El mercat de la plaça de Vic s'adapta a la nova normalitat

La regidora Bet Piella remarca que amb la situació actual les parades ubicades al passeig s'hi estaran almenys tot aquest 2020

El mercat a la plaça de Vic, aquest dimarts
El mercat a la plaça de Vic, aquest dimarts | Adrià Costa
03 de juliol del 2020
Actualitzat el 05 de juliol a les 11:44h
Els mercats de Vic es van anul·lar el 15 de març per la situació derivada de la Covid-19. El dels dimarts, a la plaça Major, va ser un fet històric a la ciutat, ja que es va suspendre per primera vegada. Només fa una setmana que totes les parades han pogut tornar als carrers de la capital d'Osona.

En declaracions a Osona.com, la regidora de Promoció econòmica, Ocupació i Comerç de l'Ajuntament de Vic, Bet Piella, remarca que els mercats s'han adaptat molt bé "a la nova normalitat". Actualment el tradicional mercat de la plaça Major s'ha repartit entre aquest punt i el passeig de Vic.

La regidora apunta que "els marxants ens feliciten per les facilitats que els oferim" a diferència d'altres grans ciutats, tot i les crítiques rebudes inicialment per tancar-lo durant sis setmanes.

Adaptar-se a la normativa a correcuita

Els ajuntaments s'han hagut d'adaptar a la normativa a correcuita. I les tècniques dels mercats de marxants de Vic, també. Tal com explica Piella, el mercat de plaça va tornar el 28 d'abril amb només els productes alimentaris i de productes higiènics. Després, a cada entrada de fase van haver d'establir uns requisits.

A la fase 1, a més de les parades alimentàries podien començar a tornar les altres, però només amb un 25% del total. A Vic es va seguir el criteri de proximitat: només marxants de Vic i comarca. El segon criteri era el de demanda del producte. Després, amb la fase 2, 3 i l'etapa de represa, van començar a arribar la resta de marxants.

A la recerca de la millor ubicació: entre la plaça i el Passeig

Amb la tornada de les parades, l'equip tècnic i la regidoria de comerç s'han hagut de trencar les banyes per mirar d'encabir-les als espais disponibles. Vic acull 120 marxants els mercats de dimarts, i 220, els de dissabte. Això ha suposat buscar altres emplaçaments de la ciutat per mantenir les distàncies de seguretat, que finalment s'han repartit entre la plaça Major i el Passeig.
 

Les flors ara estan situades al Passeig. Foto: Adrià Costa


El Passeig, per exemple, té una superfície molt gran, però tot i així, la resta de parades que no estaven a la plaça, no hi cabien. Per això, des de l'Ajuntament es va decidir tancar la circulació, ja que ocupant l'espai de la calçada, es compleix la normativa. De fet, en alguna part del Passeig s'han pogut posar els tendals "en només una banda". D'altra banda, a la plaça, només hi ha quatre passadissos dels cinc que hi havia habitualment, i s'han esponjat molt més els espais entre parades.

Pel que fa al mercat del diumenge, al Remei, les parades s'han pogut esponjar al llarg del passeig de la Generalitat.

La nova ubicació, almenys durant tot el 2020

Molts dels paradistes estan d'acord en el fet que "la plaça és la plaça" i hi ha hagut reticències a l'hora de canviar-los la ubicació. "Hi ha marxants que costa fer-los moure, ja que han parat 20 anys al mateix lloc", apunta Piella, remarcant que s'ha intentat mantenir la proximitat, tot i que en algun cas "no ha estat possible".

Però, de moment, mentre les mesures de seguretat siguin les que són, no hi ha alternativa. La regidora remarca que "tal com està el panorama" aquest format de mercat "si no és definitiu" serà vigent almenys fins aquest 2020.

D'altra banda, els que sí que estan satisfets amb el nou emplaçament són els comerciants del passeig: "Estan molt contents perquè ara tenen més ambient".

Fermesa a suspendre l'activitat durant sis setmanes

Piella explica que de seguida que van tancar el mercat "des d'Agricultura se'ns va dir que podíem obrir les parades alimentàries per garantir el subministrament", però Vic no depèn d'un mercat perquè la resta de botigues podien obrir.

La regidora reconeix que "ens vam haver de mantenir molt fermes amb aquesta decisió". "S'apel·lava a la no mobilitat i no ens quadrava tenir un mercat obert amb tanta afluència de gent", afegeix.

Temporers, el proper pas

El proper pas, segons Piella, és buscar espai per acollir els temporers. És a dir, tots aquells marxants que venen productes com bolets, cireres, melons... "És producte de temporada i es troba a faltar". També s'ha de buscar "la manera d'integrar" els marxants que venen un cop al mes, com els brocanters o els pintors. "No els podem buscar una ubicació de manera provisional perquè no sabem quan durarà", afegeix.

D'altra banda, també falten les parades d'animals vius i les de roba de segona mà. "Per normativa encara no han pogut venir", conclou Bet Piella.




Arxivat a