Vic programa 90 actes durant el juliol i l'agost per mantenir el batec cultural

Ajuntament i associacions uneixen esforços amb la iniciativa VicTroc en substitució a la Festa Major

Durant la presentació del VicTroc aquest dijous al matí
Durant la presentació del VicTroc aquest dijous al matí | Josep M. Montaner
25 de juny del 2020
Actualitzat el 29 de juny a les 16:35h
Vic enguany s'ha quedat sense Festa Major. Tot i això, ajuntament i mitja dotzena d'entitats culturals han fet pinya per mantenir el batec cultural a la ciutat. Han organitzat el VicTroc, un esdeveniment que concentra 90 actes repartits en 60 dies -de l'1 de juliol al 30 d'agost- per diversos espais de Vic. La nova proposta pren la paraula "troc" que significa bescanvi, canvi o permuta.

Tal com ha explicat l'alcaldessa de Vic Anna Erra "volem fer una aposta per la cultura de proximitat" que "ens ha fet molta companyia aquests dies de confinament". En aquest sentit ha remarcat que "Vic és una ciutat viva i aquest estiu vol continuar sent-ho". "En 60 dies tindrem 90 activitats", ha dit l'alcaldessa, destacant que s'han sumat "les complicitats" entre tots els agents amb algunes activitats previstes i d'altres de noves.

El VicTroc és un substitut de la Festa Major, tot i que, com ha explicat la regidora de Cultura Susagna Roura, hi ha alguns actes que es mantenen com l'ofici de Sant Miquel dels Sants o les havaneres. Els actes més multitudinaris s'han anul·lat.

Tot i això, Roura ha destacat que "un estiu diferent no vol dir que no sigui mogut". Hi haurà activitats consolidades com el Més Nits!, el Festival Nits de cinema oriental, Les Tardes d'Estiu al Carrer i les Nits d'Estiu al Pati de l'Os, així com altres activitats del Cine Club, el Festival Protesta, l'ACVic o als Centres Cívics de la ciutat.

Una oportunitat per perdurar en el temps?

Tots els representants presents en la roda de premsa de presentació han agraït la complicitat d'aquesta iniciativa cultural. El programador de l'Ateneu de Vic, Ton Granero, ha remarcat que "és un goig" i serà "un retrobament i homenatge a les persones que ens han deixat per la Covid-19". D'altra banda, ha apuntat que pot ser un embrió perquè la iniciativa perduri l'any vinent.

Per la seva banda, el representant de Jazz Cava, Jordi Casadesús, ha apel·lat a la responsabilitat i el sentit comú, ja que si no pot perjudicar la mateixa programació. "No és una època normal i els concerts s'han de fer amb molta cura", ha afegit Casadesús, remarcant que "entitats i músics hem fet un esforç".
 

Anna Erra, durant la presentació del VicTroc aquest dijous al matí Foto: Josep M. Montaner



Beethoven a l'Atlàntida

La directora general de l'Atlàntida Montse Catllà ha explicat que l'equipament celebrarà el seu "retorn a la vida cultural" amb la retransmissió en directe d'Assedegats, una producció de La Perla 29 amb la col·laboració del Festival Grec. Catllà ha destacat la programació del Clàssica Jove d'enguany que estarà presidida per Beethoven amb Carles Maribó i Artur Tort com a residents. La directora general de l'Atlàntida també ha posat accent en la voluntat d'explorar la "dimensió digital" amb la sala 4, així com de potenciar les produccions pròpies.

Diverses disciplines al Seminari

Les Nits al Patí de l'Os del Seminari de Vic, del 2 de juliol al 29 d'agost, tindran música, teatre, poesia, dansa i cinema amb un aforament limitat de 150 persones. Tal com ha explicat el programador del Seminari de Vic Marc Comas s'ha fet una aposta per "la cultura real i realista" i s'ha intentat acollir el màxim de disciplines. "Hem reformulat les propostes apostant per la qualitat i proximitat, abans que la comercialitat", ha destacat.

Entre aquestes, Comas ha destacat la producció pròpia Paraula dita. Paraula cantada amb la participació de la Coral Canigó i Joves poetes d'Osona. En aquesta ocasió, jugaran amb l'arquitectura de l'edifici -des de finestres i balcons- per tal de mantenir la distància de seguretat.

Atzar a La Clota

Des de La Clota, es portarà a terme la proposta Arrel Quadrada. Tal com ha avançat el seu representant, es tracta d'un "collage d'intervencions de diverses disciplines en què el motor queho activa tot és l'atzar". Serà com un bingo en què els números escollits determinaran quina és l'acció que toca. Musach també ha destacat que hi haurà elements socials a més de culturals.

La Jazz Cava hi torna

A la Jazz Cava hi tornarà la música després d'estar tancada des del març. Tal com ha destacat Jordi Casadesús, hi haurà alguns noms com Joan Godayol, Clàudia Cabero o Jordi Serradell amb Guillem Callejón. Els concerts es programaran a la plaça del Carbó, al davant de l'establiment.

Leonard Cohen a l'Ateneu

Per la seva banda, el programador de l'Ateneu de Vic Ton Granero ha explicat que es projectarà el documental Marianne y Leonard: Paraules d'amor, que narra la història d'amor entre el conegut músic i la seva musa.

La UVic presenta un espectacle poètico-musical

Per part de la UVic, la directora de l'Oficina de Gestió Cultural Montse Simón ha destacat l'espectacle poètico-musical De paraula, un silenci conscient en record del corrector i traductor Andreu Roca i coorganitzat amb Eumo Editorial i la revista Reduccions.

Exposicions a l'estiu

A Vic durant l'estiu, hi haurà 6 exposicions obertes al públic: "Nord&Sud" del MEV; "Pells de Bosc al Museu de l'Art de la Pell"; "En el nom de la mare, en el nom de la Terra" a l'ACVic; "Art+Escola+Ficció" a l'AcVic, "Nepal amb Indria Ranamgar" al Vicjove; i "Les Filles de Durga" al Museu de l'Art de la Pell.

Maite Palomo, gerent de l'ACVic Centre d'Arts Contemporànies, ha destacat la mostra "En el nom de la mare, en el nom de la Terra", així com la trobada amb l'artista Eulàlia Valldosera per "Parlar amb l'aigua", en què comportarà "la seva experiència de l'aigua com a font de sanació" en un passeig a la vora del riu.
Arxivat a