​El ple de Vic es compromet a garantir l'accés digital a infants i joves estudiants

L'oposició critica les taxes dels casals d'estiu i el primer pas per la remodelació de la plaça de la Noguera

El ple telemàtic de Vic d'aquest dilluns
El ple telemàtic de Vic d'aquest dilluns | Osona.com
09 de juny del 2020
Actualitzat el 11 de juny a les 16:24h
El ple de Vic va fer aquest dilluns un compromís institucional per garantir l'accés digital a infants i joves estudiants de la ciutat. Capgirem Vic havia de presentar una moció per acabar amb la bretxa digital socioeconòmica a la ciutat, però finalment es va retirar i es va transformar en un acord amb totes les quatre forces polítiques representades a l'Ajuntament. JxCat, ERC, Capgirem i PSC es van comprometre a garantir que l'activitat escolar pel curs 2020-2021 s'iniciarà "havent eliminat del tot l'actual bretxa digital socioeconòmica" i que sigui així "per cada curs escolar".

D'aquesta manera es va iniciar el projecte "Connectem-nos" que implica elaborar una radiografia de l'actual bretxa digital que es mantingui actualitzada durant tot el curs; disposar d'una partida pressupostària per dotar de dispositius electrònics amb connexió a Internet a tots els estudiants; establir uns mecanismes i procediments per revisar i actualitzar els dispositius d'acord amb les necessitats del curs; i que els alumnes puguin disposar-ne en tot moment.

Casals d'estiu i plaça de la Noguera

Per contra, el ple no va trobar l'acord en altres punts com l'ordenança de preus del servei de casals d'estiu, ni el procés de remodelació la plaça de la Noguera. Pel que fa als casals d'estiu, la regidora d'Educació Elisabet Franquesa va destacar que s'ha posat en marxa una nova proposta que allarga les franges horàries (matí i tarda) i també temporals, ja que funcionarà juliol, agost i setembre.

Des d'ERC, la seva portaveu Maria Balasch va mostrar el desacord amb les taxes i va demanar que s'augmentessin les beques per a les famílies que "tant ho necessiten". En aquest sentit va fer el prec que cap se'n quedés a fora per culpa d'aquestes taxes.

En aquest sentit, Joan Coma, de Capgirem Vic, va criticar que per condicions econòmiques, "una part significativa de la ciutat es quedarà a fora". També va declarar que els llindars de les beques garantirien "la distància social" perquè són per casos de "pobresa extrema" i poques famílies se'n podrien beneficiar.

Carme Tena, del PSC, per la seva banda, també va expressar que els preus haurien de ser "més econòmics que mai", tenint en compte la situació actual provocada pel coronavirus. Només va votar-hi a favor l'equip de govern (JxCat). ERC i PSC es van abstenir, mentre que Capgirem va votar-hi en contra.

Pel que fa a la plaça de la Noguera, aquest dilluns es va fer el primer pas per remodelar-la, cosa que tant debat ha generat. Es va aprovar l'expropiació d'una part de les finques ubicades al passeig de la Generalitat cruïlla amb el carrer Bisbe Strauch. Només va tirar endavant amb els vots de l'equip de govern. ERC i Capgirem van votar en contra, mentre que el PSC es va abstenir.

La regidora Viqui Terricabras, d'ERC, remarcava que la gent s'havia fet seu l'espai i volien que la plaça es quedés tal com està actualment. Va remarcar que el POUM "no és inamovible" i per tant hi podria haver un gest i voluntat de l'equip de govern per replantejar-ho.

Des de Capgirem Vic, la regidora Carla Dinarès va llegir el posicionament de la plataforma Remei Reviu, nascuda per evitar la remodelació, en què es remarcava que havien fet servir tots els canals a l'abast per evitar el projecte i que, tot i això, l'Ajuntament s'havia oblidat dels veïns del barri.

Per la seva banda, la regidora d'Urbanisme Fabiana Palmero va reiterar que ja es va canviar l'espai del POUM, es va debatre fa tres anys i es van respondre totes les al·legacions. En aquest sentit, va retreure a ERC que en el seu moment votessin a favor i ara es queixessin. "S'ha fet una feina brutal perquè quedi un espai digne i no unes mitgeries", deia la regidora, remarcant que "és la primera part per aconseguir l'espai públic".

Meitat i meitat

Dels divuit dictàmens aprovats, la meitat es va aprovar per unanimitat i l'altra, només amb els vots de l'equip de govern. A part dels punts citats anteriorment, tampoc van trobar consens en els ajuts al comerç i la subhasta de la Casa Moreta.

Pel que fa als ajuts al comerç al detall i als serveis de proximitat de Vic, Capgirem no ho va acabar de veure amb bons ulls per les garanties d'un bon resultat. Els anticapitalistes van votar en contra, mentre que la resta a favor. De fet, ERC i PSC van felicitar el govern per la iniciativa.

Quant a l'expedient de la Casa Moreta, es va aprovar tornar-ho a obrir a subhasta. Tant ERC, Capgirem Vic o PSC, van demanar que es destinés la inversió a polítiques d'habitatge en lloc d'altres actuacions com preveu l'equip de govern. Tota l'oposició hi va votar en contra (10), però va prosperar amb els onze vots de JxCat.

D'altra banda, va tirar endavant la iniciativa de canvi de nom de la plaça Ramon Segarra i Oliva pel de plaça de la Teuleria (el parc de la mateixa plaça conservarà el nom en record del veí de la zona); i la suspensió de la taxa de terrasses, entre altres.

El síndic rendeix comptes

Durant la sessió, també es va donar compte de la memòria del síndic de Greuges municipal. Joan Sala va explicar que, durant el període de gener a desembre de 2019, s'han atès un total de 99 casos i va desgranar les quatre principals problemàtiques que preocupen a la ciutat: el padró, l'escolarització de menors, els problemes urbanístics i l'incivisme.

Al ple també es va donar compte el decret de delegació especial al regidor Josep Arimany com a interlocutor per a l'impuls i la negociació en matèria d'infraestructures ferroviàries.

Mocions "de parlament" al ple

Pel que fa a les mocions, aquest dilluns se'n van presentar un total de quatre i només van prosperar-ne tres. D'una banda, l'equip de govern de JxCat va presentar-ne una per l'aplicació d'una reducció de l'IVA en la prestació de serveis vinculats amb la pràctica de l'activitat física i esportiva; i una altra, sobre la gestió del procés de reobertura escolar, que demanava garanties pedagògiques, estructurals i organitzatives necessàries a Ensenyament.

Tot i que totes dues van aconseguir la unanimitat, es va criticar la postura partidista del darrer text que apel·lava el departament que encapçala ERC. "No traslladeu les vostres disputes a l'àmbit municipal", deia Joan Coma, de Capgirem, a ERC i JxCat.

D'altra banda, el PSC també va presentar una moció en què demanava un impuls d'un model públic i de qualitat a les residències i en l'atenció a la gent gran. Carme Tena va fer una dura crítica a la gestió de les residències per part de la Generalitat de Catalunya. I, per tant, la resta de regidors també van criticar-li que parlés de "temes del parlament" al ple de Vic. El text no va tirar endavant.

Sí que va prosperar, amb tots els vots a favor excepte el PSC que es va abstenir, la moció presentada per ERC per proposar l'adhesió de l'Ajuntament de Vic al pacte de país per una economia per la vida.


​​
​​​
​​​​
​​​​​
Arxivat a