​La plaça Mastrot de Vic es queda sense la morera

L'arbre de 50 anys es va trencar, però ningú va prendre mal perquè la zona estava acordonada

La morera acabada de trencar a la plaça Mastrot
La morera acabada de trencar a la plaça Mastrot | Aj. de Vic
Osona.com
25 de maig del 2020
L'Ajuntament de Vic ha hagut de treure la morera de la plaça Mastrot després que divendres passat, 22 de maig, es trenqués per causes naturals. Tal com explica l'Ajuntament, l'arbre de 50 anys va patir un trencament irreversible del tronc principal. Sortosament ningú va prendre mal perquè la zona estava acordonada des del dimecres anterior.

La morera estava catalogada com a arbre d'interès local i recollit en el catàleg de patrimoni. De fet és l'únic arbre que hi havia en tot el carrer del Pare Coll.

Seguiment de l'arbre que tenia fong

L'arbre estava avaluat per tècnic de l'Ajuntament periòdicament. Quan es va partir una de les branques properes al carrer fa dos anys, es va fer una primera avaluació i després es van fer esporgues de reducció de capçada i control.

El febrer d'enguany es va tornar a avaluar l'estat de l'arbre i se'n va fer un informe amb possibles actuacions. El document, que es va rebre en ple confinament, concretava mesures com la instal·lació d'un puntal provisional en dues branques de l'arbre, una de les quals es va trencar el 20 de maig. Tot i això, el confinament va obligar a suspendre les tasques de manteniment i també l'accés als proveïdors que podien servir el material.

El 22 de maig es va tornar a avaluar al matí i no es va detectar cap indici. Es va acordonar la zona amb la previsió d'una sèrie d'intervencions. Però no hi van ser a temps, ja que el trencament es va produir la mateixa tarda.

Segons l'Ajuntament, es va observar la presència d'un fong xilòfag al tronc, ocult des de l'exterior i molt difícil de detectar, que podria ser la causa de la fractura.
Arxivat a