Medi ambient

Recuperen basses per a la fauna a Sant Julià de Vilatorta i Tavèrnoles

L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona fa treballs, valorats en més de 18.000 euros, per recuperar els punts d'aigua i crear refugis per als animals

per Osona.com, 18 de juny de 2020 a les 13:00 |
La bassa de la Font de la Riera, a Sant Julià de Vilatorta | Xarxa de Parcs Naturals
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les darreres setmanes s’han executat diversos treballs de recuperació i millora de basses per a la fauna als municipis de Sant Julià de Vilatorta i Tavèrnoles, en l‘àmbit de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. S'han recuperat les basses del Brudon i de la font de la Riera, a Sant Julià, i s'ha millorat la bassa del Raurell, a Tavèrnoles.

Tal com explica l'espai, els treballs a les basses han consistit en el buidat dels sediments acumulats, per tal de recuperar-ne el volum original, l’adaptació dels talussos per possibilitar-ne l'ús per part d'animals i la impermeabilització amb argiles per assegurar la disponibilitat d'aigua. També s’han naturalitzat mitjançant la plantació de vegetació aquàtica i la creació d'amagatalls per als animals amb roques i troncs.


Els objectius d'aquestes accions han estat augmentar la disponibilitat d'aigua així com el nombre de refugis per a la fauna. De fet, aquests espais -fonts, basses i petits aiguamolls- són l’hàbitat de molts invertebrats aquàtics i amfibis com el tritó, la reineta, el tòtil, el gripau i la granota verda; i de rèptils aquàtics com la tortuga d’estany i de rierol i les serps d’aigua i de collaret. També acullen molts ocells aquàtics, com l’ànec collverd, la polla d’aigua o el cabusset, i mamífers com la rata d’aigua i el ratpenat d’aigua.
 

Una excavadora recuperant la bassa del Brudon Foto: Xarxa de Parcs Naturals


Conservar la biodiversitat

El rebliment i la destrucció de basses, la canalització i el soterrament de rieres i torrents i la sobreexplotació de pous han portat a la desaparició de molts punts d’aigua per a la fauna aquàtica. Segons l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, la restauració, creació i promoció d’aquests tipus d’ambients en l’àmbit municipal, sobretot en l’espai periurbà o en els grans parcs, pot ser molt interessant per a la conservació de la biodiversitat a curt i llarg termini.


La creació i millora de punts d’aigua per a la fauna és un eix bàsic de la planificació dels parcs i espais naturals que constitueixen la Xarxa de Parcs Naturals. Aquestes accions en milloren els hàbitats i, a més, incideixen positivament en la prevenció d’incendis.

Les obres, valorades en 18.139,61 euros, han estat executades per l’empresa TAC Osona i Excavacions Carrera i formen part del Conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i la Fundació Bancària “la Caixa", per al desenvolupament d’actuacions de conservació de la biodiversitat als espais naturals gestionats per la Diputació de Barcelona i per a l’establiment de la infraestructura verda a la província de Barcelona.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació