salut

Osona Contra el Càncer finança una psicooncòloga per als pacients i les seves famílies

Els serveis d’Oncologia i de Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic compten amb una nova especialista per abordar els trastorns psicològics associats a la vivència, diagnòstic i tractament del càncer

per Redacció , 8 de juliol de 2020 a les 10:35 |
Roda de premsa, d'esquerra a dreta: Marta Parera, cap de servei d'Oncologia i Hematologia del CHV; Montserrat Freixer, presidenta d'OCC; Jaume Portús, president del CHV; Santiago Escoté, director de Salut Mental del CHV i Joan Vivet, tresorer d'OCC. | CHV
Entre un 30% i un 50% de persones amb càncer s'enfronten a la seva malaltia amb un grau de malestar psicològic prou greu com per necessitar suport professional. Acostumen a manifestar símptomes d'ansietat, depressió i insomni associats a diferents factors. Les pors que acompanyen el procés diagnòstic, el sentiment de culpa que pot aparèixer en alguns casos, la preocupació per les conseqüències en l’entorn immediat, l’afectació en la quotidianitat pels canvis vitals que implica el procés terapèutic i el temor als efectes secundaris acostumen a acompanyar la incertesa i la lògica preocupació.

Per aquests motius, és molt necessària la figura del psicooncòleg, integrat als equips multidisciplinaris d’Oncologia. Té com objectiu construir espais de confiança on poder parlar de malestars i preocupacions, oferir alternatives en la gestió de les emocions, alleugerir el malestar i donar suport emocional des de l’expertesa de la Psicologia, tant als propis afectats com a l’entorn que els acompanya.


Gràcies al conveni signat aquest dimarts entre el Consorci Hospitalari de Vic i Osona Contra el Càncer, els serveis d’Oncologia i Salut Mental del CHV consoliden la incorporació del psicooncòleg  per cobrir la demanda en aquesta matèria. L’acord subscriu que l’entitat que presideix Montserrat Freixer sufragarà els costos econòmics i laborals relacionats amb la prestació del nou servei especialitzat, d’aproximadament 76.000 euros anuals.

La seva activitat es realitzarà majoritàriament a l’Hospital Universitari de Vic i una part també a l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, per tal de poder oferir atenció al llarg de totes les fases del procés oncològic.

 

Participació