Folgueroles homenatja Verdaguer amb versos i flors en el seu 175è aniversari

Els veïns cobreixen de flors el Pedró aprofitant un dels desplaçaments diaris permesos

Posant flors al monument del Pedró de Folgueroles
Posant flors al monument del Pedró de Folgueroles | ACN
Redacció
18 de maig del 2020
Actualitzat a les 15:44h
Folgueroles ha homenatjat el poeta Jacint Verdaguer en el seu 175è aniversari i en plena crisi pel coronavirus. La Fundació Jacint Verdaguer va convocar una única acció commemorativa per celebrar l'efemèride, sota el lema "Cobriu-me de flors" –una referència a un vers del poema "Fulcite me floribus" del llibre de poemes Idil·lis i cants místics (1879).

L'acte, amb les flors i els versos com a protagonistes, ha mantingut la tradició dels veïns de la vil·la de portar rams de flors al Pedró el dia de la Festa Verdaguer, i enguany el repte era cobrir tot el monument. L'ofrena s'ha fet amb les aportacions de rams de flors naturals fets a casa.

Així, els folguerolencs han pogut dipositar el ram directament a la plaça en un dels seus desplaçaments diaris permesos segons les normes de l'estat d'alarma, encara que també hi havia l'opció d'avisar l'organització perquè passés a buscar el ram a casa.

A més a més, els versos també han estat protagonistes a la festa i s'ha animat els ciutadans a enregistrar un vídeo recitant el poema que dona nom a l'acció i publicar-lo després les xarxes socials amb les etiquetes #Verdaguer175 i #17V.

A causa de la crisi sanitària enguany s'ha hagut de cancel·lar els més de 30 actes literaris i festius previstos, encara que sí que es preveuen actes per celebrar-ho durant la resta de l'any.

El més valuós del segle XX

Verdaguer sempre ha estat una figura controvertida, amb un impacte popular innegable. Home d'Església, prosista –"el més valuós del segle XX", segons afirmava Josep Pla–, protagonista de diversos mites i facècies, personalitat de gran rellevància a la societat del seu temps i, per sobre de tot, gran renovador de la poesia catalana que va incorporar a la nostra literatura l'ideari del romanticisme i del simbolisme. És la baula imprescindible per entendre l'esclat de la poesia catalana d'un segle XX de gran riquesa i que desemboca en un present de qualitat ja del tot consolidada.
 

Jacint Verdaguer.


Verdaguer, l'escriptor català més important i representatiu del segle XIX, contribueix a la Renaixença, des de posicions catòliques i conservadores, amb una obra que abasta poesia èpica i lírica, prosa narrativa i periodística i literatura de viatges, per la qual té una enorme repercussió popular, incomparable a l'època. Internat al seminari de Vic, on cursa la carrera eclesiàstica, es familiaritza amb la retòrica i els clàssics i s'inicia en l'escriptura poètica.

Entre els seus títols destaquen els poemes èpics de factura romàntica, L'Atlàntida i Canigó, i els reculls poètics Idil·lis i cants místics, Pàtria, Montserrat, Flors del Calvari i Aires del Montseny.

 

El monument del Pedró, guarnit de flors. Foto: ACN