Osona Respira demana que s'actuï a la ronda Camprodon per reduir la contaminació

Un estudi analitza la qualitat de l'aire a la via més transitada de Vic

30 de juny del 2020
La ronda Camprodon de Vic, un focus de contaminació
La ronda Camprodon de Vic, un focus de contaminació | Josep M. Montaner
Fa dos anys, Vic va instal·lar una unitat mòbil a la ronda Camprodon per conèixer la qualitat de l'aire de la ronda Camprodon, la més transitada de la ciutat. L'estudi, portat a terme entre el desembre de 2018 i el febrer del 2019 pel Departament de Territori i Sostenibilitat, era una petició dels veïns del barri Vic Nord.

La unitat mòbil va avaluar 4 contaminants atmosfèrics: diòxid de sofre, sulfur d'hidrogen, diòxid de nitrogen, monòxid de carboni, ozó, benzè i partícules en suspensió. Els resultats que s'han fet públics aquest juny determinen que durant aquestes setmanes es van superar els límits permesos de diòxid de nitrogen dues vegades, i els de les partícules en suspensió també van sobrepassar la normativa.

Des d'Osona Respira, una entitat que vetlla per la qualitat de l'aire de la comarca, qualifica de "preocupants" els resultats i demanen a l'Ajuntament de Vic que "s'actuï urgentment per reduir dràsticament la circulació". "Aquestes dades suposen un perill molt important per la salut de les persones que viuen i transiten a la ronda Francesc Camprodon", remarquen.

"En aquest carrer no només hi ha una alta densitat de població, sinó que també s'hi troben dues escoles i un centre hospitalari, i els nens i els malalts són especialment vulnerables a l'efecte del diòxid de nitrogen", alerten des de l'entitat.

D'altra banda, apunten que l'estudi s'hauria de repetir en diferents èpoques de l'any o durant to un any per poder contrastar els resultats amb els indicadors anuals de les estacions fixes de mesura de la Plana de Vic, situades a Manlleu, Vic i Tona. "Independentment d'un segon estudi, les dades que tenim actualment ja són molt alarmants", reiteren.
 

La unitat mòbil a la ronda Camprodon, fa dos anys Foto: Josep M. Montaner


El vial del Puig dels Jueus

Precisament, quan es va presentar la unitat mòbil es va dir que els resultats havien de terminar la idoneïtat del vial del Puig dels Jueus. Tot i això, el projecte va generar polèmica política i va caure del POUM. Actualment, s'està estudiant a través d'un Pla Especial, lligat amb el projecte europeu Healthy Cities.

En declaracions a Osona.com, la regidora d'Urbanisme Fabiana Palmero remarca "la idoneïtat o no d'aquest vial s'està estudiant" amb unes línies i estratègies per arribar a un pla d'acció propi de la zona. "El pla no és només el vial, sinó tot el voltant del Puig dels Jueus", apunta la regidora.

"Com a govern tenim clar que el vial és una solució a moltes coses, però hi ha altres agents que no ho tenen tant clar", diu la regidora, remarcant que "per això ho posem a debat en aquest pla especial", que s'acabarà decidint amb la participació.
Arxivat a