El síndic de Vic toca el crostó a l'Ajuntament pel padró

Joan Sala també situa l'escolarització de menors, aspectes urbanístics i l'incivisme com a principals problemàtiques del 2019

Joan Sala, durant ple telemàtic de Vic d'aquest dilluns
Joan Sala, durant ple telemàtic de Vic d'aquest dilluns | Osona.com
09 de juny del 2020
El síndic de Greuges municipal de Vic Joan Sala va donar compte de la memòria del 2019 aquest dilluns al ple de Vic. Sala va explicar les quatre principals problemàtiques de l'any passat: el padró l'escolarització de menors, aspectes urbanístics i l'incivisme.

Sala es va mostrar preocupat pel padró, com la resta de síndics de Catalunya, perquè hi ha "molts casos per resoldre". El síndic destacava que "és un tema complicat perquè hi ha màfies pel mig", així com els impediments per empadronar-se per part de l'administració. "El padró és un registre que pretén saber qui viu a cada població i on està ubicat", deia Sala. En aquest sentit, va explicar que s'està treballant per consensuar un protocol clar.

Pel que fa a l'escolarització dels menors, el síndic de Vic va explicar que es tracta d'un "problema associat al padró" fins fa poc. Després d'una reunió el passat novembre amb l'inspector d'ensenyament es va determinar que els infants puguin escolaritzar-se sense necessitat de padró. Fins llavors s'exigia estar empadronat en el moment de fer la preinscripció.

En l'àmbit de l'educació, Sala també va apuntar que ha rebut diverses queixes d'escoles concertades que s'han pogut resoldre parlant directament la direcció del centre.

Urbanisme i incivisme

D'altra banda, Sala va explicar que pel que fa a aspectes urbanístics "Vic té moltes barreres arquitectòniques". En aquest sentit, va exposar que hi ha molts establiments que no permeten l'entrada a persones amb mobilitat reduïda, així com també hi ha problemes per a aparcaments amb persones amb diversitat funcional.

Quant a l'incivisme, el síndic va situar les queixes pels excrements dels gossos, la mobilitat de bicicletes i patinets en voreres, així com l'alta velocitat de cotxes en carrers i avingudes.

"El síndic és el portaveu de les queixes", concloïa Sala, remarcant que "només" fa de transmissor i intenta que es reflexioni, així com donar un cop de mà "a les persones que se senten maltractades per l'administració.

ERC i Capgirem insisteixen en el padró; JxCat, en silenci

Tant des d'ERC com Capgirem Vic van insistir en el dret constitucional a empadronar-se. Des d'ERC, Viqui Terricabras remarcava que l'impediment d'empadronar-se suposava que no es garantissin un conjunt de drets constitucionals. "Si l'Ajuntament posa obstacles, impedeix un conjunt de drets bàsics i importants", deia la regidora, mentre va demanar una revisió dels protocols interns.

Terricabras també va demanar un Pla d'Accessibilitat, quant als aspectes urbanístics que assenyalava el Síndic: "es va aprovar una moció el 2015 per unanimitat i no s'ha desenvolupat".

Per la seva banda, Sara Blázquez, de Capgirem Vic, reiterava que l'empadronament és una "obligació jurídica". En aquesta línia, criticava que per empadronar-se hi ha impediments i es demana "informació extra". "No complim aquesta obligació i esperem que s'escolti el síndic", deia la regidora. Blázquez va remarcar que "si tots els ajuntaments d'ERC i JxCat garantissin aquest dret, es combatrien les màfies".

Com els altres grups polítics, el govern de JxCat de Vic només va agrair la feina feta al síndic Joan Sala. Sobre la resta de les qüestions exposades, silenci.

99 casos durant el 2019

Durant aquest 2019, Sala ha atès un total de 99 casos (el 2018 en va atendre 59), dels quals 24 són sobre mobilitat; 22 sobre benestar social, habitatge i família; 19 sobre convivència i seguretat; 18 sobre urbanisme i activitats; 6 economia i serveis; i 5 sobre sanitat i igualtat.

Del centenar de casos, 82 van ser queixes i 17 assessoraments. De les queixes se'n van admetre 57 i 9 no, mentre que se'n van derivar 6. Pel que fa a procedència, 75 són de Vic, 7 d'Osona, 2 de la resta de Catalunya i 15 d'altres llocs.
 

Descarrega tota la memòria en aquest enllaç

Arxivat a