La UVic-UCC estima que l'impacte de la crisi sanitària pot suposar el 10% del pressupost

El rector espera poder obrir les instal·lacions de manera escalonada a finals de maig per als treballadors

Josep-Eladi Baños, en una imatge d'arxiu.
Josep-Eladi Baños, en una imatge d'arxiu. | Josep M. Montaner
Osona.com
11 de maig del 2020
Actualitzat el 12 de maig a les 11:57h
La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya estima que l'impacte de la crisi sanitària pot arribar a suposar un 10% addicional del pressupost d'aquest exercici. Així ho ha explicat el rector, Josep-Eladi Baños, en una entrevista amb l'ACN, malgrat que ha apuntat que la xifra final no es podrà comptabilitzar fins que hagi passat la crisi. Que la crisi també tindrà un efecte en les matriculacions és "previsible", ha dit el rector, i ha reclamat que per reduir aquest impacte els alumnes del centre també puguin optar –de manera proporcional- a la rebaixa del 30% de la matrícula que tindran els estudiants de la pública. El rector espera poder obrir les instal·lacions el 25 de maig perquè els treballadors tornin esglaonadament.

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) està avaluant el cost que la crisi sanitària tindrà a les seves arques. S'estima que pugui ser un 10% addicional del pressupost total d'aquest exercici, i inclourà aspectes com les desinfeccions de les instal·lacions, la compra de nou material o les matrícules que es deixaran d'ingressar. Algunes de les pèrdues immediates que ja han patit, ha explicat el rector, Josep-Eladi Baños, són alguns postgraus que s'han hagut de cancel·lar. 

Rebaixa proporcional del 30% de la matrícula 

El Saló de l'Ensenyament és un dels aparadors que aprofiten les universitats per donar-se a conèixer i establir un tracte proper amb els alumnes que encara estan decidint el seu futur. Enguany el certamen s'ha hagut de suspendre per la crisi sanitària i les universitats han perdut una gran oportunitat, malgrat s'ha intentat suplir amb visites telemàtiques. El rector espera que això pugui tenir una afectació negativa en les matriculacions, "però la intensitat d'aquesta afectació és el que encara es desconeix", ha assenyalat. 

Baños creu que la rebaixa del 30% que planteja la Generalitat als alumnes de les universitats públiques afectarà també a les matriculacions. "Això a nosaltres, que som concertada, ens situa en un diferencial encara més important", ha destacat. Per aquesta raó preveu que, a diferència de les universitats públiques, que pateixen per la davallada de les inscripcions a postgraus i màsters, a la UVic-UCC es pugui produir també en els graus "si no es compensa d'alguna manera". Avança, però, que estan treballant perquè se'ls pugui incloure en l'acord. 

"Considerem que seria un greuge comparatiu i atemptaria a la justícia social dels estudiants", ha dit Baños. El rector no demana una rebaixa del 30% del total del preu de la matrícula, que a la UVic-UCC és més alt que a la pública, però sí de la part proporcional que equivaldria a una matrícula pública. D'aquesta manera, ha assenyalat Baños, "la diferència entre una matrícula i una altra no augmentarà, sinó que es mantindrà". 

Les proves de selectivitat

Segons les darreres informacions, les proves de selectivitat estan previstes pel 7 i el 9 de juliol. Aquestes dates i el cronograma de desconfinament fan aflorar diversos dubtes en com hauran de ser les proves, quants estudiants hi podrà haver per aula o quin espai hi haurà d'haver entre alumne i alumne, entre d'altres. Amb tot, el rector s'ha compromès a estar preparats per acollir les proves si finalment es mantenen les dates. 

El procés de desinfecció de la universitat començarà aviat, perquè la hipòtesi amb què es treballa és poder obrir la majoria d'edificis de la universitat a finals de maig, i que alguns investigadors o treballadors que estan fent teletreball, de manera progressiva, puguin anar tornant als seus llocs amb totes les mesures de seguretat. 

