Ulleres de realitat virtual, l'última novetat per prevenir incendis a Catalunya

Endesa destina 3,3 milions d'euros al pla de protecció de boscos de la Catalunya Central

Una operària d'Endesa amb ulleres de realitat mixta
Una operària d'Endesa amb ulleres de realitat mixta | Josep Maria Montaner
Osona.com
17 de juny del 2020
Actualitzat a les 17:09h
Ulleres de realitat virtual i real són l'última novetat per gestionar els boscos i executar tales i podes que eviten el risc d'incendis prop de les instal·lacions elèctriques. Endesa ha adquirit deu cascos amb lents integrades i desenvoluparà un software que permet veure amb tecnologia hologràfica, quin volum de vegetació cal talar o podar prop de les seves instal·lacions d'alta tensió. Es tracta d'una fusió de tecnologia virtual amb el món real que perfecciona la feina dels operaris. Allí on estan físicament els tècnics es genera un model 3D de bosc, s'hi sobreposa informació virtual i permet comprovar que les distàncies entre la massa forestal i les instal·lacions elèctriques són correctes.

El model en tres dimensions dels boscos es generarà amb dades que s'han recollit amb escàners de tecnologia làser LIDAR, durant tres anys i prop de totes les línies d'alta tensió del país. Des d'un helicòpter s'han fet revisions termogràfiques i amb aparells drons s'ha comprovat l'estat a peu de línia per afinar les tales i esporgues selectives de les masses vegetals que creixen al voltant de les infraestructures elèctriques.

La companyia elèctrica ha destinat al pla anual de protecció de boscos a Catalunya 20,3 milions d'euros dels 66 que invertirà al conjunt de l'Estat. Al territori, es destinaran 3,3 milions a la Catalunya Central.

El pla, que es va presentar aquest dimarts a Tortosa, compta amb tres eixos: la neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica, l'ús d’helicòpters per a fer termografies i vídeos HD i inspeccions visuals amb la introducció de noves tecnologies, així com les revisions exhaustives de totes les instal·lacions d'Endesa.
 

Presentació de la campanya 2020 de neteja i protecció de boscos d'Endesa a Tortosa. Foto: Josep M Montaner


Tres anys de treballs

Durant tres anys, la companyia elèctrica va escanejar amb làser totes les línies aèries d'alta tensió amb una combinació de tecnologia GPS i sensors làser, anomenat LIDAR (Light Detection And Ranging). Això ha permès crear un fitxer informàtic amb un núvol de punts georeferenciats que, des d'una aplicació, permet mesurar quines són les distàncies entre els cables i la vegetació, així com fer estudis de creixement de la massa forestal, una informació molt útil a l'hora de preveure treballs de tala i esporga selectiva.

Aquest núvol de punts georeferenciats s'introduirà a un software específic que permetrà, hologràficament i mitjançant les ulleres de realitat mixta, desenvolupar continguts per assistir als operaris que estiguin fens inspeccions visuals a camp. Els tècnics es col·locaran les ulleres i veuran, sobre el terreny, quina part del volum de vegetació proper a línies elèctriques s'ha d'eliminar. Els dispositius també permeten fer videotrucades per tal d'assistir altres treballadors implicats.
 

Un operari d'Endesa treballant en tasques de control de les línies elèctriques. Foto: Josep M Montaner


"L'objectiu és poder veure la captura de dades que hem fet els tres últims anys de forma intensiva en línies d'alta tensió del LIDAR, que ens dona un model tridimensional i hem pogut fer un model de creixement vegetal i veure les interferències entre els conductors elèctrics i la vegetació", resumeix Francesc López, responsable de la xarxa d'alta tensió d'Endesa Catalunya a la zona Oest.

Traslladar el model tridimensional al camp

Per traslladar aquestes dades als treballs al camp, sobre el terreny, es podia fer amb la visió que dona una pantalla d'un ordinador portàtil o de forma projectada en la realitat, amb les ulleres mixtes. “És una innovació molt potent que també permet la funció de la teleassistència: la persona que està al terreny pot trucar a l'expert a l'oficina i, a distància, té la mateixa visió que l'operari i donar-li les instruccions”, afegeix López.

Les ulleres les va presentar Microsoft al Mobile World Congress 2019. Endesa n'ha comprat 10 d'un model que incorpora un casc wearable (portable) perquè els treballadors de camp accedeixin a la informació hologràfica amb seguretat. Aquesta tecnologia es testarà a Catalunya i s'aplicarà a la resta de l'Estat quan estigui plenament desenvolupada.
 

Tasques de control de la xarxa elèctrica amb helicòpter. Foto: Josep M Montaner


Del total de 98.623 quilòmetres de línies elèctriques que Endesa té a Catalunya, el 53% són aèries i estan subjectes a zones boscoses o amb vegetació. Una de les tasques essencials és la tala i esporga selectiva de la massa forestal –arbres, sotabosc i arbustos- que creix al voltant d'aquestes infraestructures energètiques.

Ús de drons per comprovar la xarxa

Des del 2012 s'usen drons per comprovar l'estat de la xarxa elèctrica. Les càmeres d'alta resolució permeten captar imatges de les línies, especialment en punts de difícil accés, sense haver d'interrompre el servei als clients. Des de fa dos anys també s'usen per a verificar l'amplada dels corredors i corriols de seguretat que es troben a sota i als costats de la línia elèctrica i que actuen com a tallafocs. Amb aquesta informació s'audita la tala i poda, i també servirien per fer reconeixements aeris del terreny en cas de situacions d'emergència.

Per últim, dins els programes de manteniment de les línies elèctriques, Endesa fa inspeccions amb helicòpter, on col·loca càmeres termogràfiques i enregistra vídeos d'alta definició per després analitzar-los en detall. Els vols a tot el país es fan un cop cada tres anys, com a mínim, per revisar els gairebé 100.000 quilòmetres de línies elèctriques aèries d'alta, mitjana i baixa tensió (equivaldria a donar prop de 2,5 voltes al planeta).

Les últims revisions ja han permès contrastar fotografies de la mateixa base de dades i detectar si es repeteixen defectes. Amb els raig infrarojos de la càmera de l'helicòpter, s'enregistra el cable i es detecta si hi ha o no algun punt calent (amb una temperatura superior i amb risc de sobreescalfar-se). Poden indicar un mal funcionament del cablejat per un deteriorament prematur a causa d'efectes adversos, com els meteorològics i si es detecta alguna anomalia, automàticament s'activa el mecanisme per a arreglar-lo de forma ràpida. Les revisions termogràfiques es complementen amb revisions oculars aèries a peu de línia, tant a peu com amb un vehicle tot terreny -equipat amb una càmera especial-.

Segons López, l'ús combinat d'aquestes tecnologies ha permès, durant els últims anys, reduir de forma dràstica el nombre de punts calents que es detecten a la xarxa elèctrica. “Estem parlant d'un parell, tres o quatre punts calents a l'any que detectem. Hi ha un manteniment que començar a ser molt efectiu”, conclou el responsable de la companyia.