Conques internes

El pantà de Sau se situa al 90% de la seva capacitat

Els embassaments de les conques internes estan per damunt del 95% a principis del mes de maig

per Redacció , Girona, 6 de maig de 2020 a les 15:17 |
Els embassaments de les conques internes de Catalunya estan a més del 95% de la seva capacitat, amb 662 hm3 emmagatzemats, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Aquest volum és superior en onze punts al registrat fa un any, quan els embassaments estaven al 84% (583 hm3) de la seva capacitat.

El pantà de Sau està al 90,8% de capacitat, gairebé 20 punts més per sobre de la mateixa data de l'any passat. Aquí podeu consultar totes les dades actualitzades.


Tot i l’episodi de pluges de la setmana passada, amb acumulacions importants d’aigua en el quadrant nord-est, el volum en una setmana s’ha rebaixat en dos punts, passant del 97% (675 hm3) de fa set dies al 95% (662 hm3) actual. Això es deu a la necessitat de mantenir el reguard de seguretat dels embassaments en cas de noves pluges, tenint en compte que la primavera és l’època de l’any on acostuma a ploure més.
 

Cabals del Ter durant el darrer episodi de pluges (simulació amb i sense embassaments). Foto: Gràfic: @aigua_cat.


Les pluges de la setmana passada van aportar importants acumulacions d’aigua al quadrant nord-est, incrementant les aportacions d’aigua. En el cas del Ter, els embassaments de Sau i Susqueda, amb cabals punta que van superar els 400 m3/s, van laminar l’avinguda, només alliberant un màxim de 60 m3/s. Això va permetre que el cabal del riu Ter aigua avall de les preses no s’incrementés en 360 m3/s, sobre el valor de cabal de 740 m3/s registrats a la estació d’aforament de Pont de Torroella, el que hagués incrementat significativament els danys. Sense aquests embassaments, el cabal del riu Ter al seu pas per Girona hauria estat un 30% superior.

Demandes garantides

Tots els embassaments de les conques internes estan per damunt del 90% de la seva capacitat i això garanteix totes les demandes per a un període superior a un any. A més, és previst que durant el mes de juny la dessalinitzadora de la Tordera estigui ja reparada, podent així aportar aigua en el seu àmbit més immediat (la Selva i Maresme) i també a la regió de Barcelona en cas de necessitat.

 

Participació