La regidora de Fem Centelles abandona l'equip de govern després de ser destituïda

Dolors Calm critica que es tracta d'una estratègia política entre PSC i Víctor Barquer, regidor que assumeix la quarta tinença d'alcaldia

Dolors Calm i Josep Paré, en una imatge d'arxiu
Dolors Calm i Josep Paré, en una imatge d'arxiu | Osona.com
Carles Fiter
28 de maig del 2020
Actualitzat el 02 de juny a les 20:32h

Canvis a l'equip de govern de Centelles. Aquest dimecres al vespre, la regidora de Fem Centelles Dolors Calm va anunciar que sortirà del govern després que l'alcalde Josep Paré (PSC) la destituís de la quarta tinença d'alcaldia. La responsabilitat passa a mans del regidor Víctor Barquer que, juntament amb la regidora Carme Sayós (JxCat), també forma part de l'equip de govern. Tot i això, Paré manté la majoria.

Durant un ple farcit de tensió, la regidora es va mostrar dolguda per la decisió presa: "Heu trencat la confiança contra voluntat nostra". Calm plega per "dignitat personal" i per l'incompliment de l'acord al qual es va arribar ara fa un any.

Farà "una "oposició crítica, però constructiva". Tot i que "si no se'ns ha tingut en compte dins l'equip de govern, difícilment se'ns hi tindrà com a oposició", afegia.

Una "estratègia política" a favor del PSC i el regidor Barquer

Calm també va criticar que la seva destitució ha estat "un fet anormal" i "una estratègia política per part d'alcaldia", en què PSC i Barquer arriben a un acord i "tots dos hi guanyen". "La moral i l'ètica haurien de prevaldre", deia la regidora, remarcant que "no es pot defensar un fet tan lleig com aquest".

En declaracions a Osona.com, Calm afegeix que se l'ha destituït per "solucionar la situació del regidor Barquer". Segons Calm, d'aquesta manera, Paré s'ha assegurat la majoria amb un "regidor que no li discuteix res".

D'altra banda, lamenta les "males" maneres amb les quals se li va comunicar la decisió: a través de telèfon. "Si ens haguéssim assegut, potser podríem haver arribat a una entesa", apunta. "No he tingut altra opció", afegeix.

"Em sap molt de greu perquè estava fent una feina, encara que fos molt tutelada i tingués dificultat per treballar com a regidora", afirma. Tot i això plega de l'equip de govern amb un to positiu pels projectes que estan en marxa, com el pla d'igualtat, la renovació del mercat de Centelles, etc.

Igualar les condicions dels regidors

Durant el ple l'alcalde Josep Paré al·legava el canvi a una reorganització de l'Ajuntament. En aquest sentit, va exposar que "un ajuntament té els mecanismes que té per remunerar una feina" i s'ha volgut "igualar les condicions amb tots els regidors".

L'alcalde també va criticar la posició de Fem Centelles: "Van escollir governar però amb una tendència més aviat fiscalitzadora que de governar amb equip". "És totalment respectable, però ha acabat generant desconfiança", afegia, remarcant que "consolidar l'equip amb vostè ens ha estat difícil". Tot i això, Paré reconeixia que prendre la decisió no havia estat fàcil i va agrair la feina feta a Calm i va desitjar-li sort en la nova etapa.

Per al·lusions, també el regidor Víctor Barquer va carregar contra Calm. "La teva confiança ha estat una problemàtica perquè no et fies ni de tu mateixa", va etzibar-li el regidor. A més de desvincular-se l'estratègia política que li endossava Calm, va criticar-la per la "poca cintura política" i va apuntar que tenia el mateix dret que ella a cobrar "per la feina feta".

A les passades eleccions del maig de 2019, Barquer encapçalava la llista de la CUP que va aconseguir un regidor. Després de facilitar la presa de possessió de Paré i l'acord amb el govern del PSC, una gran part de l'assemblea de Tots Som Poble va decidir abandonar el grup. Llavors, algunes d'aquestes persones van crear Capgirem Centelles, que li va demanar que dimitís per no representar els interessos del grup.

El PSC conserva la majoria

Paré va aconseguir 6 dels 13 regidors a les passades eleccions municipals. Llavors va fer un pacte amb els tres regidors de JxCat, la CUP i Fem Centelles. Calm ostentava fins ara la regidoria de Cooperació i Solidaritat, Igualtat, Comerç i Fires, a més de la quarta tinença d'alcaldia.

Amb la nova reorganització, Paré conserva la majoria amb 9 regidors. A l'oposició hi queda Ara Junts (ERC) amb 3 regidors, Primàries i ara Fem Centelles.
Arxivat a