La Flama del Canigó arriba a Osona tot i la Covid-19

La festa d'enguany serà més descafeïnada per evitar aglomeracions

La Flama del Canigó a Coll d'Ares.
La Flama del Canigó a Coll d'Ares. | Adrià Costa
Osona.com
22 de juny del 2020
La Flama del Canigó torna aquest dimarts a Osona, però de forma més descafeïnada per la Covid-19. Tot i que tornarà a estendre's per la majoria de municipis de la comarca, arribarà sense gaires festes ni fogueres per tal de respectar les mesures de seguretat i de prevenció provocades per la situació d'excepcionalitat del coronavirus.

Precisament, la Flama d'enguany és un homenatge a totes les persones anònimes que estan abordant el dia a dia de la crisi social i sanitària provocada per la Covid-19.

La Flama, als balcons

També s'ha impulsat una campanya per tal que la Flama arribi a totes les llars de forma simbòlica. S'ha fet una crida a encendre espelmes i fanalets a les 10 de la nit del 23 de juny. Precisament a Vic, no hi haurà foguera a la plaça Major, però sí que es penjarà un quinqué al balcó de l'ajuntament després que una representació municipal rebi la Flama.

Ramon Torra, l'homenatjat

L'homenatjat d'enguany és Ramon Torra. Va ser un dels precursors i organitzadors del moviment de Focs de Sant Joan i de la Flama del Canigó als Països Catalans des dels seixanta. Amb la seva implicació va segellar la primera ruta de la Flama el 1966 des del Coll d'Ares fins al Ripollès i Osona.

Només tres excursionistes a Coll d'Ares

El foc es regenerarà, com cada any, al cim del Canigó la matinada del 22 al 23 de juny. Enguany, però, només hi podran pujar tres excursionistes autoritzats per tal de complir amb les mesures de seguretat. Són tres persones del Casal del Conflent, que pujaran la flama que haurà recollit prèviament el Cercle de Joves de Perpinyà del Castellet. Amb l'ajuda dels Agents Rurals, la flama regenerada es distribuirà des de Coll d'Ares i arribarà a més de 3.000 punts d'arreu dels Països Catalans la nit de Sant Joan.

El missatge que cada any acompanya l'arribada del foc d'aquesta festa és un manifest coral escrit per 10 ciutadans anònims que han estat al capdavant de la lluita contra la covid-19, com metges, metgesses i infermers, treballadors de supermercat i l'alimentació, infants, bombers, o el sector de la cultura, entre d'altres.