Els Mossos gestionen a la Catalunya Central 178 videoconferències entre detinguts, jutges i advocats

La policia estableix mesures extraordinàries en el cas de les declaracions telemàtiques amb detinguts malalts o amb símptomes de patir la Covid-19

Un cotxe dels Mossos d'Esquadra
Un cotxe dels Mossos d'Esquadra | Josep M. Montaner
Osona.com
10 de maig del 2020
El cos dels Mossos d'Esquadra ha gestionat un total de 4.088 videoconferències per habilitar les declaracions telemàtiques entre detinguts, investigats, jutges i advocats durant el confinament. A la Regió Policial Central s'han gestionat 178 videoconferències, 86 entre advocat i detingut i 92 declaracions telemàtiques del detingut amb l'autoritat judicial. D'aquestes últimes, 6 detinguts han ingressat a presó després de passar a disposició judicial telemàtica.

L'actual situació de crisi sanitària ha comportat que es promoguessin les compareixences de les persones detingudes per via telemàtica durant tots els dies de la setmana per evitar el contacte entre les parts implicades i evitar els trasllats dels detinguts a les seus judicials.

Aquest nou sistema de comunicació entre detinguts, jutges i advocats, impulsat en col·laboració amb el Departament de Justícia, ha comportat un canvi de paradigma en el model de gestió de les persones detingudes a tot el territori català. Actualment les 54 comissaries de Catalunya i l'Àrea de Custòdia de Detinguts de Barcelona disposen d'aquest sistema des del passat 27 de març, quan els detinguts van deixar de ser traslladats a les seus judicials respectives per declarar. Dotze dies després de l'inici de l'estat d'alarma, els Mossos d'Esquadra van implementar a tot el territori aquest sistema que ha permès fer les declaracions de manera telemàtica, evitant trasllats a les seus judicials respectives que posessin en risc la propagació de la Covid-19.

La Divisió de Sistemes d'Informació Policial dels Mossos d'Esquadra ha treballat intensivament per fer possible la instal·lació d'aquest nou model telemàtic que ha suposat que des de les diferents dependències policials es gestioni de manera eficaç i directament la videoconferència amb tots els intervinents, és a dir, el jutge, fiscal, personal judicial, advocat, i traductor (quan és necessari). En alguns casos, i a petició del jutjat de guàrdia, fins i tot s'hi incorporen testimonis i víctimes.

Els Mossos d'Esquadra, a banda de gestionar les videoconferències entre detinguts i jutges, també s'han encarregat de les comunicacions telemàtiques entre els detinguts i els advocats, és a dir, el que serien les declaracions en seu policial, prèvies a la posada a disposició judicial dels detinguts. En total, des del passat 27 de març s'han realitzat un total 2.096 declaracions policials telemàtiques (detinguts i advocats) i 1.992 declaracions judicials (presentació virtual dels detinguts a l'autoritat judicial).

Només a la ciutat de Barcelona, els Mossos realitzen diàriament, de dilluns a diumenge, una mitjana de 70 videoconferències, entre declaracions judicials i policials. La tasca policial en aquest àmbit a la capital catalana suposa el 40 per cent respecte a la resta de Catalunya.

Aquest nou model telemàtic de videoconferències ha suposat un canvi de paradigma en la gestió de les declaracions dels detinguts i suposa un pas endavant en la modernització del Cos i en la capacitat de donar resposta a les noves situacions utilitzant les noves tecnologies.

Aprofitant tot el potencial que ofereixen la tecnologia i les eines d'innovació, el cos de Mossos d'Esquadra continua avançant cap a la transformació digital que ha de produir com a resultat una policia innovadora, oberta, digital i eficient i que té com a un dels seus objectius principals aportar a la ciutadania un servei de seguretat de la màxima qualitat. 

Mesures extraordinàries en cas de detinguts amb la Covid-19

Els Mossos d'Esquadra han establert mesures extraordinàries en la gestió dels detinguts que pateixen o tenen símptomes de patir la Covid-19. En aquest cas, s'activa un protocol diferent per aïllar aquests detinguts de la resta de persones detingudes i, per tant, se'ls trasllada en altres dependències policials per evitar el contacte amb la resta de persones detingudes i evitar la propagació de la malaltia.

Aquestes mesures excepcionals consisteixen en l'adopció de sistemes de prevenció per als agents que s'encarreguen de la custòdia d'aquests detinguts. Els mossos encarregats de la gestió d'aquestes videoconferències amb detinguts malalts o amb símptomes de patir la Covid-19 van equipats amb Equips de Protecció Individual (EPI) necessaris per realitzar aquest servei per garantir la seva seguretat i evitar el contagi de la malaltia, així com material d'higiene, desinfecció i neteja. Els EPI consten de granota, mascareta, guants de làtex i visera/ ulleres protectores.

Així mateix, els detinguts declaren també equipats amb material de protecció EPI per garantir la seguretat en la videoconferència. Durant la seva estada a l'àrea de custòdia els detinguts porten mascareta fins a la sortida de les dependències policials, així com guants de làtex. Aquest material es destrueix a la sortida dels detinguts. El matalàs utilitzat també se sotmet a una neteja específica i la garjola es precinta a l'espera de la seva neteja i desinfecció.