El tradicional ofici de Sant Miquel dels Sants, a distància i amb mascareta

L'únic acte que es manté de la Festa Major de Vic es podrà seguir per televisió o des de dins la mateixa Catedral seguint les estrictes mesures d'higiene i seguretat

Durant el seguici de Sant Miquel dels Sants l'any passat
Durant el seguici de Sant Miquel dels Sants l'any passat | Adrià Costa
01 de juliol del 2020
Actualitzat a les 18:15h
Cada 5 de juliol, Vic celebra l'acte més tradicional de la seva Festa Major: el dia de Sant Miquel dels Sants, patró de la ciutat. Enguany, amb la situació derivada pel coronavirus, l'Ajuntament ha decidit anul·lar la Festa Major i, per tant, també actes com el seguici, quan tota la comitiva de bestiari, grallers i gegants baixen pel carrer Sant Miquel fins a arribar a la Catedral.

Aquest 2020, si bé s'han organitzat actes culturals durant els mesos de juliol i agost, l'únic acte tradicional que es manté per la festivitat de Sant Miquel dels Sants és l'ofici, és a dir, la missa en honor al patró. Serà a les 11 del matí.

És l'únic esdeveniment que no ha caigut de la programació -o no ha canviat totalment la seva forma- i que el Bisbat de Vic vol celebrar, però, sota unes mesures estrictes d'higiene i seguretat. Tal com explica mossèn Jaume Casamitjana a Osona.com, la Catedral tindrà "els llocs marcats per mantenir la distància" i hi haurà "monitors de circuit intern perquè la gent ho vegi millor". Pels que encara no n'estiguin del tot segurs, podran seguir-ho a través de les televisions comarcals (Canal Taronja Osona i El 9 TV) o el canal de YouTube del Bisbat de Vic.

En declaracions a Osona.com, Casamitjana explica que amb la nova etapa de represa "no hi ha un aforament limitat", però se seguiran els principis bàsics com la distància interpersonal, la mascareta i el gel hidroalcohòlic. La Catedral es podrà omplir sempre que es garanteixi una distància entre persones. Tampoc es poden passar els fulletons de mà en mà. De fet, des que es van iniciar les fases de la desescalada, "les eucaristies s'han anat celebrant" amb totes aquestes mesures.
 

L'ofici de Sant Miquel dels Sants. l'any passat.. Foto: Adrià Costa


Els fidels, "molt conscienciats" i amb ganes de tornar a la Catedral

En aquest sentit, Casamitjana declara que els fidels estan "molt conscienciats" i "la implementació de mesures sanitàries"  ha estat fàcil perquè s'ha entès "perfectament". "Tothom està molt conscienciat", remarca. Per la seva banda, des del Bisbat també s'han hagut d'adaptar a la nova situació a través de les noves tecnologies fent misses pel canal de YouTube o les televisions comarcals.

"Hi ha hagut un bon feedback. Tothom ha estat molt content i agraït, ja que ha esdevingut un cònsol i un bàlsam poder seguir l'eucaristia en temps de complexitat i dificultat", explica Casamitjana, remarcant que s'han pogut sentir "connectats espiritualment". Tot i això, remarca que hi havia moltes ganes de tornar in situ. "Alguns deien que venien amb la il·lusió de combregar com si fos la primera comunió", apunta.

Pel que fa a la represa de les eucaristies, s'han anat respectant els aforaments en cada fase. Ara "s'està reactivant tot de mica en mica". Després de l'aixecament de l'estat d'alarma, "ja es va veure més gent a la primera missa de diumenge", tot i que hi ha un cert "respecte", "sobretot per la població de risc".
 

L'Àguila de Vic no sortirà pels carrers de la ciutat. Foto: Adrià Costa


La figura de Sant Miquel retorna a l'Orfeó

Per la seva banda, la regidora de Cultura Susagna Roura explica a Osona.com tot i que el bestiari de Vic no recorrerà els carrers de Vic, estarà exposat a l'Orfeó, l'antiga església dels Trinitaris. "El volíem visualitzar d'alguna manera", diu Roura, destacant la importància del bestiari vigatà.

"El dia de l'ofici la figura de Sant Miquel serà a la Catedral però en lloc de tornar a la casa natal on és habitualment, tornarà a l'Orfeó", explica la regidora. De fet, tal com relata, "Sant Miquel era de l'ordre dels trinitaris i l'actual figura del sant va ser trobada a les golfes de l'Orfeó". "Per tant, Sant Miquel torna a la casa originària", conclou.




Arxivat a