Patel remarca que compleix les normatives «amb escreix» arran de la denúncia del GDT

L'entitat ecologista afirma que l'escorxador aboca massa amoníac a l'aigua mentre que l'empresa al·lega que ha superat les inspeccions

L'empresa Patel del grup Vall Companys
L'empresa Patel del grup Vall Companys | Patel
Osona.com
16 de juliol del 2020
Actualitzat a les 9:59h
L'escorxador Patel, del grup Vall Companys, ha respost la denúncia del Grup de Defensa del Ter (GDT) que l'acusa d'abocar a la riera de Sant Martí de l'Esquirol aigua amb un volum d'amoníac per damunt de l'autoritzat. De fet, l'entitat ho ha denunciat davant la fiscalia. Segons els ecologistes, que fa temps que fa anàlisis de l'aigua al pas per la zona, el valor d'amoníac ha arribat a "quintuplicar el suposat topall imposat per l'administració".

Tot i això, Patel remarca que compleixen "totes les normatives vigents des d'una perspectiva de sostenibilitat mediambiental i de caràcter laboral". En un comunicat, apunten que han superat "amb escreix" les inspeccions de caràcter ambiental i de tractament de les aigües, gràcies a la depuradora que hi ha a les instal·lacions. De fet, destaquen que les inspeccions es fan mensualment.

Davant d'aquesta denúncia, doncs, "només podem donar per vàlides les analítiques de l'Agència Catalana de l'Aigua  i les que fem per autocontrol, de manera interna, d'acord amb la normativa". "Patel mai ha tingut aquests nivells", reiteren.

Segons Patel, un estudi del CECAM per a l'escorxador apunta que "l'estat ecològic de les aigües és bo" i que estan "netes". Aquest mateix document també revela que, des del 2011, la qualitat de les aigües ha millorat, "gràcies als protocols interns de les empreses i la col·laboració amb l'ACA".

Per denunciar aquests fets, el GDT organitzarà, el proper dia 22, un acte lúdic-reivindicatiu -Patel, quin pastel!- en el que volen donar a conèixer públicament els fets. Es farà a l'entorn de l'escorxador i, a banda d'explicar la denúncia presentada a la fiscalia, es faran parlaments a càrrec d'altres entintats com Càrnies en Lluita, Amics i amigues de la natura de Roda de Ter i les Masies, i el Moviment veïnal de L'Esquirol. També hi haurà actuacions musicals i poesia.