El GDT denuncia Patel per contaminar la riera de Sant Martí de l'Esquirol

L'entitat ecologista afirma que l'escorxador aboca aigua amb un volum d'amoníac per damunt de l'autoritzat

Osona.com
15 de juliol del 2020
Actualitzat a les 20:36h
El Grup de Defensa del Ter (GDT) ha denunciat, davant de la fiscalia, l'escorxador Patel per abocar a la riera de Sant Martí de l'Esquirol aigua amb un volum d'amoníac per damunt de l'autoritzat. Ho han fet, expliquen en un comunicat, davant la "inacció" dels Mossos i de l'ACA i amb l'objectiu de què investiguin els fets. Segons els ecologistes, que fa temps que fa anàlisis de l'aigua al pas per la zona, el valor d'amoníac ha arribat a "quintuplicar el suposat topall imposat per l'administració". A banda de dur el cas a la fiscalia, el GDT organitzarà un acte reivindicatiu per denunciar públicament els fets.

Segons el GDT, l'escorxador té un permís autoritzat que li permet abocar aigua amb un volum de 10 mg/l d'amoníac. Una quantitat que, consideren, ja és "un fort impacte en la biodiversitat i la qualitat ambiental de la riera". Expliquen que fa temps que fan seguiment dels valors, però que "l'alarma" es va disparar, el 6 de març de 2019, quan aquest valor va arribar a 49,7 mg/l d'amoníac.

En paral·lel, el col·lectiu també denuncia l'ampliació que es vol fer de l'escorxador i que, asseguren, "està causant un greu impacte en una zona de gran valor natural com és el pantà de Sau". "És un despropòsit a nivell paisatgístic i urbanístic", afegeixen en el text.

Acte reivindicatiu

Per denunciar públicament els fets, el GDT organitzarà, el proper dia 22, un acte lúdic-reivindicatiu -Patel, quin pastel!- en el que volen donar a conèixer públicament els fets. Es farà a l'entorn de l'escorxador i, a banda d'explicar la denúncia presentada a la fiscalia, es faran parlaments a càrrec d'altres entintats com Càrnies en Lluita, Amics i amigues de la natura de Roda de Ter i les Masies, i el Moviment veïnal de L'Esquirol. També hi haurà actuacions musicals i poesia.

L'escorxador Patel remarca que compleix "totes les normatives"

Per la seva banda, des de Patel remarquen que compleixen "totes les normatives vigents des d'una perspectiva de sostenibilitat mediambiental i de caràcter laboral". En un comunicat, apunten que han superat "amb escreix" les inspeccions de caràcter ambiental i de tractament de les aigües, gràcies a la depuradora que hi ha a les instal·lacions.

Davant la denúncia, "només podem donar per vàlides les analítiques de l'Agència Catalana de l'Aigua  i les que fem per autocontrol, de manera interna, d'acord amb la normativa". "Patel mai ha tingut aquests nivells", reiteren.

Segons Patel, un estudi del CECAM per a l'escorxador apunta que "l'estat ecològic de les aigües és bo" i que estan "netes". Aquest mateix document també revela que, des del 2011, la qualitat de les aigües ha millorat, "gràcies als protocols interns de les empreses i la col·laboració amb l'ACA".