pere de Galligants s'accedeix a la Vall de Sant Daniel, extensa zona verda a tocar de la ciutat amb paratges ombrívols i fonts d'aigua. En aquest punt es troba l’inici de diversos itineraris de natura que transcorren per l’est de la ciutat:

 Vall de Sant Daniel (7,5 km i circular): travessa espais agrícoles i forestals i inclou diverses fonts, així com els miradors de Torre Gironella i Can Garcia.

 Puig de Sant Miquel (9 km en total): travessa la vall i arriba al puig on es troben les ruïnes de l’antic castell de Sant Miquel i on hi ha magnífiques vistes del territori gironí, de l’Empordà als Pirineus.

 Galligants i Muntanya de la O (3,5 km i circular): inclou paisatges agrícoles, forestals i fluvials i ressegueix l’antic camí de les Creus fins a l’ermita del Calvari, i on trobem miradors com el fort del Calvari a la Muntanya de la O així com diverses fonts.

 L’Anella Verda (9 km, anada): també recorre la part est de la ciutat, en part per la Vall de Sant Daniel i arriba fins al petit nucli rural de Campdorà. Inclou diversitat de paisatges agrícoles, forestals i fluvials i els miradors de la Muntanya de la O i de Can Garcia.

 La Ruta de la Pedra de Girona (3 km): passa per la zona de les Pedreres al sud-est de la ciutat, on es troben les zones d’on s’extreia la pedra amb què es va construir gran part del patrimoni arquitectònic del Barri Vell de Girona. Hi ha els miradors de Torre Gironella, Torre del General Peralta i el de la Pedrera.

 Parc de les Ribes del Ter i Devesa (3,5 km per terrenys planers): passa pels dos grans pulmons de de Girona. La Devesa, amb més de 40 ha i nombrosos plàtans, a més d’un petit jardí botànic, i el parc de les Ribes del Ter, de gran importància ecològica.

 Hortes de Santa Eugènia i Deveses de Salt (7,5 km): transcorre per terreny planer amb espais agrícoles i trams que voregen el riu Ter. Passa per diverses masies, un antic safareig restaurat i espais d’alt valor ecològic com els aiguamolls de Santa Eugènia, molt importants per a la protecció de la flora i fauna de la zona.

 Circuits d’orientació dels Jardins del Barri Vell, Barri Vell Accessible, Sant Narcís i Boscos de Pla de Palau: una proposta de descoberta de la ciutat i el seu entorn natural de forma divertida i entretinguda. Tots ells són de dificultat baixa i aptes per gaudir-los en família o amb amics.  

 

Girona, paradís del ciclisme. Foto: Basilico Studio / Ajuntament de Girona


7. Girona esportiva: capital del ciclisme i el running


El 2015 Girona va obtenir la certificació de l'Agència Catalana de Turisme com a Destinació de Turisme Esportiu (DTE) dins la modalitat “multiesports”, un segell que la reconeix com una destinació que ofereix recursos i serveis d'alta qualitat, instal·lacions esportives, allotjaments adaptats i serveis especialitzats tant per als esportistes professionals com per als turistes. 

Així, en els últims anys la ciutat s'ha convertit en una destinació ideal per a la pràctica esportiva i és escollida cada any per nombrosos equips i esportistes professionals atrets per l'encant del seu territori, la qualitat de les seves infraestructures esportives, l'oferta d'allotjament i els serveis turístics adaptats a les seves necessitats.

Els amants del ciclisme de carretera gaudiran d'una àmplia xarxa de carreteres secundàries amb racons i vistes inoblidables gràcies a la ubicació estratègica de Girona, a tocar del Pirineu i de la Costa Brava. Per altra banda, la ciutat s'endinsa al massís de les Gavarres, que són un indret magnífic per als apassionats de la BTT. Amb una extensió propera als 350 km², el massís té com a punts més elevats els puigs bessons de la Gavarra i d'Arques (533 i 527 m, respectivament) i la Mare de Déu dels Àngels (485 m), entre altres.

La ciutat de Girona també és una destinació ideal per a la pràctica del running, amb una completa oferta de rutes tant de muntanya com d'asfalt, de diferents distàncies i dificultats, per gaudir de la ciutat i del seu entorn natural. Les rutes que transcorren pel massís de les Gavarres, per la ciutat amb el citytrail... no us deixaran indiferents. En poden donar fe els esportistes gironins Toti i Tina Bes (corredors de muntanya), Pau Busquets i David Roselló (triatletes), així com l'alemany Jan Frodeno, campió del món en Ironman.

Un altre espai natural de què podran gaudir els ciclistes i els corredors és el recorregut de les vies verdes, que permeten anar des del Pirineu fins a la Costa Brava resseguint el recorregut d'antigues línies de tren. Les dues rutes que passen per la ciutat de Girona són ideals per córrer però també per pedalar amb tota la família: pista ampla, planera i de fàcil accés. D’una banda, la Ruta del Carrilet Olot-Girona (54 km) i de l’altra, la Ruta del Carrilet Girona-Sant Feliu de Guíxols (39,7 km).

 

Girona programa cinc festivals i cicles aquest estiu. Foto: Ajuntament de Girona


8. Cinc festivals i cicles d'estiu


Girona és sinònim de cultura tot l'any i a l'estiu tampoc és una excepció. La ciutat viurà fins a sis cicles i festivals: l'A prop amb propostes de petit format de creadors emergents; el Notes al Parc amb música a la fresca els dimecres i dissabtes de juliol i agost; la programació Estiu a l'Auditori; el Tempo Sota les Estrelles a l'emblemàtic passeig Arqueològic i el FITAG –el Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona-.

 Cicle A prop: una proposta cultural d’estiu i tardor, de petit format i de proximitat per a mostrar les propostes dels creadors emergents de les comarques gironines. L'A prop arriba a diferents barris de la ciutat de Girona amb un total de 27 activitats d’àmbits artístics diversos (arts escèniques, música, arts visuals i pluridisciplinars). Totes les activitats són gratuïtes, l’aforament és limitat i cal inscripció prèvia en algunes de les propostes. 

 Notes al Parc: una proposta de música en directe a l’aire lliure els vespres d’estiu (els dimecres i dissabtes de juliol i agost). L’entrada a tots els concerts, que tenen lloc a la Plaça de les Botxes del Parc de la Devesa és gratuïta amb reserva en línia al web del cicle o bé girona.cat/cultura. També es poden recollir invitacions a les taquilles de l’Auditori de Girona (dimecres i divendres d'11.00 a 13.00) i al Teatre Municipal (dimarts i dijous de 15.00 a 17.00).
 
 Estiu a l’Auditori: l’Auditori de Girona ofereix aquest estiu una programació especial amb cinc concerts de reconeguts artistes de l’escena musical nacional. El tret de sortida de les actuacions és el 25 de juliol amb l’actuació de Jordi Savall. El seguiran la Jove Orquestra de les Comarques Gironines (26 de juliol), l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu (30 de juliol), Sanjosex (31 de juliol) i la Black Music Big Band revisits Red Hot Chili Peppers (1 d'agost). Les entrades es poden comprar al web de l'Auditori.

 Tempo Sota les Estrelles: Girona acull aquest estiu la dotzena edició d'aquest cicle a l’emblemàtic passeig Arqueològic de la ciutat, en ple Barri Vell, del 16 de juliol al 15 d’agost. Tempo, que des dels seus inicis ha apostat fort per la programació local, suprimeix enguany els concerts de pagament i potencia la fórmula que li ha funcionat en les edicions anteriors: música Km0 amb una trentena de concerts a l’aire lliure, gastronomia local, vermuts musicals i Tempo de Llibres. 
 
 FITAG: durant cinc dies, del 25 al 29 d’agost, les comarques gironines tornaran a ser l’epicentre del teatre amateur amb la vintena d'edició del FITAG. La ciutat de Girona, juntament amb altres municipis de la demarcació oferiran una atractiva programació teatral, comptant amb companyies teatrals gironines i d’àmbit internacional.

 

Els germans Roca són ambaixadors de la cuina gironina. Foto: Europa Press


9. Girona gastronòmica: del xuixo al Celler de Can Roca


La ciutat de Girona destaca per un gran dinamisme culinari, caracteritzat per la combinació de la cuina tradicional i d'avantguarda, sense oblidar les seves arrels i el producte del territori. Compta amb una extensa oferta de restaurants, amb una gran varietat de cuines: catalana, mediterrània, de mercat, d'autor… A més, la gastronomia gironina ha esdevingut un referent internacional i compta amb dos establiments guardonats amb estrelles Michelin i amb el millor restaurant del món, el Celler de Can Roca, reconeixement que li va atorgar el 2013 i el 2015 la prestigiosa revista britànica Restaurant.

Els productes autòctons inclouen el xuixo, una pasta que es va inventar en una pastisseria de Girona fa 100 anys i que actualment es pot trobar a molts establiments de la demarcació; la poma de Girona; la vedella; la botifarra dolça, un menjar d'origen medieval que es pot adquirir tendre o curat; els bombons de xocolata inspirats en les llegendes de la ciutat; la ratafia, un licor d’herbes locals; els salsafins i els bolets; els embotits artesans, i els olis i salses propis de la cuina catalana.

Girona acull diversos esdeveniments gastronòmics al llarg de l’any, com la Setmana Gastronòmica, que se celebra cada any a la primavera amb la participació de molts restaurants de la ciutat, o les jornades gastronòmiques temàtiques que s’ofereixen al llarg de l’any per a degustar i promocionar productes locals de cada temporada com ara les Jornades de la Tòfona, Gastroflors (durant la setmana de Temps de Flors), la jornada de Cuina al Barri Vell, entre d’altres.

 

La Llibreria Geli, un comerç emblemàtic de Girona. Foto: Ajuntament de Girona


10. Girona, ciutat de comerços emblemàtics


A la ciutat de Girona s'hi pot trobar tot tipus d’establiments, una oferta comercial de proximitat, caracteritzada per la coexistència d’establiments familiars, emblemàtics i singulars i comerços d’avantguarda. Prestigioses marques internacionals, decoració d'avantguarda, joieries d'autor, artesans, antiquaris i productes gastronòmics selectes, entre d'altres, configuren una gran varietat que garanteix la compra ideal per a tothom

Per descobrir aquesta riquesa comercial, existeix una guia d’establiments emblemàtics i singulars de Girona que posa en valor el paper del comerç en la identitat de la ciutat, botigues amb productes únics o d’especial rellevància, comerços centenaris...

L'eix comercial a cel obert, on es concentra la major oferta d'oci i compres, comprèn un ampli recorregut que abasta des del carrer de la Barca fins al carrer Emili Grahit, entre les zones de la ciutat històrica i l'Eixample. A més, tots els barris de la ciutat disposen d'una oferta de comerços de proximitat adaptada a la demanda i a les necessitats dels seus veïns.