Càrnies en Lluita lamenta que encara no s'hagi actuat en la zona inundable del riu Gurri

Inicien els tràmits per projectar un carril bici paral·lel a la carretera principal que uniria els dos municipis

Un treballador creuant el riu per l'antiga carretera a Vic, el passat abril
Un treballador creuant el riu per l'antiga carretera a Vic, el passat abril | ACN
Osona.com
06 de juliol del 2020
"No s'ha fet res de res i tot continua igual", ha lamentat Montse Castañé, portaveu de Càrnies en Lluita, en referència a l'antiga carretera de Taradell, entre Vic i Santa Eugènia de Berga, una via molt transitada diàriament pels treballadors de les càrnies. "Quantes morts més hi ha d'haver?", s'ha preguntat. El passat 22 d'abril, un home va morir a la zona arrossegat per la crescuda del riu Gurri, i es va estar buscant una segona persona. Aquest divendres s'ha localitzat un cos al riu Ter i els Mossos investiguen si es tracta del treballador desaparegut. L'alcalde de Santa Eugènia, Xavier Fernández, ha explicat que recentment han aprovat el pla topogràfic per construir un carril bici que uniria els dos municipis per la carretera B-520.

"Els treballadors que van a l'escorxador ja tenen prou pena de patir precarietat a dins, com per a sobre tenir un mal camí i un trajecte dolent", ha criticat la portaveu de la plataforma Càrnies en Lluita. Des del col·lectiu, sempre s'ha demanat que s'habilitin autocars per als treballadors, "pel bé de la seva seguretat", i també que s'arrangi el camí que utilitza una gran majoria per anar de Vic -el seu lloc de residència- fins a Santa Eugènia -el seu lloc de treball. 

"Volem que facin un pont pel riu Gurri o el que sigui, però que ho arreglin", ha demanat als dos alcaldes, tant de Vic com de Santa Eugènia. "La salut dels treballadors preval per davant de tot i no volem que hi hagi cap més tragèdia", ha reclamat.

L'autobús com a alternativa en cas de pluges

Per l'Ajuntament de Santa Eugènia de Berga, l'alcalde, Xavier Fernández, la solució passaria perquè l'empresa es fes càrrec d'una forma de transport "segura", com l'autobús. Des de l'Ajuntament de Vic, el regidor de Medi Ambient i Manteniment i Serveis, Albert Castells, també opina que la solució seria que l'empresa elaborés un pla de mobilitat per traslladar els treballadors que normalment es desplacen en bicicleta perquè ho facin en bus, en cas de pluges.

El regidor ha defensat la bicicleta com un mitjà de transport "vàlid i necessari", "però ha de ser segur". "L'administració, amb l'ajuda dels sindicats, hem de fer pressió a l'empresa perquè s'impliqui", ha destacat.

Albert Castells ha explicat que regularment es fa el manteniment del gual que travessa el riu Gurri per l'antiga carretera de Taradell i històricament la via s'ha tallat cada vegada que hi ha hagut crescudes. Per millorar la senyalització en aquest punt, aquest mes de juliol és previst que s'instal·lin unes tanques metàl·liques rotatòries que barraran el pas quan hi hagi avisos meteorològics. 

Properament, hi ha prevista una reunió amb l'ACA i l'Ajuntament de Vic per abordar la qüestió del gual i analitzar la idoneïtat o no de col·locar una passarel·la. Amb tot, el fet que el pas del riu Gurri per un meandre que travessa la carretera sigui altament inundable, fa preveure que caldria un pont de grans dimensions que tingués en compte el cabal màxim del riu, uns 100 metres. 

Unir Vic i Santa Eugènia, un projecte a llarg termini

Malgrat l'Ajuntament de Santa Eugènia hagi aprovat ja el pla topogràfic per tirar endavant el carril bici que ha d'unir els dos municipis, el batlle és conscient que l'obra "no es podrà fer d'un dia per l'altre". La carretera B-520 passa majoritàriament pel terme de Santa Eugènia, però si es tira endavant, des de Vic es mostren "molt interessats" per poder millorar la mobilitat en bicicleta entre els dos municipis.

Recuperar el cos

Des de Càrnies en Lluita també s'han mostrat preocupats per la vídua del treballador desaparegut. Si realment la investigació dels mossos confirma que es tracta de la persona que va desaparèixer al riu, "malgrat la desgràcia, com a mínim la família sabrà on està i la vídua podrà tenir uns ingressos". 
Arxivat a