Crònica: Ple de Vic

Vic destinarà 597.000 euros per ajudar comerços i petites empreses

El ple es compromet a crear carrils bici provisionals durant el desconfinament i abans que finalitzi el juny

per Carles Fiter, 5 de maig de 2020 a les 08:55 |
El comerç ha començat a recuperar, amb moltes limitacions, l'activitat després de 50 dies | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple de l'Ajuntament de Vic va aprovar aquest dilluns un expedient de crèdits extraordinaris per a mesures econòmiques contra la crisi del coronavirus. Tal com exposava Bet Piella, regidora de Promoció econòmica, Ocupació i Comerç, es tracta d'ajuts per a comerços i petites empreses valorats en 597.000 euros. "Treballem amb dues línies: els comerços obligats a tancar per decret i els que tot i poder obrir han perdut clients", explicava.

Piella situava entre 800 i 900 comerços i petits autònoms amb negoci que s'hi podran acollir. Es tractarà d'ajuts "finalistes" amb "una mínima burocràcia". "Estem mirant amb molt deteniment perquè no siguin incompatibles amb altres ajuts del govern espanyol o la Generalitat", afegia. Aquesta quantitat de crèdits sorgeix del fons de contingència, dotat amb 300.000 euros, i d'un sobrant de 97.000 de l'Organisme Autònom de Fires i Mercats, que no ha pogut realitzar un seguit d'esdeveniments previstos.


Tots els grups hi van votar a favor, excepte Capgirem Vic. Des d'ERC, la seva portaveu Maria Balasch exposava tot i estar d'acord amb el dictamen els agradaria "treballar-ho conjuntament per poder tornar a reeixir la ciutat". "Cal l'esforç de tothom", destacava.

Des de Capgirem Vic, el regidor Pere Freixa explicava que s'abstindrien "a desgrat" per la manca d'informació. "Tenim poca informació de les bases i no podrem discutir-ho", deia Freixa, demanant un traspàs d'informació quan hi sigui.


L'alcaldessa Anna Erra va afegir que s'està treballant amb les bases. "Hem de treballar amb el benestar social i la reactivació econòmica, frenats per la Covid-19", deia.
 

Durant el segon ple telemàtic d'aquest dilluns Foto: YouTube


100.000 euros a l'hospital de campanya

D'altra banda, també es va aprovar, amb l'abstenció de Capgirem Vic, ratificar el decret d'alcaldia de crèdit extraordinari per aplicació de part del superàvit pressupostari de 2019. Aquest import de 100.000 es destinarà a sufragar les despeses de l'hospital de campanya. "Només podem fer servir el 20% del superàvit per llei", explicava l'alcaldessa, remarcant que "tant de bo el poguéssim destinar-lo tot per superar aquest moment".

L'accident al Gurri, al punt de mira

La mobilitat va centrar el debat a les mocions. El que va generar més estira-i-arronses va ser la que demanava garantir la seguretat en els desplaçaments laborals, després de la mort d'un treballador de Le Porc Gourmet i la desaparició d'un altre. El text estava presentat per Capgirem Vic i la Coordinadora Obrera Sindical. Tal com relatava Carla Dinarès, de Capgirem, els treballadors de les càrnies "no tenen manera segura per anar a la feina".

Per això es va demanar l'adequació del camí de Santa Eugènia de Berga a Vic per garantir el pas segur sense que es vegi condicionat pel puntual creixement del cabal del riu en períodes de pluja; així com la millora de la senyalització, sufragar dels mitjans de transport per part de la patronal, o treballar amb els ajuntaments del voltant -com el de Santa Eugènia- per garantir la mobilitat.

Tot i que tots els regidors van lamentar la mort i la desaparició d'aquestes dues persones, només va votar a favor l'oposició (Capgirem, ERC i PSC); l'equip de govern (JxCat), en contra. La regidora Fabiana Palmero va esgrimir que els plantejaments eren "inassumibles", ja que no es pot "salvar la inundabilitat" del pont del Gurri on va tenir lloc l'accident, per exemple construint "un viaducte". "La resposta viable a la situació és que l'empresa posi un transport", afegia la regidora.

La mobilitat durant el confinament

Per contra, el ple va aprovar la moció de l'entitat Osona Bici per proporcionar més espai als vianants i ciclistes durant la desescalada, sobretot en aquells carrers on es puguin crear carrils bici provisionals i baixar carrils bici a la calçada. Des de l'oposició (ERC, Capgirem i PSC) van reclamar que fos al més aviat possible perquè es pugui disposar dels espais abans que finalitzi el juny d'enguany.

En el segon ple telemàtic de l'Ajuntament de Vic no van faltar dificultats per seguir la connexió en directe, intervencions tallades, micròfons apagats o problemes per votar. El plenari, que només va aprovar 3 dels 7 dictàmens per unanimitat, va durar dues hores i vint minuts.
 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació