La Fura aposta pel teatre virtual en ple confinament

La companyia estrena "La maldición de la corona", en versió lliure de "Macbeth"

Toni Carrasco
16 de maig del 2020
Actualitzat a les 19:54h
Durant la representació de «La Maldición de la Corona»
Durant la representació de «La Maldición de la Corona» | La Fura dels Baus
La pandèmia actual ha provocat un canvi evident de paradigma tant econòmic com social. El món digital n'ha estat un aliat i una eina per no acabar del tot tancats i confinats eternament. Des de la Fundació Èpica de La Fura dels Baus aquest desafiament s'ha canalitzat amb l'adaptació a un nou escenari i la reinterpretació d'un clàssic de la literatura de Shakespeare: Macbeth.

La Maldición de la Corona, que ja s'ha representat aquests dies en directe en plataformes digitals, és una funció virtual encerclada en el fet que fa referència a com una decisió i una situació canvien una vida per sempre i creen una "nova normalitat". La primera performance virtual els va fer el passat 28 d'abril i la segona aquest 8 de maig. L'èxit de les dues convocatòries no deixa lloc a dubtes: més de 3.000 persones a la primera actuació i 1.800 me´s a la segona.

Aprenentatge compartit

Tal com explica Pep Gatell, un dels fundadors de La Fura dels Baus, explica que és "una idea conjunta amb actors d'arreu". "Tothom aprèn de tothom a fer coses noves i a valorar la dels altres. L'actor grava, enregistra, munta vídeo i àudio. Estem compartint talent i sortint de la nostra zona de confort habitual", remarca. 

En aquest sentit, apunta que a diferència de la posada en escena habitual i la reproducció a través de l'ordinador hi entren nous jugadors: els efectes 3D i la realitat augmentada. "Som una comunitat que compartim el nostre talent entre nosaltres i amb el públic", explica Gatell, remarcant que estan a tres grups de recerca "per veure i demostrar com l'ésser humà resol problemes". "Les tècniques de la Fura i la Fundació Èpica en són un bon exemple per experimentar aquests comportaments i les reaccions al caos que es produeix en les nostres obres", afegeix.

Aquest projecte de creació col·lectiva distributiva ha comptat amb la col·laboració de fins a trenta creatius de diferents països i procedents de camps artístics ben diversos. El contingut artístic, creatiu i fictici amb una durada d'una hora i dividit en cinc actes ens porta per un món virtual en què l'estètica dels videojocs i de Mad Max, les tècniques del 3D o la realitat augmentada són recursos ben naturals en aquesta singular proposta. Amb imatges de naus espacials en un món canviant i que s'està transformant ràpidament.