Vic paga uns 61.500 euros per muntar el pavelló de salut

L'oposició critica l'empadronament i l'accessibilitat al VicTroc al plenari municipal

El pavelló Vic Salut, abans d'obrir les portes
El pavelló Vic Salut, abans d'obrir les portes | Adrià Costa
07 de juliol del 2020
Actualitzat a les 10:52h
El ple d'aquest dilluns l'Ajuntament de Vic va donar compte a les despeses que ha assumit en el muntatge del pavelló Vic Salut durant la pandèmia del coronavirus. Tot i que ha comptat amb el finançament de diversos agents de la comarca, Vic ha assumit un total de 61.465,40 euros de la conversió del pavelló del Castell d'en Planes en una extensió de l'Hospital Universitari de Vic.

Una vuitantena de pacients van passar per la instal·lació i en els moments més àlgids n'hi va haver una trentena d'ingressats. La capacitat total era de 160 llits, dotats amb preses d'oxigen i reguladors per a cada malalt, un element pioner arreu de Catalunya. La instal·lació del Castell d'en Planes era per a pacients menys greus, aquells que encara no tenien l'alta domiciliària perquè necessitaven un temps més d'aportació d'oxigen i acabar-se de recuperar. Això va permetre descongestionar els hospitals de Vic i Manlleu.

Es va obrir a principis d'abril i va estar operatiu uns dos mesos. Malgrat que feia dies que no acollia pacients, l'equipament va abaixar definitivament la persiana a finals de maig. Aleshores, l'alcaldessa de Vic Anna Erra va afirmar que podria tornar a estar en marxa en 24 hores si es requerís, per exemple si hi hagués un rebrot a ciutat o comarca.

Tot i que aquesta qüestió va ser un dels primers punts de l'ordre del dia, el protagonisme va raure bàsicament en el torn de precs i preguntes.

Padró, accessibilitat i plens presencials

Inicialment el ple contemplava una moció per garantir el dret a l'empadronament a Vic. Capgirem Vic, el grup que el presentava, va optar finalment per retirar el text. Tot i això, durant el torn de precs i preguntes, la regidora Carla Dinarès va apuntar que el web de l'Ajuntament de Vic requeria documentació no obligatòria per fer el tràmit del padró municipal com és la justificació del lloc on es viu a través de contracte de llogues o escriptures. "Demanem que es marquin els documents com a opcionals i no com a obligatoris perquè aquesta documentació extra posa més traves i dificulta l'empadronament", deia Dinarès, apuntant que així ho determina la Llei municipal i de règim local de Catalunya.

Des de l'equip de govern, la regidora Núria Homs remarcava que eren "unes acusacions que no tocaven", ja que hi ha un treball en marxa i el tema "és prou complex" i no "una visió ràpida", com la que fa Capgirem Vic, segons Homs. Tot i això va reiterar que l'Ajuntament de Vic "fa una gestió correctíssima del padró municipal" i va emplaçar al grup de Capgirem a trobar-se i parlar-ne.
 

El ple telemàtic de Vic d'aquest dilluns Foto: Osona.com


Per la seva banda, des d'ERC i també en el torn de precs i preguntes, Maria Balasch va demanar sobre l'accessibilitat en la programació cultural del VicTroc. Balasch va explicar que persones amb mobilitat reduïda no podien accedir al Pati de l'Os del Seminari de Vic durant algun d'aquests espectacles com la resta del públic. En aquest sentit, va demanar que es resolgués i alhora que en la programació s'indiqués si es tracta d'espais adaptats o no. La regidora Susagna Roura, de l'equip de govern, va prendre'n nota i va apuntar que es requeriria al Seminari aquesta qüestió, tot i que la gran majoria d'actes són accessibles per a tothom.

El ple telemàtic de Vic també va estar marcat per problemes informàtics a l'hora de fer les votacions. Des de Capgirem també es va demanar quan retornarien els presencials. La regidora Sara Blázquez apuntava que es disposen d'altres espais per fer els plenaris a part de la sala de plens, com la Sala de la Columna, i destacava que actualment, tenint en compte l'etapa de represa i que les comissions ja es feien de forma presencial, "no té sentit". L'alcaldessa Anna Erra va respondre-li que s'estava parlant la qüestió, però que, de moment, durant tot l'estiu es faria telemàticament. "Ja hi ha una conversa iniciada amb els portaveus dels grups per valorar-ho", afegia.

Finalment, abans de començar el ple, regidores de tots els grups van fer una lectura institucional amb motiu del 28-J, Dia internacional de l'Orgull LGTBIQ+. "Els nostres drets són els vostres drets, el meu orgull és el teu orgull" va començar la regidora d'Igualtat Núria Vergés.

Pel que fa als 12 dictàmens, se'n van aprovar 10 per unanimitat. Entre els punts aprovats -per unanimitat o majoria- destaca la bonificació del 95% de l'ICIO per les obres de l'aparcament de l'Hospital de Vic i per l'adequació d'una sala de l'àrea de radiologia o la constitució d'una taula d'experts en verd urbà i biodiversitat de l'Ajuntament de Vic.



Arxivat a