Roger Corominas: «És el moment d'un nou lideratge a Roda de Ter»

El republicà, que es convertirà en alcalde després d'una moció de censura, explica que "l'acord amb Junts per Roda ha estat molt senzill" i reivindica que "els pactes de Roda es tanquen a Roda"

Els 7 regidors, d'ERC i Junts per Roda, que formaran part del nou govern de Roda de Ter
Els 7 regidors, d'ERC i Junts per Roda, que formaran part del nou govern de Roda de Ter | Josep M. Montaner
26 de juny del 2020
Actualitzat a les 8:56h
Canvi d'escenari a Roda de Ter en els properes setmanes. Roger Corominas (ERC) es convertirà en el nou alcalde al municipi després de presentar una moció de censura amb Junts per Roda contra l'independent Albert Serra. Està previst que el ple de la moció de censura se celebri el proper 8 de juliol.

Osona.com ha entrevistat a Corominas que remarca la voluntat d'una moció de censura que arribi "sense tensionar". "Volem que el canvi de govern es produeixi de la manera més ordenada i tranquil·la possible", afegeix.

En aquest sentit, destaca la necessitat d'un canvi al municipi després del trencament a l'equip de govern de Serra que ha quedat en minoria. Fins fa poc, l'equip de govern estava integrat per IpR i Junts per Roda, però l'alcalde va destituir el portaveu de Junts Joan Moreno i pocs dies després també va plegar Marina Quintana del govern.

- Com s'ha arribat fins a la moció de censura?

- Després del trencament al govern de Roda de Ter, entre IpR i Junts per Roda, el municipi va passar a tenir un govern en minoria. Prèviament, la legislatura ja era molt travada -no s'ha presentat ni un Pla d'Acció Municipal (PAM)-, i ha passat pràcticament un any i Roda de Ter no ha vist avançar amb polítiques de cap tipus.

Davant d'aquest escenari de ruptura i pèrdua de la majoria, vam pensar que era el moment d'un nou lideratge de la mà d'ERC. Es van fer reunions amb tota la resta de formacions polítiques per explorar tots els escenaris. Finalment vam optar per Junts per Roda, ja que hi havia dues pèrdues de confiança amb Albert Serra: política i personal.

- Políticament?

- Malgrat es van pressupostar diverses accions lligades a la subvenció del Pla de Barris, no s'han executat. Són projectes perduts. I n'hi ha d'altres que han arribat tard i malament. Això és una pèrdua de recursos. D'altra banda, també hem estat molt crítics amb els problemes de soroll d'una empresa del polígon, així com l'enderroc de les naus de Puigneró. Hem vist que no s'ha fet res.

- I personalment?

- El 2015 després que ERC guanyés les eleccions, es preveia un pacte amb IpR, però a última hora va decidir pactar amb el regidor de Convergència. Per tot això, les confiances no eren les millors i a l'hora d'encarar les negociacions, Albert Serra havia de fer un pas al costat.
 

Roger Corominas Foto: Josep M Montaner


- Per tant, si Serra hagués fet un pas al costat, hi hagués pogut haver un pacte?

- No es va explorar perquè ja es va veure que aquest pas no es faria. D'altra banda, portàvem converses amb els dos regidors de Junts per Roda i sí que avançàvem amb la governabilitat de Roda de Ter.

- Com s'ha gestat el pacte entre ERC i Junts per Roda?

- Hem fet diverses reunions amb els regidors de Junts per Roda i hem avançat principalment amb el futur del poble i com ens imaginem la governabilitat. Hi ha hagut plena sintonia en definir com hem d'organitzar-nos. Ens donem tres mesos per presentar un Pla d'Acció Municipal i concretar els acords, tenint en compte que caldrà que els nostres programes electorals s'ajustin a la Covid-19. El principal objectiu és mitigar-ne les conseqüències econòmiques i socials.

- Hi ha hagut línies vermelles? En el pacte entre IpR i Junts, Moreno havia d'assumir l'alcaldia el darrer any. Això ha estat un impediment a l'hora d'arribar a l'acord?

- No hi ha hagut línies vermelles, ens hem entès molt bé. L'acord ha estat molt senzill. Evidentment els regidors de Junts per Roda tenien una experiència prèvia que no ha estat reeixida. Això ens ha servit per veure quines coses es poden millorar. Abans d'iniciar el projecte s'ha parlat de tot allò que poden ser obstacles en la gestió. Hem dedicat moltes hores també a parlar d'aquelles coses programàtiques que podíem tenir opinions diferents. Tot això quedarà ben plasmat en el Pla d'Acció Municipal.

"Els pactes de Roda es tanquen a Roda, no a les executives dels partits"


- El PDECat i l'executiva comarcal de JxCat ha desautoritzat en diverses ocasions el regidor Moreno. Amb qui ha parlat ERC per portar a terme l'acord?

- Els pactes de Roda es tanquen a Roda. Les negociacions han de ser a l'àmbit local, cosa que des d'ERC sempre hem tingut la llibertat de fer. Hem de ser els regidors escollits qui decideixin quina governabilitat hi ha d'haver a Roda de Ter, no les executives dels partits.

- L'alcalde Albert Serra va destituir Moreno per "una pèrdua de confiança, deslleialtat, manca de dedicació...". Els ha generat retincences a l'hora de pactar? Com han entomat aquestes declaracions?

- Quan hi va haver el trencament, ja vam ser molt crítics pel relat simplista que hi havia uns bons i uns dolents. A IpR els pot servir per vendre un relat, però Albert Serra era el màxim responsable que el pacte funcionés. Personalitzar-ho i treure temes personals embruta la política i li fa un flac favor. Amb els regidors de Junts per Roda hem establert unes bases d'acord molt sòlides i estem segurs que aquest projecte caminarà segur, a bon terme i acomplint els objectius que ens fixem.

- Quins punts prioritzen en el pacte?

- L'atenció a les persones. Totes les polítiques que portem a terme tenen la persona al centre, sobretot amb el context que ens trobem actualment. En aquest sentit, també parlem de com ajudar l'emprenedoria i el teixit productiu; la participació ciutadana; l'accés a la cultura; el medi ambient, etc. Tota l'acció vindrà regida per aquests àmbits marcats com a prioritaris.