Un dels punts que serà fonamental perquè aquest retorn pugui ser una realitat és el proveïment de material de protecció. Amb l'esclat de la crisi, la UVic-UCC va donar totes les mascaretes, pantalles protectores, guants, líquids desinfectants i bates dels seus laboratoris als centres sanitaris de la zona que més ho necessitaven. "Els nostres laboratoris i centres de recerca van quedar nuus de material", ha explicat el rector, que confia en què les compres que han fet arribin a temps per poder obrir. 
 

La Universitat de Vic, deserta després de la suspensió de classe per coronavirus Foto: Josep M. Montaner


Final de curs al juny amb exàmens a distància

Pel que fa al final de curs, el rector ha explicat que els professors estan treballant per fer les avaluacions en línia. Això no és "fàcil", ha apuntat, i ha afegit que en alguns casos els implica també un exercici "d'imaginació". Amb tot, però, Baños ha destacat que el model de la UVic-UCC és d'avaluació continuada i, per tant, els exàmens "només seran una part més de l'avaluació". "De manera molt extraordinària, i pràcticament s'ha descartat, hi haurà algun examen presencial", ha apuntat. La idea amb la qual treballen, com la resta d'universitats, és donar per acabat el curs durant el mes de juny.

Inici de curs esglaonat i amb docència semipresencial

En l'actual escenari d'incertesa sobre l'evolució de la pandèmia, el rector té en compte que és probable que l'inici de curs tampoc serà amb la presencialitat habitual. De moment, es contempla un escenari on la docència serà semipresencial, és a dir, amb professors impartint classes en línia i els alumnes anant a la universitat a participar en seminaris, debats, grups d'aprenentatge o pràctiques. Aquesta situació es podria allargar els mesos de setembre, octubre i novembre. El rector ha explicat que feia temps que treballaven amb un escenari de semipresencialitat, amb l'objectiu que la presència dels estudiants a la universitat tingués "el màxim valor afegit". 

Eliminar graus, màsters o postgraus

Baños ha reconegut que la universitat sempre ha estat "molt pragmàtica" a l'hora de valorar la sostenibilitat dels estudis que ofereix i quan hi ha hagut problemes de matrícula amb màsters o graus s'ha iniciat el procés d'extinció. En aquest sentit, la UVic-UCC manté l'oferta, però si es constata que hi ha afectació en alguns dels estudis, es plantejaran la supressió pel curs següent. 

Alumnes estrangers i Erasmus

Hi ha estudis a la UVic-UCC, com fisioteràpia o podologia, que acullen un gran nombre d'alumnes estrangers. En el cas de fisioteràpia, la xifra pot arribar al 60%. Malgrat que si s'analitza les dades epidemiològiques de França i Espanya, els resultats són força similars, en aquest sentit, no es preveu una gran afectació en aquest tipus de carreres. "El nivell de petició és molt alt, i si no fos possible omplir-los amb estudiants francesos és molt probable que ho poguéssim fer amb estudiants del país", ha explicat. 

La mobilitat internacional també és un dels aspectes que es troba en dubte, sobretot la primera part del curs. En aquest sentit, Baños, que també presideix la comissió de relacions internacionals del Consell Interuniversitari de Catalunya, ha explicat que la setmana vinent es reuniran amb els representants de totes les universitats catalanes per decidir l'estratègia a seguir sobre els Erasmus i els programes internacionals arreu del món. 

A causa de la crisi sanitària, la universitat ha hagut de lamentar la mort del professor Jordi Cano, dissenyador i director d'UMedia, i també es té constància que diversos alumnes han patit pèrdues de familiars directes. Un dels col·lectius més afectats pel contagi del coronavirus a la universitat ha estat el dels professors de Medicina o Infermeria, que han reprès l'activitat professional i que es trobaven treballant en els hospitals. 

Arxivat a