Coronavirus

El pavelló Vic Salut es tancarà en els propers dies

Salut també desmantellarà l'espai habilitat al Seminari de Vic

per Osona.com , 26 de maig de 2020 a les 11:55 |
El pavelló Vic Salut, abans d'obrir les portes | Adrià Costa
El Departament de Salut ha decidit començar a desmuntar alguns dels espais de suport als hospitals durant la crisi de la Covid-19, entre els quals hi ha el pavelló Vic Salut, coordinat pel Consorci Hospitalari de Vic (CHV). Tal com havia explicat Osona.com, la instal·lació abaixa la persiana definitivament aquest maig, tot i que fa dies que no acull pacients. El descens de contagis fa que el Servei Català de la Salut (CatSalut) hagi considerat el tancament d'alguns d'aquests centres d'arreu de Catalunya.

Els dos primers a tancar seran els espais habilitats a Vic: el pavelló Vic Salut, el Seminari i l'Alberg de Joventut. A finals d'aquesta setmana es preveu desmantellar l'extensió al pavelló del Castell d'en Planes que ha acollit una vuitantena de pacients en total. En els moments més àlgids, hi ha hagut una trentena d'ingressats.


La instal·lació ha estat adreçada per a pacients menys greus, aquells que encara no tenien l'alta domiciliària i necessitaven un temps més d'aportació d'oxigen i acabar-se de recuperar. Això ha permès descongestionar els hospitals de Vic i Manlleu i evitar el col·lapse. En general l'ocupació dels pavellons habilitats com a suport als hospitals ha estat baixa. Al Vic Salut, per exemple, hi havia una capacitat total per a 160 llits.

D'altra banda, el Seminari de Vic va cedir 30 habitacions per a pacients que es recuperaven de coronavirus i que, per diversos motius, no tenien garantit un aïllament al seu domicili particular. L'accés a aquest nou allotjament sanitari es feia des dels equipaments sanitaris de cada municipi. És a dir, els dispositius socials i sanitaris havien de proposar l'ingrés a l'ICS (Institut Català de la Salut), que després n'autoritzava el trasllat. 


Pel que fa a l'alberg, ha servit per acollir persones o famílies amb dificultats per fer correctament el confinament. Un fet que ha permès donar altes hospitalàries a persones sense necessitat d'atenció sanitària però que no podien tornar als seus domicilis.

12 pavellons Salut a tot Catalunya

En total s'han habilitat 12 pavellons Salut a tot Catalunya, la majoria utilitzant espais pròxims als centres sanitaris. La majoria d'espais podran tornar a recuperar els seus usos habituals, sobretot aquells que estaven destinats a competicions esportives. Pel que fa a la resta, malgrat que es procedeixi al seu tancament, estaran a disposició per si calgués tornar-ne a fer ús. En la majoria dels casos en només 48 hores es podrien tornar a preparar per fer-ne ús sanitari. 

Participació