Espinelves, Vidrà i Viladrau: «El pla de desconfinament per províncies és il·lògic i fruit del desconeixement»

Tots tres municipis pertanyen a la comarca d'Osona, però estan dins de la província de Girona

L'església de Sant Vicenç d'Espinelves, a través d'uns avets
L'església de Sant Vicenç d'Espinelves, a través d'uns avets | ACN
Osona.com
30 d'abril del 2020
Osona pertany a la província de Barcelona, però té tres municipis que depenen de la de Girona: Espinelves, Vidrà i Viladrau. En el seu dia a dia, els veïns d'aquests pobles miren cap a la de Barcelona. A Vic hi tenen l'hospital de referència i el CAP també el tenen a la província de Barcelona. En el cas extrem, per exemple, Vidrà, de 173 habitants, no té cap supermercat al poble i, per anar a comprar, solen anar a Sant Quirze de Besora, situat a poc menys de 20 minuts en direcció Barcelona. Si a partir d'ara, amb el pla de desconfinament de l'Estat, no poden canviar de província, hauran d'anar a la demarcació de Girona i el poble més gran en aquesta direcció és les Preses, situat a més de 50 minuts per una carretera de corbes.

"Podem anar a Cadaqués, situat a 121 quilòmetres i a més d'una hora i mitja en cotxe, però no podem anar a Sant Sadurní d'Osormort, que està a tan sols cinc minuts d'aquí". L'alcalde d'Espinelves, Joan Manuel Claveria, lamenta el desconfinament per províncies que vol duu a terme el govern de Pedro Sánchez. "Forma part d'un desconeixement absolut de la realitat d'aquests pobles, però també veig un intent de controlar i trepitjar competències de la Generalitat", explica a l'ACN. 

Els alcaldes d'aquests tres municipis reclamen que el desconfinament es faci per àrees bàsiques de salut o, fins i tot, per comarques. "Qui ha decidit que es faci per províncies és una persona que no coneix la realitat del país ni veu els moviments de la població. Crec que, per cada persona d'Espinelves que va cap a Girona, n'hi ha 20 que van cap a Vic. És totalment il·lògic", lamenta l'alcalde. Claveria creu que aquest desconfinament s'ha fet "molt ràpid" i "amb certa improvisació". 

També és la tesi que defensa el president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Carles Rodríguez. "Fins i tot dins de la comarca d'Osona tenim municipis molt diferents i, per això, creiem que fer el desconfinament per regions sanitàries i àrees bàsiques de salut té molt més sentit perquè és aproximar-se més a la realitat del territori", assegura. En aquest sentit, des del Consell Comarcal ja s'ha avançat i, per això, han demanat al Govern català que es planti i no accepti el desconfinament per províncies. 

Vidrà, sense farmàcia ni supermercat 

A Vidrà no hi ha farmàcia ni supermercat, només un forn de pa, un restaurant, un bar i una botiga d'embotits. L'única carretera que porta al poble té molt millor traçat en direcció Barcelona que cap a Girona. A Sant Quirze de Besora, a 20 minuts, hi tenen les botigues on solen comprar. Si haguessin d'anar en direcció Girona, el primer municipi amb botigues que es troben és les Preses, a 50 minuts per una carretera de revolts. Tot i ser de la demarcació de Girona, a Vidrà miren en direcció Barcelona. A Vic, hi tenen el metge i l'hospital de referència. 

Per tot això, l'alcalde Josep Anglada no entén la divisió que es preveu fer amb desconfinament per províncies, però tampoc li estranya. "Ja hi estem acostumats. Això de ser d'una comarca i d'una província diferent és un malson. En aquest país hi tenim l'àrea metropolitana i el món rural, i el món rural estem sempre penjats de qualsevol manera", lamenta. 

Viladrau, en canvi, sí que té serveis, però la majoria de veïns estan acostumats a desplaçar-se a Vic. A més, el seu ambulatori habitual és el de Santa Eugènia de Berga, dins la província de Barcelona. 

El turisme, una de les qüestions que més preocupa 

Una de les qüestions que més preocupa els alcaldes és que aquest desconfinament obra la veda al turisme. "Aquesta és la gran preocupació, ara qualsevol dia quedarem envaïts de gent i això ens té molt preocupats", lamenta l'alcalde de Vidrà.

A Espinelves, de moment no han tingut cap cas de coronavirus positiu i, per això, els preocupa que l'atractiu del seu territori faci venir gent de fora en una zona amb població envellida. "Ser un poble petit, per un cop a la vida, ens ha jugat a favor i ara no volem que tot això es giri", ha subratllat.