coronavirus

Què es pot fer i què no a la fase 1 que Osona ha estrenat aquest dilluns

Des d'aquesta setmana, a la comarca es poden visitar familiars i els bars obren les terrasses amb la meitat de les taules

per NacióDigital, 18 de maig de 2020 a les 12:26 |
Una terrassa a la plaça Major de Vic, aquest dilluns | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Visitar familiars, seure en la terrassa d'un bar o assistir a un enterrament. Aquestes són algunes de les activitats que es poden començar a fer en la fase 1 de la desescalada. Les regions sanitàries de Girona, Lleida i Catalunya Central (dins de la qual hi ha Osona), a més de l'Alt Penedès i el Garraf, s'han afegit aquest dilluns a les de les Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran i passaran al primer estadi del desconfinament. Per contra, Barcelona capital i les regions metropolitanes nord i sud hauran d'esperar, i es queden en una fase intermitja.


La decisió suposa canvis substancials en les rutines de la població. La gran novetat respecte a la fase 0 són les trobades amb amics i familiars i la reobertura d'establiments com els bars. Cal tenir present, però, que en els territoris on es flexibilitzen les restriccions no està permesa la mobilitat entre regions, a excepció de per anar a treballar, i que totes les mesures de relaxació tenen lletra petita, recollida al Butlletí Oficial de l'Estat, que cal tenir ben present.

En aquesta fase es permetran les visites a domicili a familiars i amics, amb un màxim de deu persones i sempre que visquin en la mateixa regió. Caldrà seguir tenint en compte la distància de seguretat i, en cas de no poder-se mantenir, l'ús de les mascaretes. El BOE deixa clar que hi ha lliure circulació dins d'una mateixa regió sanitària, tot i que els governs recomanen que aquesta es restringeixi al mateix municipi. Tot i això, jurídicament no es prohibeix visitar familiars d'un altre municipi o anar-hi per a qualsevol altra activitat de les que estan permeses i que, a més, no estan subjectes a les franges horàries, que es mantenen.


​La lletra petita estableix que les terrasses dels bars obriran amb un 50% de la seva capacitat i que a cada taula o grup de taules hi podran haver un màxim de deu persones.
Després de cada grup o persones que hagin ocupat la taula del bar, aquesta haurà de ser desinfectada. Es prioritzaran les estovalles d'un sol ús i, en cas de no ser possible, s'hauran de canviar les estovalles després de l'ús de cada client. Tampoc hi haurà cartes per evitar que es toquin objectes ni dispensadors de tovallons. Es prioritzaran les pissarres o dispositius electrònics per informar els clients dels productes que poden consumir.

Les vetlles de difunts de petit format es podran començar a fer també en fase 1, però amb un màxim de deu assistents en recintes tancats i de 15 en el cas que siguin a l'aire lliure. Això sí, s'ha d'evitar el contacte entre persones i mantenir la distància de dos metres recomanada. Tot i que també es permetran cerimònies religioses amb limitació del 30% de la capacitat del recinte, no està permesa la distribució de llibrets i fulletons, tocar ni petonejar objectes o la participació de corals.

Pel que fa a la reobertura dels establiments turístics, es permet l'obertura de totes les habitacions. El que no es podran utilitzar són els espais comuns, com ara la piscina, l'spa, el gimnàs o la discoteca. Sí que s'autoritza que es pugui oferir servei de restauració als clients que estiguin allotjats. Això sí, el fet que no es permeti la mobilitat entre regions limita l'ocupació d'aquests establiments a veïns de la zona o a persones que estiguin en aquella ciutat o municipi per motius laborals.

Les mesures d'higiene als allotjaments turístics seran molt estrictes. Per exemple, es netejaran i es desinfectaran almenys cada dues hores l'ús dels objectes i superfícies de les zones de pas susceptibles de ser manipulades o contaminades per diferents persones. Un cas clar: els botons d'ascensors, les baranes d'escales, els poms de les portes, els timbres o les aixetes de banys compartits. 

FOTOS La vida en fase 1


Què passa amb les segones residències?

Inicialment, el govern espanyol va explicar que no estaria permès anar a una segona residència encara que aquesta estigui en la mateixa regió. Finalment, però, i després que el president Pedro Sánchez assegurés en roda de premsa que sí que es podia en fase 1 sempre i quan estigui en la mateixa àrea o província, Moncloa va enviar una rectificació i sí que estarà autoritzat. 

Els establiments comercials reobren de forma generalitzada, sempre que la seva superfície oberta no superi els 400 metres quadrats. Això suposa que s'obriran, sobretot, els comerços de proximitat però no les grans superfícies. Sempre, això sí, amb un 30% del seu aforament i mantenint una distància de dos metres entre persones. També establint un horari preferent per a majors de 65 anys. Tornen també els mercats a l'aire lliure, però només el 25% de les parades. Tant als establiments com als mercats a l'aire lliure hauran d'estar senyalitzats els dos metres de distància entre clients i facilitar gel desinfectant per a les mans. 

Tota la reobertura de comerços està pautada. Un exemple: en cas de les botigues de roba, si un client se l'emprova i no se la queda, aquella peça ha de ser higienitzada abans que se la pugui emprovar un altre client. La mesura serà també aplicada en cas de devolució de peces. A més, tots els comerços hauran de desinfectar tots els espais comuns almenys dos cops durant la jornada, un d'ells coincidint amb el tancament. 

En aquest estadi també començaran a obrir els centres educatius, però per a la seva desinfecció i condicionament, així com per a la realització de funcions administratives, com ara preinscripcions escolars. Malgrat que aquestes es potenciaran via online, hi haurà la possibilitat de fer-les de forma presencial. Serà responsabilitat dels directors del centre fixar el personal docent i auxiliar necessari per dur a terme aquestes tasques. 

Actes i espectacles de petit format amb el públic assegut

Es reobren també els concessionaris, les ITV, les botigues de jardineria i vivers i les administracions de loteria i de la ONCE. També biblioteques, però només les sales de lectura i per al servei de préstec i devolució. La fase 1 permet també que es tornin a obrir museus a un terç del seu aforament i fer actes i espectacles amb un terç de l'aforament i amb un màxim de 30 persones en el cas de recinte tancat i de 200 en espais oberts. Sempre, però, amb el públic assegut. 

Per accedir a un acte o espectacle, s'haurà de marcar al terra de l'accés el distanciament entre persones. Per entrar al recinte, s'haurà de fer de forma esglaonada i per franges horàries, el mateix criteri que s'haurà de seguir per a la sortida del públic quan acabi l'espectacle. 

Durant aquesta primera fase de desescalada es mantenen les franges horàries per a passeigs, fer esport o la sortida dels nens. Les autonomies tindran potestat per decidir modificacions per evitar, per exemple, que el tram per als infants coincideixen amb les hores de més calor. Tot i això, totes les mesures de flexibilitat permeses a partir de la fase 1 no estaran condicionades a ser realitzades en les franges horàries fixades. 
 

Què es pot fer i què no a C... by naciodigital on Scribd 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació