Chacón: «Tot i obtenir uns resultats excel·lents, la UVic necessita un finançament més estable»

La consellera d'Empresa i Coneixement imparteix un webinar sobre la transformació digital de les empreses i el coneixement en el context de la Covid-19

La consellera d'Empresa i Coneixement  Àngels Chacón.
La consellera d'Empresa i Coneixement Àngels Chacón. | UVic-UCC
Osona.com
02 de juliol del 2020
Una conferència de la Consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Àngels Chacón, va posar punt i final aquest dimarts a la tarda al cicle de webinars "La nova normalitat l'endemà de la Covid-19" que ha organitzat la Facultat d'Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) amb la col·laboració d'El 9 Nou al llarg del mes de juny.

Ho va fer amb una sessió dedicada a la transformació digital de les empreses i el coneixement, en què va analitzar els reptes que tenen ara per davant l'empresa, l'economia i l'ecosistema de coneixement a Catalunya. En la sessió, que va comptar amb 120 persones inscrites, la consellera també va voler reconèixer "la tasca de reequilibri territorial i generació de coneixement" que està fent actualment la UVic-UCC.

"Soc molt partidària de la interacció entre la universitat i el teixit empresarial, i vosaltres ho esteu fent, i ho esteu fent molt bé, en un territori que és molt dinàmic", va dir la consellera, qui va afirmar que "des del Departament sempre hem demostrat i defensat que aquest tipus d'iniciatives calen si volem que el coneixement estigui ben distribuït territorialment".

En aquest context, Chacón va reconèixer que, en el cas de la UVic-UCC, "tot i necessitar un finançament més estable, els resultats són excel·lents, s'està fent una tasca excel·lent que jo sempre he defensat". En relació a les converses que hi ha engegades entre la universitat i la Generalitat per al tancament d'un nou contracte programa per als propers cinc anys, la consellera va assegurar que està entre els seus objectius i es va comprometre a treballar per aconseguir-lo.

Precisament la necessitat d'aquest contracte programa va centrar també la intervenció del rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños, que en la cloenda de l'acte va tornar a reivindicar-ne la prioritat. "La UVic-UCC té els peus al territori i la mirada a Europa; és una Universitat que vol ser híbrida, flexible i adaptable a una realitat que canvia i a un futur que no coneixem", va dir el rector segons el qual "tot això només ho podem fer amb un finançament estable que ens permeti desenvolupar polítiques a llarg termini".

El coneixement, la clau de la competitivitat

En l'anàlisi que la consellera va fer sobre els diferents reptes que en el món postcovid-19 tenen les empreses, l'economia, va destacar que calen "polítiques públiques per al foment d'una Catalunya basada en el coneixement per afrontar el futur amb garanties". "Davant el greu impacte de la Covid-19, el coneixement és el factor que determinarà la competitivitat de territoris i empreses", va remarcar Chacón.

La consellera també va assenyalar que "és molt important garantir els llocs de treball del segle XX, però també els del segle XXI; i tenim prou elements per ser un subjecte en aquesta nova economia del coneixement". En aquest sentit, va destacar que "en els propers mesos hem de prioritzar on invertim i quines polítiques públiques escollim per reactivar l'economia i per definir el país que volem ser d'aquí a uns anys". Per a Chacón, l'aposta ha de ser "promoure una economia innovadora, sostenible, integradora i oberta al món".

La consellera d'Empresa i Coneixement també va apuntar que "les relacions canvien, ja no parlem d'interdisciplinarietat, sinó que hem de parlar d'antidisciplinarietat". En aquest punt va explicar que "diferents agents, publicoprivats han d'elaborar les estratègies i desenvolupar consensos, com hem fet amb el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement", un exemple molt clar de com s'ha de treballar d'ara endavant, unint esforços del sector públic i del privat: "És l'estratègia de país perquè educació superior, recerca, innovació, economia productiva i polítiques públiques, treballin de forma coordinada i eficient per al benestar col·lectiu", va concloure la consellera.