L'Hospital de la Santa Creu de Vic recupera progressivament l'activitat

El centre sociosanitari aposta per augmentar l'atenció telemàtica en l'àmbit ambulatori i reduir els desplaçaments i risc de contagi de les persones més vulnerables

L'activitat convencional es recupera de mica en mica seguint les mesures de seguretat i prevenció.
L'activitat convencional es recupera de mica en mica seguint les mesures de seguretat i prevenció. | Marc Sanyé (FHSC)
Osona.com
25 de maig del 2020
L'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic (HUSC) es prepara per començar a recuperar progressivament l'activitat programada que havia quedat ajornada amb l'esclat de la pandèmia, malgrat encara tenir persones ingressades per coronavirus. Tal com explica el director assistencial de l'HUSC Joan Espaulella, "ara el gran repte dels hospitals és poder conviure amb aquests tres grups de pacients –els positius, els negatius i els curats- i atendre les necessitats concretes de cadascun d'ells".

Espaulella recalca que "estem molt millor que fa dos mesos, però la pandèmia no s'ha acabat, ja que encara hi continuen havent nous casos", i per aquest motiu cal que "els hospitals com el nostre –on hi ha el grup poblacional més fràgil i vulnerable– seguim extremant totes les mesures de precaució i siguem molt prudents i curosos en totes les mesures que s'adoptin".

Increment de fractures a hospitalització

Pel que fa a hospitalització, es va reprenent l'activitat específica, sobretot el perfil de pacient habitual d'hospital sociosanitari amb malaltia avançada, crònica i complexa. Segons l'hospital, actualment el principal volum de persones ingressades són pacients amb condicions geriàtriques i algunes persones més joves que necessiten llargs períodes de recuperació després d'haver estat molt de temps ingressades en unitats de cures intensives. També s'ha notat un increment de persones grans amb fractures òssies.

Les mesures de seguretat i de prevenció segueixen vigents als hospitals. Per tant, se segueixen usant equips de protecció individuals, es fan cribratges als pacients previs a l'ingrés, i l'entrada al centre continua sotmès a restriccions.

Aposta per l'atenció telemàtica en l'àrea Ambulatòria

També s'han reprès les consultes d'avaluació integral ambulatòria –de geriatria, cures pal·liatives i atenció a pacients amb trastorns cognitius–. El centre sociosanitari aposta per augmentar l'atenció telemàtica, és a dir, que hi hagi una fórmula mixta entre visita presencial i virtual. Això suposa reduir els desplaçaments dels pacients més vulnerables i, alhora, ser el màxim d'eficients per recuperar l'activitat ajornada.

La rehabilitació recupera espais de mica en mica

Les sales de fisioteràpia de l'hospital es van tancar a mitjans de març amb l'arribada dels primers positius de Covid-19. Tot i que els tractaments de rehabilitació es van seguir fent de forma individualitzada a l'habitació, el perfil del pacient era diferent a l'habitual i les necessitats van canviar. Actualment es va ampliant el ventall del servei als pacients.
 



Arxivat a