Un 1 de Maig confinat a Osona

Sindicats denuncien la precarietat laboral enmig de la crisi de la Covid-19, sobretot a la indústria càrnia arran de l'accident al Gurri

Un treballador creuant el riu per l'antiga carretera a Vic
Un treballador creuant el riu per l'antiga carretera a Vic | ACN
Osona.com
01 de maig del 2020
Actualitzat a les 10:27h
Osona viu un 1 de Maig des de casa. És el primer que es viu de manera confinada, cosa que converteix el Dia del Treball en una jornada molt diferent de com la coneixíem fins. Tot i això, no perd el component reivindicatiu. Les diverses delegacions sindicals d'Osona volen fer sentir la seva veu i denunciar la precarietat laboral enmig de la crisi del coronavirus i sobretot a la indústria càrnia arran de l'accident al Gurri.

D'una banda, CCOO i UGT, en roda de premsa del dilluns passat, van voler visibilitzar la precarietat que viu la gent treballadora "que està salvant la vida enmig de la crisi de la Covid-19". En aquest sentit, van reiterar que el retorn a la feina no pot suposar un risc cap al treballador, com ha passat durant el confinament per manca d'equips de protecció a "moltíssims professionals".

Les reivindicacions generals d'aquests sindicats passen per reforçar les mesures preventives a les empreses; acordar mesures per la suficiència i dignitat dels serveis sanitaris; establir prestacions i rendes socials per garantir ingressos als treballadors; establir mesures i ajuts perquè puguin fer-se ca'rrec dels fills mentre no hi hagi escola; reivindicar prestacions per les treballadores de la Llar, o la derogació de la reforma laboral.

Les càrnies al punt de mira

Organitzacions de l'Esquerra Independentista (Arran, Endavant Cos, Alerta Solidària, SEPC i CUP) i Càrnies en Lluita van denunciar la situació "de vulneració flagrant de drets laborals" dels treballadors de la indústria càrnia durant la crisi d'emergència sanitària. Precisament aquest divendres fer una roda de premsa davant l'empresa Costa Food a Gurb, on hi ha casos de coronavirus.

En una nota, remarquen que "mentre es considera un servei essencial s'ha evidenciat la precarietat i les pèssimes condicions en què es troben els treballadors". En aquest sentit, van posar d'exemple la mort d'un treballador de l'escorxador Le Porc Gourmet i un altre de desaparegut de camí a la feina. Tant UGT com CCOO també van reclamar uns accessos segurs a la comarca per aquest accident laboral.

L'Esquerra Independentista també va denunciar "la regressió de drets fonamentals" que la situació comporta i que cal estudiar noves fórmules sense posar en risc el dret a la salut. "Cal recuperar el conjunt de drets que ens pertanyen, com el dret a protesta", afegeixen.