Els Sagals d'Osona aixecaran tres castells de forma simbòlica per mantenir el caliu

La colla castellera proposa un vermut pel 12 de juliol, el dia que havien de fer l'actuació per la Festa Major de Vic

El vermut casteller dels Sagals d'Osona se celebrarà el matí del 12 de juliol a la Central
El vermut casteller dels Sagals d'Osona se celebrarà el matí del 12 de juliol a la Central | Josep M. Montaner
02 de juliol del 2020
Actualitzat a les 11:09h
Els Sagals d'Osona aixecaran tres castells de forma simbòlica el proper 12 de juliol. Ho faran amb l'ajuda de tres grafiters: Kazzius, Kiwestudio i Miles. "No podem fer castells ni pinya per la distància social, però no vol dir que no puguem fer una activitat", explicava Bernat Camps, president de l'associació, aquest dimecres en roda de premsa. Amb l'objectiu de "mantenir viva la cultura popular i l'esperit de la colla", els Sagals proposen un vermut casteller a fora el seu local social -la Central- "per seguir enlairant castells".

"Tres artistes grafiters pintaran tres grans lones [2 metres d'amplada i 5 d'alçada] que enlairarem al final de l'acte a la façana de la Central", explicava Camps. També hi haurà música en directe i els grallers donaran el toc per enlairar els castells, de la mateixa manera que quan es fa una torre.

"Són tres lones perquè una actuació castellera està formada per tres colles que mostren les seves millors actuacions", explicava Camps, remarcant que cada artista representarà una d'aquestes entitats (Els Sagals, els castellers de Gràcia i Marrecs de Salt) amb el seu color de brusa i escut.

Per a la colla carbassa hi ha tres diades: la del Mercat del Ram, la del novembre a la Catedral i la de Festa Major. Com que enguany, Vic ha anul·lat totes les activitats per la situació derivada de la Covid-19, els Sagals han substituït la tradicional actuació castellera per aquest vermut.

L'associació, a part de l'activitat castellera, és l'encarregada de portar la figura de la Mulassa de Vic així com de la colla de diables les Fúries d'Ausa. Precisament, aquest divendres, 3 de juliol a dos quarts de 10 de la nit a la plaça de la Catedral, les fúries faran un espectacle de foc, que han transformat en estàtic.

De cara al novembre, els Sagals mantenen l'esperança de poder celebrar la seva diada -el dia 8- a la plaça de la Catedral. Tot i això, el dia abans faran una revetlla carbassa en què hi haurà la sortida de la Mulassa i una projecció d'un castell a la paret de la Catedral, entre altres.
 

Bernat Camps és el president dels Sagals d'Osona Foto: Josep M. Montaner


Un espai per a la cohesió social

Per la seva banda, el president de la Coordinadora de Colles Castelleres Sergi Font explicava que les colles "no només aixequem castells", sinó que és un espai "on es treballa la cohesió social". En aquest sentit, Font celebrava que els Sagals d'Osona hagin fet activitats virtuals durant el confinament i ara apostin per una proposta "tan creativa" com el vermut. Per això, animava a la resta de colles a continuar programant activitats com aquesta.

A més, Font apuntava que s'està treballant perquè les colles castelleres puguin tornar als assajos, que "els grups reduïts puguin tornar als locals d'assaig i tornar a treballar les estructures dels castells". En aquest sentit, remarcava que "tècnicament és important recuperar els espais".

Potenciar el treball en xarxa i la imaginació

La directora general de Cultura Popular, M. Àngels Blasco, apuntava que la proposta dels Sagals espera que sigui "un acte de bones pràctiques" i que s'encomani a la resta de colles del país. Blasco destacava que "necessitarem més que mai treballar amb xarxa i fora de la nostra zona de comfort", fent referència a l'aliança dels castells amb els grafiters.

La representant de Cultura Popular remarcava que l'activitat d'aquest àmbit és un dels més tocats perquè els places i carrers s'omplen de forma "massiva i col·laborativa" i el públic també forma part de l'activitat. En aquest sentit, apuntava que cal "treballar perquè l'esperit de l'associacionisme es mantingui viu i puguem tornar a ocupar els carres i places amb comunitat".

En aquest mateix sentit es pronunciava la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vic Susagna Roura. La situació derivada de la Covid-19 ha tingut "una afectació màxima en la cultura". Per això, "es demana que es facin activitats a l'aire lliure i que les entitats tinguin imaginació perquè l'activitat pugui continuar de manera diferent", apuntava.

Finalment, Blasco també va apuntar que les entitats han trobat la manera de transmetre "l'esperit associatiu" a través de les noves tecnologies. "Aquest pòsit caldrà incorporar-lo a les entitats per tenir un model híbrid", afegia.




Arxivat a