La Catalunya Central arrenca la campanya de focs amb una de les millors previsions dels darrers anys

L'helicòpter bombarder dels Bombers a la Catalunya Central trasllada la seva base a Calaf

Creació d'una franja de protecció en una urbanització de Cervelló
Creació d'una franja de protecció en una urbanització de Cervelló | DiBa
Osona.com
06 de juliol del 2020
La Catalunya Central arrenca la campanya d'estiu amb el risc d'incendi més baix dels darrers anys. Els valors de sequera estan per sota del que és habitual gràcies a les pluges dels darrers mesos i el seu efecte sobre l'estat de la vegetació. Les previsions apunten que el risc més elevat podria arribar entre finals d'estiu i principis de tardor.

Bombers, Agents Rurals i Departament d'Agricultura han presentat aquest dilluns el dispositiu preventiu, que inclou mesures de contingència per la covid-19, com ara traslladar l'helicòpter bombarder a Calaf, que fins ara era a Manresa. No obstant, mantindrà la base habilitada a la capital del Bages per si l'ha d'acollir.

L'objectiu, ha explicat Santi Lleonart, cap de la Regió d'Emergències de la Catalunya Central, és descongestionar la capital del Bages i mantenir el personal "separat" per si una població "cau" i "cal confinar-la".

Segons Lleonart "un bomber és complicat de substituir, però la tripulació d'un helicòpter encara ho és més", i "si s'ha de confinar és un problema". Ha explicat que aquesta campanya coexisteixen el "risc d'incendi" amb el de "contagi" per la covid-19, un fet que obliga ha modificat la manera de treballar. Per aquesta raó, ha anunciat que, amb l'objectiu de minimitzar el contacte d'efectius humans, es "reforçarà" la sortida dels mitjans aeris" i es treballarà per evitar que es barregin bombers de diferents parcs.

Incendis "anecdòtics"

Des de l'inici de 2020 i fins al 15 de juny, entre Anoia, Bages, Berguedà, Cerdanya, Moianès, Osona i Solsonès han realitzat 150 serveis per incendis de vegetació. Lleonart ha qualificat el nombre de serveis d’"espectacularment baix" i "anecdòtics" en comarques com el Solsonès, Berguedà i el Moianès, amb sis, nou i dos respectivament.

Marc Costa, director general del Cos dels Agents Rurals, ha subratllat com veuen la campanya amb "optimisme". "Ja ens agradaria tenir cada any un mapa com el 2020", ha recalcat, tot subratllant que no cal "abaixar la guarda" i la importància de la "prevenció".

En aquest sentit, el director general de prevenció i extinció d'Incendis de la Generalitat, Manel Pardo, també ha destacat la "desestacionalització" de la feina de prevenció i com els "incendis també s'apaguen a l'hivern".

80 incendis el 2019

Segons dades dels agents rurals, al llarg del 2019 hi va haver 80 incendis a la Catalunya Central, que van afectar 90 hectàrees. Malgrat que el més significatiu, succeït a finals de juliol a Capellades, va ser fruit de l'avaria d'un vehicle, el cap de l'Àrea Regional dels Agents Rurals a la Catalunya Central, Jaume Torralba, ha destacat com un de cada tres segueixen sent fruit d'una negligència. Per aquesta raó ha recordat la prova pilot que s'ha implementat a Avinyó per tal d'aconseguir reduir els incendis forestals provocats per burilles i ha fet una crida a la ciutadania a reduir els riscos.