Medi Ambient

Els Mossos imposen 37 denúncies per incivisme durant el cap de setmana a la riera de Merlès

Agents de la Unitat Regional de Medi Ambient (URMA) i de l'Àrea Bàsica Policial de Berga cursen 7 sancions per accés motoritzat en zona prohibida, 1 per fer foc i 29 per estacionar en llocs no permesos

Un dels cotxes que s'han sancionat per accedir fins a la riera | Mossos d'Esquadra
per Pilar Màrquez Ambròs, 8 de juliol de 2020 a les 14:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els Mossos d'Esquadra estan realitzant controls per evitar la massificació de persones entorn de les rieres i gorgs del territori. La policia catalana ha interposat 37 denúncies per desobeir la normativa vigent a la riera de Merlès en un sol cap de setmana. 

Segons fonts dels Mossos d'Esquadra, agents de la Unitat Regional de Medi Ambient (URMA) i de l'Àrea Bàsica Policial de Berga han gestionat set denúncies per accés motoritzat en zones no permeses, una denúncia per infracció de la llei de prevenció d'incendis forestals i 29 denúncies per estacionar fora dels espais senyalitzats. 


Els municipis de la riera han prohibit el bany aquest estiu, però dins del dispositiu que ha activat la policia catalana encara no hi ha hagut sancions en aquest sentit. Aquest cap de setmana s'ha prioritzat la tasca d'advertiment sobre aquesta prohibició per tal d'informar a tothom que ha entrat en vigència i conscienciar de la importància de respectar-la. L'incompliment de la normativa a la riera de Merlès pot suposar sancions que oscil·len entre els 750 i els 3.000 euros.


Milers d'estiuejants i visitants de cap de setmana es concentren cada any a la riera de Merlès, una de les més freqüentades del país. Alguns no respecten la normativa vigent i hi acampen, fan barbacoes o, fins i tot, aparquen el vehicle dins la riera amb la música ben alta. Per això, fa anys que els veïns de la zona denuncien amb preocupació la massificació de la riera per la brutícia que sovint s'hi acumula i pel perill d'incendis. Aquest any, a més, també s'hi ha sumat la Covid-19 i el perill de contagi.

D'aquesta manera, els nou ajuntaments per on passa la riera han decidit unir esforços i prohibir el bany. Per fer-ho, han contractat seguretat privada que es coordinarà amb Mossos d'Esquadra i Agents Rurals, i que durant tot l'estiu es multarà tot aquell qui faci cas omís de la prohibició.

 

Els veïns de la zona denuncien des de fa anys amb preocupació les conductes il·lícites a la riera, entre les quals l'acampada o les barbacoes. Foto: Mossos d'Esquadra


La riera de Merlès neix als Rasos de Tubau. El seu recorregut de nord a sud passa per vuit municipis (Sant Jaume de Frontanyà, Les Llosses, Borredà, La Quar, Lluçà, Sagàs, Santa Maria de Merlès i Puig-reig) fins que desemboca al riu Llobregat.

La riera de Merles forma part del Pla d'espais d'interès natural. És un espai natural protegit, reserva natural parcial, zona especial de conservació (ZEC), zona especial de protecció d'ocells (ZEPA) i és part de la Xarxa natura.
 

Una de les denúncies interposades ha estat per infracció de la llei de prevenció d'incendis forestals. Foto: Mossos d'Esquadra 

Participació