Medi ambient

Reactivat el seguiment de la papallona del boix a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona

El 2018 es va detectar l'afectació més important

per Osona.com , 15 de juny de 2020 a les 12:55 |
Primeres captures de la papallona del boix a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona. | Xarxa de Parcs Naturals
Amb l'arribada de la primavera, la papallona del boix (Cydalima perspectalis) ha sortit de la seva fase d'hibernació i ha començat a afectar un altre cop els boixos. Per aquest motiu, s'ha reactivat el programa de seguiment a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

Tal com explica l'espai, el 2018 es va iniciar el seguiment amb l'objectiu de recollir dades globals de captures de papallones del boix mitjançant l'ús de trampes estandarditzades per a aquesta finalitat. Aquestes dades permeten conèixer la biologia de l'espècie i l'expansió de la plaga en l'àmbit de l'espai natural.


Les afectacions més importants es van donar durant l'any 2018. El 2019, en canvi, les captures d'adults van baixar de forma considerable i van ser un 70-80% inferiors. Des de l'espai natural situen les causes en la disminució del menjar disponible (molts boixos estan completament defoliats) i en les condicions meteorològiques de l'estiu de l'any passat, amb humitats relatives i temperatures màximes contraproduents per a l'evolució d'aquesta papallona.

Aquest 2020, les primeres captures daten del 18 de maig, uns vint dies abans que el 2019. Caldrà veure quina és la dinàmica poblacional de la plaga.

 

Participació