L'Atlàntida encara una temporada amb espectacles més alternatius i amb el coronavirus com a teló de fons

La dansa guanya terreny a la nova programació, que tindrà més exhibicions i serà més "innovadora i segura"

Tots els espectacles de la propera temporada es faran a la sala 1
Tots els espectacles de la propera temporada es faran a la sala 1 | Albert Alemany
21 de juliol del 2020
Actualitzat el 22 de juliol a les 8:24h
L'Atlàntida de Vic ja ho té tot a punt per a l'onzena temporada. Després d'estar uns mesos tancada per la situació del coronavirus, aquest dimarts, representats de l'equipament cultural han presentat una programació carregada d'espectacles multidisciplinaris que anirà del setembre al gener de 2021. "És una temporada més ambiciosa, més innovadora i més segura", ha remarcat Montse Catllà, directora general de l'Atlàntida. En aquest sentit ha destacat que acolliran grans "apostes artístiques" i "propostes més arriscades", amb la seguretat per la Covid-19 com a teló de fons per les restriccions i recomanacions establertes.

De fet, Catllà ha explicat que "anem més enllà" i, per exemple, hi haurà "una distància superior a la marcada per les autoritats". Tots els espectacles es faran a la sala 1 -la més gran- i si hi ha molta demanda, es treballarà "per desdoblar" la funció. A més, "s'han previst diversos escenaris i estem preparats per fer-hi front: des d'assumir la plena normalitat a un altre confinament", ha explicat Catllà.

Una sala digital

Precisament un d'aquests escenaris és la sala 4, l'Atlàntida digital, que està previst que s'inauguri a l'octubre. Aquest nou espai, segons Catllà, "dona l'oportunitat d'apropar-nos al públic jove i aprofitarem perquè donin veu en la programació". La sala aplegarà continguts d'arxiu, exclusius i de nova creació en forma d'espectacles transmesos en directe o funcions complementàries a la programació presencial.

Tot i això, la programació que s'hi desenvolupi estarà marcada en funció de l'evolució de la Covid-19. És a dir, també podria actuar com a pantalla de projecció en cas que no es poguessin fer espectacles en directe.

Enguany l'Atlàntida no editarà la revista ni el programa de mà i tot serà en línia. El pas endavant en la digitalització ha estat provocat per la pandèmia, però també per avançar "cap a la sostenibilitat".

Més espectacles i més multidisciplinaris

Catllà ha destacat que s'ha donat un impuls a les propostes "de caràcter multidisciplinari, associades a la nova creació i als circuits alternatius". En aquest sentit, ha xifrat aquesta nova aposta "més alternativa" en un 40% mentre que el 60% restant és més convencional".

També hi haurà més espectacles que la temporada anterior (de 33 a 43). Aquest increment és degut a la reubicació dels que ja estaven programats i s'han hagut d'ajornar a la nova temporada. De fet, la directora ha apuntat que "només se n'han cancel·lat set, sis dels quals eren vinculats a l'entorn escolar".

Aquests 43 espectacles es "despleguen" en cinquanta funcions i "comptem amb accions complementàries", com xerrades prèvies, col·loquis a posteriori o connexions amb centres educatius. "Dels 32 espectacles reubicats n'hi ha que es faran a la temporada de tardor i d'altres a la primavera", ha conclòs.

Espectacles de "risc artístic"

Per aquesta temporada, Ramon Ferrer, cap de programació de l'Atlàntida, ha destacat que enguany es podrà veure una "nova línia artística". "No trenquem amb el què hem fet fins ara, però també apostem per espectacles de més risc artístic", ha puntualitzat.

En aquest sentit, ha destacat els espectacles que formen part del cicle "Escenaris", com The Mountain d'Agrupación Señor Serrano; Alhayat o la suma dels dies de la companyia De la Viciosa; i Y perdí mi centro de Laboratoria Flamenco Project.
 

Durant la roda de premsa de presentació de la nova temporada de l'Atlàntida Foto: Albert Alemany


Pel que fa a propostes més convencionals i "grans èxits", s'hi podrà veure Això ja ho he viscut de Sergi Belbel, El pare de la núvia amb Joan Pera, L'amic retrobat o T'estimo si he begut. En clau osonenca, també hi haurà La lleugeresa i altres cançons d'Ivan Benet o Ambre, una comèdia de Josep M. Diéguez amb la col·laboració de Teatres d'Osona.

Quant a música moderna, s'han programat els concerts de Miki Núñez, Sopa de Cabra i els dels osonencs Roger Usart, Núria Graham o Obeses.

Finalment, pel que fa al cicle Grans concerts hi haurà "artistes molt contundents" d'àmbit internacional com el pianista Grigori Sokolov, el violoncel·lista Mischa Maisky, els germans Vera i Claudio Martínez "en una trobada poc usual" i Ferran Albrich.

Teatre i música predominants, però la dansa guanya terreny

"El teatre i la dansa són els gèneres dominants, però fem guanyar terreny a la dansa", ha dit Catllà. De fet, la dansa pràcticament duplica la seva presència: ha passat del 9% al 16% respecte a l'anterior edició. Marta Crespi, de l'àrea de programació de l'Atlàntida, ha destacat els espectacles de dansa Play d'Arcaladanza i de Cia. Maduixa, ambdós també espectacles familiars. De la Cia Maduixa també hi haurà Mulïet i, d'altra banda, la dansa urbana d'Around The World.

Completen les propostes familiars, l'espectacle Que Bèstia de Tortell Poltrona i L'aventura d'avorrir-se d'Estaquirot Teatre, així com les activitats per a nadons: KL'AA, la teva cançó i Nadales per als més menuts.

El desè aniversari, tret de sortida

L'encarregat de donar el tret de sortida serà la celebració del desè aniversari de l'Atlàntida, que es va haver d'anul·lar a l'abril arran del decret d'estat d'alarma per la Covid-19. Es manté el format de "Deu anys i quatre dies" en què hi haurà quatre dies de propostes de diferents disciplines artístiques -del 25 al 28 de setembre-. L'espectacle 'Tothom ho sap', un recital delicat i emotiu a partir de l'univers de Leonard Cohen, serà la cloenda.

Pel que fa a les entrades per la nova temporada i els abonaments es podran aconseguir a partir del 17 de setembre. Catllà ha destacat que amb el confinament només s'ha reclamat la devolució del 15%, cosa que "diu molt del nostre públic i el seu compromís amb la cultura".

Així també s'ha manifestat Susagna Roura, regidora de Cultura, que ha remarcat que durant el confinament "la cultura ens ha salvat" i per tant ha fet una crida a potenciar-la. Roura també ha reivindicat que "la cultura és segura" i ha lloat les iniciatives que ha portat a terme l'Atlàntida durant tot aquest temps de confinament.
 

Consulta tota la programació

Consulta la programació del cicle Grans Concerts

Consulta la programació del desè aniversari



Arxivat a