Cultura

​Les fundacions Miquel Martí i Pol i Jacint Verdaguer creen un cicle conjunt de «Poemes comentats»

Els continguts s'emeten en càpsules digitals de deu minuts i es poden seguir per les xarxes socials

per Osona.com , 4 de juny de 2020 a les 08:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Fundació Miquel Martí i Pol i la Fundació Jacint Verdaguer presenten aquest dijous un projecte digital compartit amb l'objectiu de donar a conèixer el valor simbòlic dels dos autors i apropar els seus poemes al públic general. Per aquest motiu, les dues fundacions han creat el cicle "Poemes comentats" que durant el mes de juny anirà a càrrec de les poetes Maria Sevilla, Maria Cabrera, Laura López Granell i Raquel Santanera.

Els continguts s'emeten en càpsules digitals de deu minuts i es poden seguir per les xarxes socials. El professor de la UVic-UCC i director de la revista de poesia Reduccions, Francesc Codina, obre el cicle aquest dijous amb un vídeo didàctic i divulgatiu que porta per títol "Verdaguer i Martí i Pol". L'objectiu del cicle és posar en relació Jacint Verdaguer i Miquel Martí i Pol com a poetes nacionals associats al mateix territori geogràfic.


Els poemes seleccionats

Els poemes dels dos autors que es comentaran han estat seleccionats per les poetes que els expliquen. En el cas de Jacint Verdaguer, Laura López Granell, comenta el poema Ales, poema recentment dins el llibre Roser de tot l'any a cura de M. Carme Bernal (Verdaguer Edicions, 2019). Per la seva banda, Maria Cabrera ha seleccionat el poema No em deixeu caure dins de Flors del Calvari, on es pot veure, entre altres, el vincle amb Ramon Llull.


Pel que fa a Miquel Martí i Pol, Maria Sevilla fa el comentari d'un poema relativament poc conegut de l'autor, A la Manera de J.V. Foix, que es troba al recull de La fàbrica (1970-1971) i que posa èmfasi en la vida de la classe obrera. Raquel Santanera, al seu torn, ha triat un text de Llibre d'absències, Després, amb el qual l'autor reflexiona sobre el dol de la persona després de perdre un ésser estimat.

Els lectors es podran descarregar els poemes als web de la Fundació Jacint Verdaguer i la Fundació Miquel Martí i Pol i així complementar els comentaris del cicle. La iniciativa es fa amb la col·laboració de la revista Reduccions, La Cava Poesia i Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català i amb el suport de la diputació de Barcelona i la Institució de les Lletres Catalanes.

Programació

Dijous 4 de juny: «Verdaguer i Martí i Pol», a càrrec del Dr. Francesc Codina, professor de la UVic-UCC i director de la revista Reduccions, revista de poesia.

Dimarts 9 de juny: Comentari del poema «Ales», a càrrec de Laura López Granell, poeta i professora de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.

Dijous 11 de juny: Comentari del poema «A la manera de J.V. Foix», a càrrec de Maria Sevilla, poeta i professora d’expressió oral i escrita en català a la Universitat de Barcelona.

Dimarts 16 de juny: Comentari del poema «No em deixeu caure», a càrrec de Maria Cabrera Callís, poeta, professora de Lingüística, correctora i traductora.

Dijous 18 de juny: Comentari del poema «Després», a càrrec de Raquel Santanera, poeta i coordinadora de l’Horiginal i d’Els Vespres Malgastats.

 

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació