PUOSC

La Generalitat destinarà 11,9 milions a municipis d'Osona a través del nou PUOSC 2020-2024

Budó subratlla la importància d'ajudar als petits municipis a fer "grans inversions"

per Osona.com , 17 de juliol de 2020 a les 09:55 |
La directora general d'Administracions Locals, Rosa Vestit, la consellera Meritxell Budó i l'alcalde de Prats, Jordi Bruch, a l'antic teatre Orient | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Generalitat de Catalunya destinarà 11,9 milions als municipis d'Osona a través del nou Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) per al període 2020-2024. Aquest dijous a Prats de Lluçanès, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, subratllava la importància que té aquest pla, especialment per als petits municipis. "És una eina que els pots ajudar a garantir les grans inversions", assegurava.

Budó va escollir Prats de Lluçanès per presentar el PUOSC de la Catalunya Central, on el pla preveu una inversió de 370.000 euros que han de servir per rehabilitar l'edifici de l'antic teatre Orient, tancat des de fa més de dues dècades. A la Catalunya Central es realitzaran un total de 336 actuacions entre Osona, el Bages, el Berguedà, el Moianès i l'Alta Anoia i s'invertiran un total de 36 milions d'euros.A banda del teatre de Prats de Lluçanès, entre les actuacions que comptaran amb una major inversió destaca la reforma integral del passeig del Lluçanès a Sant Boi del Lluçanès; o la millora de l'abastament d'aigua potable de Vilanova de Sau. Pots consultar algunes de les principals inversions a continuació:


Principals inversions del PUOSC a Osona

Prats de Lluçanès - 370.000 euros - Rehabilitació de l'edifici del teatre Orient
Vilanova de Sau - 370.000 euros - Millora de l'abastament d'aigua potable: connexió de les dues xarxes municipals d'aigua
Perafita - 370.000 euros - Rehabilitació de cal Prats i construcció d'un District Heating amb biomassa
Sant Vicenç de Torelló - 370.000 euros - Construcció d'un centre d'atenció diürna i dues unitats de convivència per a la gent gran
Tavèrnoles - 370.000 euros - Reurbanització i substitució dels serveis dels carrers de l'entorn de l'església
Oristà - 348.838,47 euros - Infraestructures i equipaments necessaris per a la promoció turística
Sant Boi de Lluçanès - 330.000 euros - Reforma integral del passeig del Lluçanès
Balenyà - 250.000 euros - Millora del servei de clavegueram i de distribució de l'aigua per la transformació de l'antiga N-152
Olost - 250.000 euros - Ampliació del dipòsit de capçalera i millores a l'estació de tractament d'aigua potable
Malla - 250.000 euros - Adequació de la masia de Pratdesaba
Santa Maria de Besora - 250.000 euros - Urbanització de diversos carrers
Tavertet - 250.000 euros - Asfaltatge del camí de Tavertet a Rupit

Totes les inversions del PUOSC a Osona del 2020 al 2024 


"Discriminació positiva"

Budó definia el nou PUOSC com una eina "important" i "necessària" pels municipis, especialment en el context actual. Després de 12 anys sense el pla, la consellera posava èmfasi en què aquest vol fer una "discriminació positiva" cap als municipis més petits per "garantir-los la capacitat d'inversió i que puguin dur a terme tots aquests projectes". L'objectiu final, assenyalava, és garantir "l'equilibri territorial de tots els ciutadans visquin on visquin".

El PUOSC presentat per Budó és provisional. El Departament de la Presidència preveu publicar la resolució definitiva el proper mes d'octubre. Forma part d'un pla quinquennal que preveu atorgar en total 250 milions d'euros als municipis i comarques de Catalunya. Es divideix en dues línies d'ajuts. La primera és de 160 milions i hi han optat tots els ens locals, la segona és de 90 milions i es destina específicament a finançar projectes de municipis de menys de 5.000 habitants.
 

Meritxell Budó, a Prats de Lluçanès Foto: Gemma Aleman


En l'àmbit català, se subvencionaran projectes que suposaran una inversió provisional de 644,8 milions d'euros en obra pública. Aquestes aportacions, indicava Budó, volen ser alhora un impuls "per a la reactivació econòmica que ara necessitem més que mai després d'aquesta crisi sanitària".

Els ajuntaments i la Covid-19

Durant la seva intervenció, la consellera també va manifestar la importància que tenen els ajuntaments per afrontar la pandèmia. "Catalunya també es construeix des dels seus ajuntaments", assegurava, tot instant-los a "generar consciència". "Igual que ho heu fet gestionant la crisi, ara és important que us sentin al seu costat i que sàpiguen que tot el que els hi dieu és per preservar la seva salut", afegia.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació